Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) υποστηρίζει τις οικογένειες στην επίτευξη μιας υγιούς ζωής για τα άτομα με διαβήτη

Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) υποστηρίζει τις οικογένειες στην επίτευξη μιας υγιούς ζωής για τα άτομα με διαβήτη

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love
«Είναι ένα οικογενειακό θέμα!» – οι διαδικτυακές δραστηριότητες της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών (International Sweeteners AssociationISA) για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη με στόχο την προώθηση του ρόλου της οικογένειας στην πρόληψη, διαχείριση και φροντίδα του διαβήτη

Βρυξέλλες, 14 Νοεμβρίου 2018: Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) υποστηρίζει υπερήφανα την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (WDD) στις 14 Νοεμβρίου για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, με μια διαδικτυακή καμπάνια ενημέρωσης με τίτλο «Είναι ένα οικογενειακό θέμα!». Με πάνω από 425 εκατομμύρια ενήλικες που έχουν διαβήτη σε όλο τον κόσμο, είναι προτεραιότητα να ενταχθούν οι δράσεις της  Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) στην προσπάθεια αύξησης της ευαισθητοποίησης της επίδρασης του διαβήτη στις οικογένειες που περιλαμβάνουν άτομα με διαβήτη.

Με επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη 20181 να είναι πράγματι «Η Οικογένεια και ο Διαβήτης», η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) δημιούργησε ένα διαδικτυακό πρόγραμμα δραστηριοτήτων ώστε να προωθήσει το ρόλο που μπορεί να έχει η οικογένεια σε κάθε βήμα της ζωής με διαβήτη, από την πρόληψη έως τη διάγνωση και τη διαχείρισή του, γνωρίζοντας ότι η φροντίδα του διαβήτη ξεκινά από το σπίτι.

Το στοχευμένο ηλεκτρονικό υλικό της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών (ISA) αναπτύχθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαιτολόγων Ειδικών (ESDN) στον Διαβήτη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων (EFAD), με στόχο την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το πώς το κάθε μέλος στην οικογενειακή «ομάδα» μπορεί να υποστηρίξει τα άτομα της οικογένειας με διαβήτη και να συμβάλλει στην επίτευξη ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής. Η βοήθεια αυτή παρέχεται όχι μόνο μέσω της αμοιβαίας υποστήριξης στην καθημερινή θεραπεία, την παρακολούθηση ή την εκπαίδευση, αλλά και μέσω της διασκέδασης και των κοινών υγιεινών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της ισορροπημένης διατροφής.

«Η οικογένεια έχει ρόλο κλειδί στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και στη διαχείριση όλων των τύπων διαβήτη», σύμφωνα με τον κύριο Χάρη Δημοσθενόπουλο, MMedSci, PhDc, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαιτολόγων Ειδικών (ESDN) στον Διαβήτη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων (EFAD). «Με την υποστήριξη της οικογένειας, οι προσπάθειες ενός ατόμου να ξεκινήσει και να διατηρήσει θετικές αλλαγές στη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα ενώ πάσχει από διαβήτη, μπορούν να είναι καρποφόρες. Εκτός αυτού, μια υγιεινή οικογενειακή διατροφή μπορεί να είναι η ιδανική διατροφή για τον διαβήτη και η «διατροφή για τον διαβήτη» θα μπορούσε απλά να είναι η διατροφή για όλα τα μέλη της οικογένειας».

«Είναι ένα οικογενειακό θέμα», οπότε ακολούθησε έναν υγιεινό τρόπο ζωής για εσένα και την οικογένειά σου

Με πρωταρχικό θέμα «Είναι ένα οικογενειακό θέμα!», οι διαδικτυακές δραστηριότητες της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών (ISA) για την Παγκόμια Ημέρα Διαβήτη 2018 περιλαμβάνουν ένα ελκυστικό infographic και ένα ενδιαφέρον βίντεο κινουμένων σχεδίων που έχουν στόχο να δημιουργήσουν την αίσθηση ενδυνάμωσης στις οικογένειες που επηρεάζονται από το διαβήτη, διότι στην πρόληψη, διαχείριση και φροντίδα του διαβήτη, η οικογένεια μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο στην επιδίωξη ενός υγιεινού μέλλοντος.

«Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη ‘δίαιτα για τον διαβήτη’!» εξηγεί ο κ. Δημοσθενόπουλος. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής, απαραίτητο μέρος της φροντίδας του διαβήτη, περιλαμβάνει μια σωματικά δραστήρια ζωή και μια υγιεινή οικογενειακή διατροφή προσαρμοσμένη στις ανάγκες του καθενός. Από αυτή την άποψη, μια «γλυκιά» βοήθεια θα μπρούσε να προέρχεται από τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά προσφέροντας περισσότερες επιλογές «γλυκών τροφίμων» και την ευχαρίστηση της γλυκιάς γεύσης με μειωμένες ή μηδενικές θερμίδες. Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, από μόνα τους, δεν επιδρούν στα επιπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα, και έτσι μπορούν να αποτελέσουν μια χρήσιμη επιλογή στον ελέγχο της γλυκόζης, όταν αντικαθιστούν τη ζάχαρη2,3.

Τα τρόφιμα και ποτά με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να χρησιμοποιούνται από άτομα με διαβήτη για να βοηθήσουν στον περιορισμό της επιθυμίας για κάτι γλυκό, χωρίς να κινδυνεύουν με αύξηση των επίπεδων γλυκόζης, δεδομένου ότι τα άλλα συστατικά του τροφίμου/ποτού δεν επηρεάζουν επίσης τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, αντί της ζάχαρης, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων και να αποτελέσει ένα βοηθητικό εργαλείο στις διατροφικές στρατηγικές διαχείρισης του βάρους, που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τα άτομα με διαβήτη ή προ-διαβήτη, που χρειάζονται απώλεια βάρους ή αποτροπή της επιπλέον αύξησης του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους.

Ανακαλύψτε όλα τα μικρά βήματα που θα μπορούσαν να ενδυναμώσουν και να ενθαρρύνουν τις οικογένειες με διαβήτη στο βίντεο κινουμένων σχεδίων της ISA και στο infographic της ISA, διαθέσιμα για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2018 σε επτά γλώσσες. Και να θυμάστε: η οικογένεια παίζει ρόλο κλειδί για μια πιο υγιεινή ζωή!

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διαδικτυακό πρόγραμμα δραστηριοτήτων της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών (ISA) για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2018 είναι διαθέσιμες εδώ. Μην ξεχάσετε να μας ακολουθήσετε στο @SweetenersAndU στοTwitter, στη σελίδα μας στο Facebook και στο LinkedIn, να εγγραφείτε στο κανάλι της ISA στο YouTube, και για να συμμετάσχετε στη συζήτηση, χρησιμοποιήστε και ακολουθείστε τα hashtags #ISAforWDD και #WDD2018.

Περισσότερες πληροφορίες για την ISA και τα μέλη της μπορείτε να δείτε στα ακόλουθα links: http://www.sweeteners.org/en/isa και http://www.sweeteners.org/en/isa-members.

Σχετικά με τη Διεθνή Ένωση Γλυκαντικών (ISA)

Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός (AISBL) με επιστημονικό χαρακτήρα και στόχους που εκπροσωπεί προμηθευτές και χρήστες των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, συμπεριλαμβανομένων παραγωγών επιτραπέζιων ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών.

Βιβλιογραφικές Αναφορές

  1. World Diabetes Day 2018. Available online here: https://www.worlddiabetesday.org/
  2. Timpe Behnen EM., et al. Do sugar substitutes have any impact on glycemic control in patients with diabetes? J Pharm Technol. 2013;29:61–5
  3. Nichol AD, Holle MJ, An R. Glycemic impact of non-nutritive sweeteners: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Eur J Clin Nutr 2018; 72: 796-804
  4. Dyson PA, Twenefour D, Breen C, et al. Diabetes UK Position Statements. Diabetes UK evidence-based nutrition guidelines for the prevention and management of diabetes. Diabet Med. 2018; 35: 541-547

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts