Πόσες φορές όλοι, μικροί ή μεγάλοι, έχουμε το απόγευμα μια μικρή ή μεγάλη λιγούρα για κάποιο αλμυρό ή γλυκό σνακ;
Ποια όμως είναι τα καταλληλότερα και πιο υγιεινά σνακ για τα παιδιά, που αναπτύσσονται συνεχώς και οι απαιτήσεις τους τόσο σε θρεπτικά συστατικά, όσο σε γεύση είναι αυξημένες;
Όλοι έχουμε ανάγκη για λίγη γλυκόζη, μαζί όμως με κάποιο άλλο σνακ υψηλό σε φυτικές ίνες που θα εμποδίσει τα επίπεδα γλυκόζης να πέσουν γρήγορα και θα μας κρατήσει χορτάτους για περισσότερη ώρα.
Ειδικά για τους μικρούς φίλους οι επιλογές για απογευματινά σνακ θα πρέπει να περιλαμβάνουν πάντα ένα φρούτο ή χυμό φρούτων ή φρούτων και λαχανικών πχ. Καρότο- πορτοκάλι, με προαιρετική προσθήκη λίγο έξτρα γιαουρτιού, ο οποίος θα τους δώσει άμεσα την γλυκόζη που χρειάζονται μαζί με τις απαραίτητες βιταμίνες και όλα τα καλά μιας ζωντανής τροφής, μαζί με κάποιο σνακ όπως:
Επιλογές για γλυκό σνακ:
- Μείγμα ξηρών καρπών με γλυκά ξερά φρούτα
- Μπάρες παγωτό γιαούρτι με ξηρούς καρπούς
- Τρουφάκια ενέργειας με λάδι καρύδας, ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα
- Μους σοκολάτας από αβοκάντο, μπανάνα και ωμό κακάο
- Σπιτικές μπάρες δημητριακών με ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς
- Μπανανάψωμο ή σταφιδόψωμο με βρώμη
- Γεμιστά μπισκότα με ρυζογκοφρεττες με γέμιση ταχίνι ή φυστικοβούτυρο
- Γρανίτα ή ζελέ φρούτων χωρίς ζάχαρη
- Σουβλάκια φρούτων
- Σπιτικό παγωτό ή παγωτό γιαούρτι
- Γιαούρτι με μέλι και κακάο ή με χαρουπόσκονη ή χαρουπόμελο
- Σπιτική κρέμα ή ρυζόγαλο ή κρέμα κουάκερ (βρωμόγαλο)
- Γιαούρτι με ρύζι και μέλι
- Σπιτικό κέικ ή μηλόπιτα ή άλλο κέικ φρούτων
- Σπιτικά κουλουράκια
- Κατίκι ή ανθότυρο ή τυρί κότατζ με τριμμένους ξηρούς καρπούς, φρούτα και μέλι
- Αραβική πίτα με μέλι- ταχίνι ή ταχίνι με κακάο και κάποιο φρούτο πχ. Μπανάνα
Επιλογές για αλμυρά σνακ:
- Ψητά σουβλάκια λαχανικών με επικάλυψη τυρί κρέμα
- Καλαμπόκι ψητό ή βραστό
- Κάστανα ψητά ή βραστά
- Ποπ-κορν σπιτικό με λάδι (και για τους προχωρημένους με διατροφική μαγιά και πάπρικα)
- Τσιπς από λαχανίδα (kale) με τυρί κρέμα
- Πικάντικα ρεβίθια με πάπρικα
- Αποξηραμένα λαχανικά με ντιπ από γιαούρτι
- Μπαγκετάκι ή αραβική πίτα με τυρί κρέμα ή κατίκι και λαχανικά
- Μπαστουνάκια λαχανικών με σως γιαουρτιού
- Σπιτικά τυροπιτάκια ή πιττάκια λαχανικών
- Κριτσινάκια με ηλιόσπορο με λίγο τυρί
- Παξιμαδάκια ή ρυζογκοφρέττες με γραβιέρα
- Αυγό με ένα-δύο Παξιμαδάκια βρώμης
- Αλμυρό κείκ βρώμης με λαχανικά
Όλα τα παραπάνω φροντίζουμε να τα εμπλουτίζουμε με φρέσκα φρούτα ή με λαχανικά και να τα παρασκευάζουμε με λιγότερη ζάχαρη, καλύτερα με μέλι ή στέβια.
Και ο κατάλογος συνεχίζεται με φαντασία για να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών ικανοποιώντας τα μάτια τους και τις κοιλίτσες τους μέχρι την ώρα του γεύματος.
Να θυμάστε ότι τα σνακ πρέπει να είναι μικρά σε ποσότητα και να μην αντικαθιστούν το γεύμα. Σε μεγαλύτερη ποσότητα, οι αντίστοιχες ιδέες θα μπορούσαν να καταναλωθούν σαν ελαφρύ βραδινό ή σαν πρωινό.
Συντάκτης Άρθρου
Ονομάζομαι Κυριακή Απέργη είμαι Διαιτολόγος Διατροφολόγος και προσφέρω διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο μου στο Μαρούσι Αττικής.
Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1988. Σπούδασα στην πρώτη μου επιλογή στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής από όπου και αποφοίτησα το 2010 με βαθμό “8”.
Ο τομέας της διατροφής και της υγείας ήταν και είναι σκοπός της ζωής μου και εξακολουθεί να με απασχολεί θερμά.
Πραγματοποίησα την πτυχιακή μου εργασία στην “κοιλιοκάκη” με θέμα: “Διατροφική αξιολόγηση πασχόντων από κοιλιοκάκη: Σχεδιασμός μελέτης αξιολόγησης” η οποία βαθμολογήθηκε με άριστα 9 (πτυχιακή), ενώ παράλληλα ολοκλήρωσα την κλινική πρακτική άσκηση στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία “Αττικό” και “Αλεξάνδρα”.
Το 2013 εξειδικεύτηκα στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών και ολοκλήρωσα με επιτυχία την μεταπτυχιακή εκπαίδευση του Master Practitioner Programme in Eating Disorders and Obesity στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ)υπό την εποπτεία του NCFED της Μεγάλης Βρετανίας και αναγνωρισμένο από το Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων – British Psychological Society – BPS .
Παρακολούθησα σαν πρακτική περιστατικά διατροφικών διαταραχών στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»).
Συνεχίζω και ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα διατροφής και ψυχολογίας ακολουθώντας συνεχείς εκπαιδεύσεις και προγράμματα κατάρτισης.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης παρακολουθώ σεμινάρια της ESPEN (LLL) για την διατροφή και τα σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια life coaching και Focus in Solution Therapy.
Το 2015 ολοκλήρωσα τα κλινικά σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Συμμετέχω σαν ομιλήτρια σε ποικίλες δράσεις διατροφικής εκπαίδευσης.
Αποτελώ εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ στο κομμάτι της νευρικής ανορεξίας.
Αρθρογραφώ σε ηλεκτρονικά site και περιοδικά, στο δικό μου kiriakiapergi@blogspot.gr και πραγματοποιώ ομιλίες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Έχω συμμετάσχει στην συγγραφή βιβλίων διατροφής και ψυχολογίας.
Είμαι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, του συλλόγου Κλινικών Διαιτολόγων ESPEN και GrESPEN και της ΕΔΔΕ και επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας keadd.
Παρακολουθώ όλες τις τρέχουσες εξελίξεις με σεμινάρια και συμμετοχή σε συνέδρια πάνω σε θέματα διατροφής, κλινικής διατροφής, παχυσαρκίας και διατροφικών διαταραχών και διατροφογενετικής.
Από τον Σεπτέμβριο του 2016 παρακολουθώ το διετές πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με θέμα: «Παχυσαρκία και σακχαρώδης διαβήτης».
Το 2017 ολοκλήρωσα το πρόγραμμα life coaching του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θέλοντας να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη επικοινωνία και προσέγγιση του πάσχοντος ανθρώπου.
Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τον σύγχρονο και jazz χορό, ενώ είμαι κάτοχος Bronze Jazz πτυχίου χορού.
«Κάθε γεύμα είναι μια καινούργια ευκαιρία για να βελτιώσεις την σχέση σου με την τροφή και να θρέψεις το σώμα σου.”
Πληροφορίες:
e-mail: kiapergi@gmail.com
www.kiriakiapergi.gr
Τ: +306987121394