Θα φτιάξεις 10-12 κομμάτια
για το κέικ
- 1 ½ φλιτζ. αλεύρι ολικής
- ½ φλιτζ. νιφάδες βρώμης
- 3 αυγά (χωριστά κρόκοι από ασπράδια)
- 3 κ.σούπας γιαούρτι
- 1 κ.σούπας baking powder
- 1 κ.γλυκού απόσταγμα βανίλιας
- 1 κ.γλυκού γεμάτη κανέλλα
- μία πρέζα αλάτι
- 1/3 φλιτζ. μέλι
- μία μπανάνα λιωμένη με το πηρούνι
- μία μπανάνα κομμένη σε μισές ροδέλες
- 65 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
για την “καραμέλα”
- 1/3 φλιτζ. μέλι
- 40 γρ βούτυρο
- 1/3 φλιτζ. ταχίνι
- 1/3 φλιτζ. σησαμελαιο
- 2 μπανάνες κομμένες οριζόντια στα δύο
Εκτέλεση:
Το πρώτο βήμα για αυτό το πεντανόστιμο γλυκάκι είναι να χωρίσεις τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια σε δύο μεγάλα καθαρά μπολ. Χρησιμοποίησε το μίξερ ή τον αυγοδάρτη σου για να δημιουργήσεις μία αεράτη μαρέγκα από τα ασπράδια, στην οποία θα προσθέσεις με απαλές κινήσεις το γιαούρτι και θα αφήσεις αυτό το μπολ για λίγο στην άκρη.
Πρόσθεσε την λιωμένη με το πηρούνι μπανάνα στους κρόκους, και ανάμιξε καλά -κατά προτίμηση με μίξερ- μέχρι να αφρατέψει το μίγμα σου. Πρόσθεσε το απόσταγμα βανίλιας και ανάμιξε ξανά.
Στο μίγμα με τη μπανάνα θα αρχίσεις τώρα σταδιακά να προσθέτεις μικρές ποσότητες από τα στερεά σου υλικά (αλεύρι, βρώμη, baking powder, κανέλλα) και από το μίγμα της μαρέγκας αναμιγνύοντας απαλά με μία σπάτουλα. Μόλις αποκτήσεις ένα σχετικά ομοιογενές μίγμα έρχεται η ώρα για το μέλι, το αλάτι, τα καρύδια και την μπανάνα σε ροδέλες. Ανάμιξε ξανά και η ζύμη για το κέικ είναι έτοιμη!
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι τοποθέτησε σε χαμηλή φωτιά το ταχίνι, το μέλι και το σησαμέλαιο ωστε να αρχίσουν να ζεσταίνονται και να ρευστοποιούνται. Πρόσθεσε το βούτυρο σε κομμάτια και ανάμιξε καλά μέχρι αυτό να λιώσει και να δέσει η “καραμέλα” σου. Θα αποκτήσεις ένα σχετικά πηκτό μίγμα με καφετί χρώμα.
Σε μία παραλληλόγραμμη ή τετράγωνη φόρμα ή ταψάκι, καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο, απόχυσε το μίγμα με το ταχίνι και το μέλι ωστε να καλύψει τον πάτο, και από πάνω τοποθέτησε τις μπανάνες που έχεις κόψει οριζόντια. Τελευταία έρχεται η ζύμη του κέικ να καλύψει και να γεμίσει τη φόρμα ή το ταψί σου.
Βγήκε υπέροχο σε τετράγωνο ταψάκι 20 cm αλλά και σε μακρόστενη φόρμα του κέικ 12 cm * 28 cm αρκεί να μεταβάλλεις ανάλογα το μέγεθος των κομματιών της μπανάνας.
Ψήνεις στους 175 βαθμούς για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά.
Αφού κρυώσει λίγο, ήρθε η ώρα για την μεγάλη τούμπα σε μια πιατέλα, το πασπάλισμα με κακάο και την απόλαυση στον ουρανίσκο σου!
- Τι προσφέρεις στο κορμάκι:
ένα χορταστικό κομμάτι λόγω της περιεκτικότητας σε διαιτητικές ίνες και πρωτείνη χαμηλό ταυτόχρονα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα.
Μπανανογλυκό της τούμπας με ενέργεια για τούμπες!
καλή απόλαυση! 🙂
Συντάκτης Άρθρου
Η Κλέλια Καραγιαννάκη γεύτηκε για πρώτη φορά στις 9 Απριλίου του 1994.
8 χρόνια μετά, ένα Κυριακάτικο απόγευμα φούρνισε το πρώτο της κέικ , που θυμάται ακόμα-είχε κακάο και σταφίδες, συνταγή της μαμάς.
Μεγαλώνοντας και ζυμώνοντας, πλάθοντας και ανακατεύοντας ανακάλυπτε το φαγητό μέρα με τη μέρα, ώσπου μέσα από παθήματα-και μαθήματα- συνειδητοποίησε πως η ευτυχία περνάει και από το στομάχι!
Όταν έφτασε η κρίσιμη στιγμή κυνήγησε την αγαπημένη της επιστήμη δυο φορές ώστε τελικά πέρασε για 4 χρόνια τις μέρες της στο υπέροχο Χαροκόπειο, ρούφηξε τη γνώση σαν ευτυχισμένο σφουγγαράκι και αποφοίτησε το Μάρτιο του 2018.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών της εκπόνησε πρακτική άσκηση σε τρεις τομείς: την γαστρονομικό κέντρο Yoleni’s Hellas, το Γενικό Νοσοκομείο Αλεξάνδρα και την παιδική εξοχή Sports Village Athitakis ενώ συμμετείχε ενεργά σε συνέδρια και ημερίδες και ολοκλήρωσε ποικίλα προγράμματα συνεχούς εκπαίδευσης:
– “Food Law” winter school στο πανεπιστήμιο Wageningen στην Ολλανδία
– “Food allergies & intolerances” summer school στο πανεπιστήμιο Milano-Bicocca στην Ιταλία
– “Climate change & Health” summer school από το Barcelona Institute of Global Health
– “The New Nordic Diet” ηλεκτρονικό μάθημα από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης
– “Επιστήμη και Βιοηθική” 3-μηνο σεμινάριο από την Ακαδημία Πλάτωνος
– “Inside Cancer” ηλεκτρονικό μάθημα από το πανεπιστήμιο του Bath
– “Science & Cooking: From Haute Cuisine to Soft Matter Science” ηλεκτρονικό μάθημα από το πανεπιστήμιο Harvard
Ως απόφοιτη επέλεξε την Κοπεγχάγη για να ολοκληρώσει επιπλέον πρακτική διάρκειας 9 μηνών μέσω του Erasmus+. Ως εργαζόμενη στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης δούλεψε με τη διατροφή, τη μαγειρική εκπαίδευση και τη διεύρυνση των γευστικών οριζόντων των παιδιών, στα πλαίσια του προγράμματος “Taste for Life”. Είναι αρχισυντάκτρια της ομάδας του The Health Lab και από το Δεκέμβριο του 2018 εργάζεται και στη δράση “Παιδιά στην κουζίνα!”.
Η ενασχόληση με τα παιδιά, η νουθέτηση τους με ισορροπημένες αρχές διατροφής και γαστρονομίας και ο εμπλουτισμός των ικανοτήτων τους στην κουζίνα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα της ενδιαφέροντα.
Οι φήμες λένε πως ποτέ δεν θα ξεδιψάσει για γνώση και εμπειρίες, θα τις κυνηγάει σε ξένες χώρες και ηπείρους, καλοκαίρι και χειμώνα. Θα τις ψάχνει στα βιβλία, στην κουζίνα, στους ανθρώπους.
Επιθυμία της να βλέπει χαμογελαστούς, υγιείς και πολύχρωμους ανθρώπους, χωρίς άγχος για τη φιγούρα τους αλλά γεμάτους ευεξία και ευτυχία, και στόχος της να το επιτύχει αυτό μέσα από τη σωστή τροφή και τη σωστή σκέψη γύρω από αυτή, ξεκινώντας από τα παιδιά. Κι όλα αυτά επειδή πιστεύει πως το φαγητό μας ζεσταίνει την καρδιά, πως είναι σύμμαχος και όχι εχθρός, πως πρέπει να το απολαμβάνουμε και όχι να το φοβόμαστε.
Μέχρι να αλλάξει τον κόσμο, θα διαβάζει, θα μαγειρεύει και θα ψάχνεται!
Προσωπικό ιστολόγιο: www.klelisious.com