Θα φτιάξεις 10-12 κομμάτια

για το κέικ

  • 1 ½ φλιτζ. αλεύρι ολικής
  • ½ φλιτζ. νιφάδες βρώμης
  • 3 αυγά (χωριστά κρόκοι από ασπράδια)
  • 3 κ.σούπας γιαούρτι
  • 1 κ.σούπας baking powder
  • 1 κ.γλυκού απόσταγμα βανίλιας
  • 1 κ.γλυκού γεμάτη κανέλλα
  • μία πρέζα αλάτι
  • 1/3 φλιτζ. μέλι
  • μία μπανάνα λιωμένη με το πηρούνι
  • μία μπανάνα κομμένη σε μισές ροδέλες
  • 65 γρ. καρύδια χοντροκομμένα

για την “καραμέλα”

  • 1/3 φλιτζ. μέλι
  • 40 γρ βούτυρο
  • 1/3 φλιτζ. ταχίνι
  • 1/3 φλιτζ. σησαμελαιο
  • 2 μπανάνες κομμένες οριζόντια στα δύο

Εκτέλεση:

Το πρώτο βήμα για αυτό το πεντανόστιμο γλυκάκι είναι να χωρίσεις τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια σε δύο μεγάλα καθαρά μπολ. Χρησιμοποίησε το μίξερ ή τον αυγοδάρτη σου για να δημιουργήσεις μία αεράτη μαρέγκα από τα ασπράδια, στην οποία θα προσθέσεις με απαλές κινήσεις το γιαούρτι και θα αφήσεις αυτό το μπολ για λίγο στην άκρη.

Πρόσθεσε την λιωμένη με το πηρούνι μπανάνα στους κρόκους, και ανάμιξε καλά -κατά προτίμηση με μίξερ- μέχρι να αφρατέψει το μίγμα σου. Πρόσθεσε το απόσταγμα βανίλιας και ανάμιξε ξανά.

Στο μίγμα με τη μπανάνα θα αρχίσεις τώρα σταδιακά να προσθέτεις μικρές ποσότητες από τα στερεά σου υλικά (αλεύρι, βρώμη, baking powder, κανέλλα) και από το μίγμα της μαρέγκας αναμιγνύοντας απαλά με μία σπάτουλα. Μόλις αποκτήσεις ένα σχετικά ομοιογενές μίγμα έρχεται η ώρα για το μέλι, το αλάτι, τα καρύδια και την μπανάνα σε ροδέλες. Ανάμιξε ξανά και η ζύμη για το κέικ είναι έτοιμη!

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι τοποθέτησε σε χαμηλή φωτιά το ταχίνι, το μέλι και το σησαμέλαιο ωστε να αρχίσουν να ζεσταίνονται και να ρευστοποιούνται. Πρόσθεσε το βούτυρο σε κομμάτια και ανάμιξε καλά μέχρι αυτό να λιώσει και να δέσει η “καραμέλα” σου. Θα αποκτήσεις ένα σχετικά πηκτό μίγμα με καφετί χρώμα.

Σε μία παραλληλόγραμμη ή τετράγωνη φόρμα ή ταψάκι, καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο, απόχυσε το μίγμα με το ταχίνι και το μέλι ωστε να καλύψει τον πάτο, και από πάνω τοποθέτησε τις μπανάνες που έχεις κόψει οριζόντια. Τελευταία έρχεται η ζύμη του κέικ να καλύψει και να γεμίσει τη φόρμα ή το ταψί σου.

Βγήκε υπέροχο σε τετράγωνο ταψάκι 20 cm αλλά και σε μακρόστενη φόρμα του κέικ 12 cm * 28 cm αρκεί να μεταβάλλεις ανάλογα το μέγεθος των κομματιών της μπανάνας.

Ψήνεις στους 175 βαθμούς για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά.

Αφού κρυώσει λίγο, ήρθε η ώρα για την μεγάλη τούμπα σε μια πιατέλα, το πασπάλισμα με κακάο και την απόλαυση στον ουρανίσκο σου!

  • Τι προσφέρεις στο κορμάκι:

ένα χορταστικό κομμάτι λόγω της περιεκτικότητας σε διαιτητικές ίνες και πρωτείνη χαμηλό ταυτόχρονα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Μπανανογλυκό της τούμπας με ενέργεια για τούμπες!

καλή απόλαυση! 🙂

LEAVE A REPLY