6 μικρές αλήθειες για το καλοκαίρι

6 μικρές αλήθειες για το καλοκαίρι

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Εμπεριστατωμένες απαντήσεις στις 6 πιο συχνές ερωτήσεις για την καλοκαιρινή διατροφή.

Ένα από τα σημαντικότερα διατροφικά προβλήματα, τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι μόνο, είναι η αφυδάτωση. Τι τρόπος υπάρχει για να πετύχουμε τη σωστή ενυδάτωση και πόσο σημαντικό είναι αυτό για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού;

Εκτός απο την σκασμένη όψη του δέρματος ενός αφυδατωμένου οργανισμού, σαν αποτέλεσμα της μη επαρκούς πρόσληψης υγρών παρουσιάζονται πόνοι στις αρθρώσεις, πνευματική κόπωση αλλά και μείωση της βραχυπρόθεσμης μνήμης.

Η συνηθέστερη διατροφική σύσταση είναι να πίνουμε τουλάχιστον 1.5 λίτρο νερό καθημερινά και μάλιστα με αργό ρυθμό για να προλαβαίνει το σώμα μας να το απορροφήσει. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε οτι και τα φρούτα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενυδάτωση του οργανισμού όπως και οι φυσικοί χυμοί.

Ποια είναι τα φρούτα που προτείνετε για το καλοκαίρι και τι σημαίνει μια μερίδα φρούτου για τα παραπάνω; Για παράδειγμα πόσα κεράσια αντιστοιχούν σε μια μερίδα φρούτου;

Η αλήθεια είναι ότι όσον αφορά στα καλοκαιρινά φρούτα υπάρχει μια σύγχυση λόγο του μικρού τους μεγέθους. Αναλυτικά λοιπόν 1 φρούτο ισοδυναμεί με : 10­-12 κεράσια, 2­-3 βερίκοκα, ένα μέτριο ροδάκινο, 2 λεπτές φέτες πεπόνι, 1 λεπτή φέτα καρπούζι, 1 φλιτζάνι φράουλες, 10­-12 ρόγες σταφύλι

Συχνά ακούμε ότι το καλοκαίρι είναι θεμιτό να καταναλώνουμε ελαφριά γεύματα. Μπορείτε να μας προτείνετε κάποια;

Το πρώτο ελαφρύ γεύμα που έρχεται στο μυαλό κάποιου όταν ακούει αυτή την ερώτηση, είναι μια δροσερή σαλάτα. Η δική μου προτροπή είναι αυτή η σαλάτα να συνδυαστεί με μια καλή πηγή πρωτεΐνης όπως τόνος, τυρί ή και κοτόπουλο αλλά και ένα συμπλήρωμα από ένα τρόφιμο ολικής άλεσης όπως ένα κρίθινο παξιμάδι ή κρουτόν. Ακόμα μια ελαφριά πρόταση αποτελούν τα διάφορα wrαps όπως οι αραβικές πίτες ή και το ψωμί ολικής άλεσης σε συνδυασμό με λαχανικά και τυρί ή τόνο/ κοτόπουλο. Ένα ελαφρύ γεύμα, χαμηλό σε νάτριο και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες θα βοηθήσει το σώμα μας να ανταπεξέλθει στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Επίσης, ένα γιαούρτι με φρούτα και ξηρούς καρπούς, εκτός του ότι μπορεί να μας δροσίσει, συμβάλλει και στην διατήρηση της γραμμής μας.

Τι τρόφιμα μπορούμε να πάρουμε μαζί μας κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού; Πόσο συχνά μπορούμε να καταναλώνουμε τροφή; Τι μπορούμε να προβλέψουμε σαν σνακ για τις ημέρες των πολύωρων μπάνιων στη θάλασσα;

Το μόνιμο πρόβλημα των διακοπών είναι ότι λόγω της χαλάρωσης ξεχνάμε να καταναλώσουμε  ενδιάμεσα  σνακ,  με  αποτέλεσμα  να  καταλήγουμε  στο  εστιατόριο ιδιαίτερα πεινασμένοι και να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που έχει ανάγκη το σώμα μας. Καλό είναι λοιπόν να προσπαθούμε ενδιάμεσα των γευμάτων ή κάθε 3 περίπου ώρες να καταναλώνουμε φρούτα ή και φυσικούς χυμούς, συμβάλλοντας έτσι όχι μόνο στην ενυδάτωση του σώματός μας αλλά και στην διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης σε ένα σταθερό επίπεδο, προκειμένου να μην εμφανίζεται έντονα το συναίσθημα της πείνας. Ένα καλό κόλπο για να κρατάμε δροσερά τα φρούτα μας είναι να τα στερεώνουμε στα ρηχά. Ιδιαίτερη προσοχή σε τρόφιμα που αλλοιώνονται από την ζέστη όπως γαλακτοκομικά και αλλαντικά. Ίσως μια παγοκύστη να σας φανεί χρήσιμη για να μεταφέρετε ένα σπιτικό σάντουιτς στην παραλία ή στο ταξίδι.

Μπορεί η φυσική δραστηριότητα να αποτελέσει μέρος της καθημερινότητας μας του καλοκαιρινού μήνες που οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν;

Η άσκηση που ενδείκνυται περισσότερο για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι το κολύμπι είτε σε κάποια πισίνα κολυμβητηρίου είτε στην θάλασσα. Μπορούμε επίσης να προσπαθήσουμε και ασκησούλες μέσα στο νερό, που θα μας πάνε πίσω στα παιδικά μας χρόνια, όπως ψαλιδάκια ή ποδήλατο. Το νερό έχει την ιδιότητα να μας απαλλάσσει από το αίσθημα του βάρους του σώματός μας, οπότε αυτές οι ασκήσεις είναι κατάλληλες και για άτομα που υποφέρουν από προβλήματα στις αρθρώσεις.

Τέλος, ένας 20λεπτος περίπατος όταν ο ήλιος έχει δύσει, τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα εκτός από ευεργετικός για το σώμα μας προσφέρει και χαλάρωση από την ένταση της ημέρας.

Το καλοκαιράκι επιβάλλει την συχνή κατανάλωση γευμάτων σε εστιατόρια. Πως μπορούμε να περιορίσουμε τις προσλαμβανόμενες θερμίδες όταν τρώμε έξω; Με το αλκοόλ τι πρέπει να προσέξουμε; Πόσο και τι επιτρέπεται να πιούμε;

Είναι αλήθεια ότι το καλοκαίρι είναι η εποχή των εξόδων… ανεξαρτήτως εποχής, θα συμβούλευα τον κόσμο, το πρώτο πιάτο που θα παραγγέλνει σε ένα εστιατόριο να ήταν η σαλάτα. Η σαλάτα εκτός του ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που είναι ευεργετικές για το γαστρεντερικό μας σύστημα, παράλληλα αυξάνει τον κορεσμό. Δηλαδή, η κατανάλωση της μας προφυλάσσει από την υπερκατανάλωση άλλων λιπαρών γευμάτων.

Η δεύτερη συμβουλή μου είναι να αποφεύγονται όσο το δυνατόν τα τηγανητά πιάτα και να προτιμούνται τα ψητά, τα οποία δεν υστερούν σε γεύση, αλλά ευτυχώς υστερούν σε θερμίδες. Επίσης, μια καλή τακτική για να μην αυξηθεί το βάρος σας από τις πολλές εξόδους είναι το ένα από τα δύο γεύματά σας να είναι ελαφρύ.

Τώρα όσον αφορά στο αλκοόλ, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τα γλυκά ποτά τύπου ούζου, καθώς και τις αναμίξεις αυτών με χυμούς φρούτων και να προτιμούμε το κρασί. Ενδεικτικά 4 δαχτυλάκια ούζο αντιστοιχούν περίπου σε 1­-2 ποτηράκια λευκού κρασιού και ενός ποτηριού μπύρας. Για κάποιον που είναι σε πρόγραμμα απώλειας βάρους, 2­-3 ποτά/ εβδομάδα είναι σχετικά ανεκτά ενώ για τους υπολοίπους ένα ποτό την ημέρα σε περίοδο διακοπών θεωρητικά δεν θα επηρεάσει αρνητικά το βάρος.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts