Τι είναι το οξειδωτικό στρες και γιατί είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε ;

Τι είναι το οξειδωτικό στρες και γιατί είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε ;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Ακούμε κατά διαστήματα για το οξειδωτικό στρες. Γίνετε συχνά λόγος για την επικινδυνότητα του και την παρουσία του στον οργανισμό μας. Τι είναι όμως πραγματικά;

Είναι η φθορά που προκαλείται στον οργανισμό μας μέσω της παραγωγής ελευθέρων ρίζων. Η φθορά αυτή προκαλείται μέσω της διαδικασίας της οξείδωσης, μια φυσιολογική διαδικασία που συντελείται σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς μέσω της πρόσληψης οξυγόνου. Στον ανθρώπινο οργανισμό κατά την οξείδωση παράγονται ουσίες γνωστές ως ελεύθερες ρίζες. Εάν δεν υπάρχει ισορροπία μεταξύ των ελευθέρων ριζών και των αντιοξειδωτικών στον οργανισμό τότε λέμε ότι υπάρχει οξειδωτικό στρές.

Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες;

Eίναι μόρια που περιέχουν οξυγόνο με έναν άνισο αριθμό ηλεκτρονίων γεγονός που τους επιτρέπει να αντιδρούν εύκολα με άλλα μόρια. Οι ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται με την οξείδωση του οξυγόνου αποτελούν από τους κυριότερους παράγοντες για πρόωρη γήρανση, καρδιαγγειακά, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνο, Πάρκινσον, σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες χρόνιες ασθένειες. Το οξειδωτικό στρες οδηγεί σε οξείδωση των βασικών συστατικών του κυττάρου όπως είναι τα λιποειδή, οι πρωτεΐνες και το DNA με αποτέλεσμα την μεταβολή των δομικών και λειτουργικών τους ιδιοτήτων.

Το οξειδωτικό στρες δεν αποτελεί ασθένεια αλλά μία αρνητική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει ή να επιταχύνει μία ασθένεια.

Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται κατά την διάρκεια των διεργασιών του μεταβολισμού μέσω της πρόσληψης του οξυγόνου που χρησιμοποιείται για βιολογικές καύσεις. Είναι απαραίτητες για την εξουδετέρωση παθογόνων μικροβίων που εισβάλουν στο σώμα σας. Υπό κανονικές συνθήκες, όταν υπάρχει η σωστή ισορροπία σε ελεύθερες ρίζες και αντιοξειδωτικά, μόλις επιτελέσουν το έργο τους θα καταστραφούν από τα αντιοξειδωτικά του οργανισμού. Εξαιτίας όμως της έλλειψης αντιοξειδωτικών από τον οργανισμό, παράγονται πολύ περισσότερες ελεύθερες ρίζες από όσες μπορεί να εξουδετερώσει το σώμα μας. Αποτέλεσμα αυτής της δυσαναλογίας είναι η διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ της παραγωγής ελευθέρων ριζών και τις αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού που έχει και ως τελικό αποτέλεσμα την εμφάνιση του οξειδωτικού στρες.

Ποιοι είναι οι παράγοντες εμφάνισης του οξειδωτικού στρες;

Για την εμφάνιση του οξειδωτικού στρες υπάρχουν 2 κατηγορίες: Οι περιβαλλοντικές και η τήρηση ενός επιβλαβούς τρόπου ζωής.

Στις περιβαλλοντικές ανήκουν

 • η ρύπανση του περιβάλλοντος
 • η επιβλαβής ηλικιακή ακτινοβολία λόγω της τρύπας του όζοντος και
 • η χρήση φυτοφαρμάκων

ενώ στον καθημερινό τρόπο ζωής ανήκουν

 • το κάπνισμα
 • το συνεχές άγχος
 • το αλκοόλ
 • οι φαρμακευτικές αγωγές
 • η διατροφή πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά και ζάχαρη και
 • η χρήση κάποιων καθαριστικών

Διαχείριση και πρόληψη

Είναι αδύνατο να αποφευχθεί εντελώς η έκθεση σε ελεύθερες ρίζες και στο οξειδωτικό στρες. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες στο σώμα σας. Ένας τρόπος είναι να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε αρκετά αντιοξειδωτικά μέσω της καθημερινής σας διατροφής. Η κατανάλωση 5 μερίδων ημερησίως σε φρούτα και λαχανικά επαρκή για την παραγωγή αντιοξειδωτικών στον οργανισμό.

Ενδεικτικά μερικά φρούτα και λαχανικά με υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών είναι τα εξής:

Άλλες πηγές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, εκτός από φρούτα και λαχανικά, είναι:

Αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να αποτρέψουν ή να μειώσουν το οξειδωτικό στρες.

Μερικές από αυτές τις αλλαγές είναι οι εξής:

 • Τακτική άσκηση
 • αποφυγή κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αλκοόλ
 • διακοπή καπνίσματος
 • επαρκής και σωστός ύπνος
 • αποφυγή υπερκατανάλωσης τροφής
 • χρήση αντηλιακού όταν είστε εκτεθειμένοι
 • να είστε φιλικοί προς περιβάλλον για να μειωθούν σταδιακά οι ατμοσφαιρικοί ρύποι

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts