Διατροφή για Πάσχα

Η νηστεία μας δίνει την ευκαιρία για «φυσική» αποτοξίνωση από τρόφιμα ζωικής προέλευσης και συνάμα από κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη που αυτά τα περιέχουν. Αποτελείται από ένα διαιτολόγιο, που δεν περιέχει κεκορεσμένα λίπη και είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα (ελιές και λάδι ελιάς) αλλά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (θαλασσινά, ξηρούς καρπούς και άλλους σπόρους. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να υπάρξει:
• βελτίωση στο λιπιδαιμικό προφίλ,
• βελτίωση στην αρτηριακή πίεση, καταναλώνοντας φρούτα και λαχανικά και
• βελτίωση του βάρους.
Τη Μεγάλη Παρασκευή μπορείτε να επιλέξετε:
• περισσότερα λαχανικά και φρούτα (πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικών συστατικών),
• ξηρούς καρπούς (πηγές πολυακόρεστου λίπους, αλλά και πολλών ιχνοστοιχείων και ινών),
• σουσάμι και ταχίνι-χαλβά (πηγές αμινοξέων όπως αργινίνη και λευκίνη, βιταμινών π.χ. της αντιοξειδωτικής Ε, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου και σεληνίου)
• απαλές σούπες χωρίς λάδι με βάση τα λαχανικά (π.χ. ντοματόσουπα).
Το βράδυ του Μ. Σαββάτου προτιμήστε να συνοδέψετε την μαγειρίτσα μόνο με σαλάτα και με μια φέτα ψωμί. Μην καταναλώσετε στο ίδιο γεύμα και το «κόκκινο» αυγό ή έστω μικρή ποσότητα κρέατος, γιατί αυτό μπορεί να δυσχεραίνει την πέψη σας. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες από τα λαχανικά και τις σαλάτες, θα παίξουν ένα πολύ καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία της πέψης.
Το πρωί της Κυριακής προτιμήστε ένα πρωινό που δεν θα είναι πολύ πλούσιο. Για παράδειγμα μπορείτε να επιλέξετε:
 γάλα,
 δημητριακά ή
 μικρή ποσότητα από τα πασχαλινά κουλουράκια ή τσουρέκι μαζί με ένα φρούτο.
Στο γεύμα είναι προτιμότερο να γεμίσετε ένα πιάτο με λογική ποσότητα από τα φαγητά της ημέρας και να μην καταφεύγετε σε τσιμπολογήματα. Τέλος το βραδινό μπορεί να περιέχει:
 μια σαλάτα εποχής με ψωμί και μικρή ποσότητα πρωτεΐνης,
 μία απαλή χορτόσουπα και
 ένα γιαούρτι με φρυγανιά, το οποίο θα διευκολύνει την διαδικασία της πέψης.
Κάποια tips:
1. Καταναλώστε τα φαγητά του Πάσχα, αλλά ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ.
2. Περιορίστε την πρόσληψη του αρνιού και συνδυάστε το με κάποιο λιγότερο λιπαρό κρέας (όπως χοιρινό, κοτόπουλο). Να προτιμάτε πάντα τα άπαχα κομμάτια του κρέατος.
3. Αν έχετε πρόβλημα με την χοληστερόλη, αποφύγετε τη μεγάλη κατανάλωση αυγών. Μπορείτε να αντικαταστήσετε 1 αυγό με τρία ασπράδια αυγού.
4. Το μέγεθος της μερίδας να μην είναι μεγάλο και να συνοδεύεται πάντα με σαλάτα. Εμπλουτίστε το τραπέζι σας με σαλάτες ή εποχιακά λαχανικά, που να είναι όμως βραστά ή μαγειρεμένα με ντομάτα. Σερβίρετε φρουτοσαλάτα σαν ένα από τα επιδόρπια σας.
5. Να πίνετε πολύ νερό, επειδή βοηθάει στο να καταλαβαίνουμε καλύτερα πότε έχουμε χορτάσει, καθώς πολλές φορές η αίσθηση της πείνας δεν είναι τίποτα παραπάνω από ανάγκη για ενυδάτωση.
6. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ. Μην ξεχνάτε ότι, σύμφωνα με παγκόσμιες προδιαγραφές, η ημερήσια ποσότητα αλκοόλ για τον άντρα είναι 2 ποτά και για την γυναίκα 1 ποτό ανά ημέρα
7. Μην καταναλώνετε βαμμένα αυγά που έχετε αφήσει έξω για αρκετές ώρες, καθώς τα αυγά, αφού έχουν βράσει, μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο μέχρι και μία εβδομάδα.
8. Είναι καλό να συνεχίσετε να ασκείστε αυτές τις μέρες, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα εικοσάλεπτο περπάτημα μετά το φαγητό. Παραμείνετε δραστήριοι και μην παραμελείτε τον υγιεινό τρόπο ζωής σας με την πρόφαση ότι είναι μέρες διακοπών.

Τέλος, είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της νηστείας να τηρούνται η ισορροπία, η ποικιλία και το μέτρο για να μην ξεφεύγετε από την υγιεινή σας διατροφή. Γι’αυτό μπορείτε να καταναλώνετε τρόφιμα απ’ όλες τις διατροφικές ομάδες όπως είναι, στην περίπτωση της νηστείας: τα δημητριακά, τα όσπρια, τα θαλασσινά, τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά έχοντας επιλέξει τον σωστό συνδυασμό αυτών των τροφίμων στα διάφορα γεύματα, καθώς και τον περιορισμό της ποσότητας τους.

ΠΗΓΕΣ:
http://www.iatronet.gr/
https://www.mednutrition.gr/

LEAVE A REPLY

10 − three =