10 βήματα για να πιο συνειδητή κατανάλωση φαγητού

10 βήματα για να πιο συνειδητή κατανάλωση φαγητού

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Συνειδητή κατανάλωση φαγητού ή mindful ή intuitive eating

1. Πες όχι στις στερητικές δίαιτες.

Μην εμπιστεύεσαι οποιαδήποτε «μαγική» δίαιτα πέφτει στα χέρια σου ή την δίαιτα που έκανε η φίλη σου. Στερητικές και εξαντλητικές δίαιτες ένα μόνο καταφέρνουν, να σε βάζουν στον φαύλο κύκλο, στέρηση-υπερκατανάλωση-αυτοτιμωρία-στέρηση-υπερκατανάλωση και ούτω καθ’ εξής. Το κλειδί βρίσκεται στην προσωπική διερεύνηση της σχέση μας με το φαγητό. Πες όχι στην επόμενη, κατά τα φαινόμενα, «εύκολη λύση» που θα σε ταλαιπωρήσει πολύ και θα σε απομακρύνει από την ευκαιρία σου να ανακαλύψεις την ενσυνείδητη κατανάλωση φαγητού.

2. Άκου την πείνα σου

Θρέψε τον εαυτό σου. Χρειάζεται ενέργεια για να μεγαλουργήσει. Σίγουρα δεν μπορείς να επιβιώσεις αλλά και ούτε να αδυνατίσεις με 800 θερμίδες κάθε μέρα. Με το να αγνοείς την πείνα σου, και να μην καταναλώνεις φαγητό γιατί έτσι πιστεύεις ότι θα αδυνατίσεις, καταφέρνεις να την μεγιστοποιείς…και τότε δεν σε σταματάει τίποτα από το να φας και τους τείχους. Καταφέρνεις το αντίθετο. Με τον καιρό χτίσε σχέση εμπιστοσύνης με τον εαυτό σου και αφέσου να σε εμπιστευτείς ότι θα φας όσο χρειάζεσαι.

3. Μην δαιμονοποιείς τις τροφές

Η συχνότητα και η ποσότητα μετράνε! Όλα τα φαγητά είναι υγιεινά με τον τρόπο τους γιατί θρέφουν όχι μόνο το σώμα αλλά και το πνεύμα μας μέσω της απόλαυσης. Το να στερούμαστε «κακά» φαγητά ενώ τα επιθυμούμε πολύ, γκρεμίζει την σχέση εμπιστοσύνης με τον εαυτό μας και μας οδηγεί σε υπερκατανάλωση.

4. Σταμάτα να έχεις ρόλου αστυνόμου της διατροφής σου

Διώξε τις εσωτερικές φωνές που σου υποδεικνύουν πως θα έπρεπε να ήσουν και τι θα έπρεπε να τρως, βασισμένες σε λανθασμένα κοινωνικά πρότυπα. Διώξε τις εσωτερικές φωνές που σε συνοδεύουν σε κάθε σου μπουκιά όταν τρως σουβλάκι ή γλυκό. Οι τύψεις και οι ενοχές, ποτέ δεν βοήθησαν κανένα να αγκαλιάσει τον εαυτό του. Αντίθετα τον στήνουν στο ειδώλιο του κατηγορουμένου και απαιτούν απάνθρωπες εξηγήσεις.

5. Ανακάλυψε την απόλαυση

Όλοι ξέρουμε ότι το φαγητό είναι από τις μεγαλύτερες απολαύσεις, άλλωστε και γι’ αυτό τρώμε. Ωστόσο, το απολαμβάνουμε πράγματι!; Δίνουμε την δέουσα προσοχή; Είμαστε εκεί ολοκληρωτικά όταν τρώμε ή έχουμε αποσπάσεις; Αυτό πραγματικά θα μας οδηγούσε στο να φάμε τόσο-όσο.

6. Άκου τον κορεσμό σου

Φάε αυτό που ζητάει η ψυχή σου αργά και απολαυστικά. Άκου τα σημάδια του κορεσμού, κάνε παύσεις, και όταν χορτάσεις άσε το πιρούνι μέχρι το επόμενο γεύμα.

7. Αγκάλιασε τα συναισθήματα σου

Πρωτίστως πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η στέρηση διεγείρει το αίσθημα έλλειψης ελέγχου και αυτό οδηγεί στο να το βιώνουμε σαν συναισθηματικό φαγητό. Το άγχος, η πίεση, η θλίψη, η βαρεμάρα είναι συναισθήματα που όλοι βιώνουμε. Η κατανάλωση φαγητού μπορεί να ανακουφίσει βραχυπρόθεσμα και να αποσπάσει την προσοχή από τον πόνο, δυστυχώς όμως δεν θα λύσει το πρόβλημα.

8. Σεβάσου τον σώμα σου

Αγάπησε το σώμα σου. Έτσι όπως είναι. Δοκίμασε το. Όπως δεν έχουμε όλοι το ίδιο μέγεθος πατούσας έτσι δεν θα έχουμε όλοι το ίδιο σώμα. Πάψε να συγκρίνεσαι και αγάπησε το σώμα σου, το σπίτι σου.

9. Απόλαυσε να γυμνάζεσαι

Η γυμναστική, η άθληση δεν είναι λιποδιαλύτες, ούτε το εργαλείο σου για να κάψεις θερμίδες. Ή βασικά δεν είναι μόνο και κύρια αυτό. Βρες μια γυμναστική που αγαπάς και θα σε κρατήσει να την εξασκείς για καιρό, και θα την απολαμβάνεις και θα βελτιώνεσαι και θα γεμίζεις ενέργεια και όρεξη.

10. Τίμα την υγεία σου με υγιεινή διατροφή

Φάε νόστιμα και θρεπτικά. Θυμήσου, όχι τέλεια! Δεν θα έχετε ξαφνικά ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών αν βγείτε μία ή δύο μέρες εκτός προγράμματος.
Η πρόοδος και όχι η τελειότητα είναι αυτό που μετράει.

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts