Όταν άρχισα να σπουδάζω διαιτολογία, δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα ερχόταν η ώρα που θα έπρεπε να αναφερθώ στο κοτόπουλο όχι μόνο για τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει στο σώμα μας αλλά και για την ‘οικονομία’ που προσφέρει στην τσέπη μας!
Με σχεδόν την μισή τιμή από το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο αποτελεί τη λύση της εποχής. Σε υπέροχους συνδυασμούς, με πατατούλες στο φούρνο ή ρυζάκι, κοκκινιστό ή λεμονάτο, καταφέρνει να ικανοποιεί τις ορέξεις ακόμα και του πιο απαιτητικού συνδαιτυμόνα σας, χωρίς να επιβαρύνει ιδιαίτερα τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Διατροφική άποψη
Από διατροφικής απόψεως, το κοτόπουλο είναι μια άριστη πηγή πρωτεϊνών, εύπεπτο ακόμα και για τους ηλικιωμένους ή τα μικρά παιδιά, κατάλληλο για όσους αθλούνται ή προσέχουν την διατροφή τους, εξαιτίας του χαμηλού θερμιδικού περιεχομένου.
Συγκεκριμένα, μια μερίδα κοτόπουλο (περίπου 140 γραμ) αποδίδει περίπου 230 θερμίδες και προσφέρει στο σώμα –μεταξύ άλλων- σημαντικά ποσά νιασίνης και βιταμίνης Β6 καθώς και σελήνιο (το οποίο είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό) και φώσφορο. Κάτι το οποίο συνήθως δεν αναφέρεται για το κοτόπουλο είναι ότι μια μερίδα περιέχει περίπου το 40% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σε χοληστερίνη, γι΄αυτό θα ήταν προτιμότερο να καταναλώνεται ψητό η βραστό, καθώς το τηγάνισμα έχει δραστική επίδραση στην αύξηση των κορεσμένων λιπαρών οξέων.
Συνταγή… chick and cheap!
Κοτόπουλο με μανιτάρια
Υλικά (για 2-3 άτομα):
- 2 μεγάλα στήθη κοτόπουλο (χτυπημένα)
- 5-6 μανιτάρια (τύπου Λαζαρίνα)
- 2 κρεμμύδια σε φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 ποτηράκι λευκό κρασί
- 1 κουταλάκι μουστάρδα
- Λίγο ελαιόλαδο
- Αλάτι-πιπέρι-δενδρολίβανο
Ζεστάνετε καλά ένα βαθύ αντικολλητικό σκεύος, και στη συνέχεια τοποθετήστε το κοτόπουλο και ψήστε το για 2 λεπτά. Γυρίστε το και από την άλλη πλευρά για 2 λεπτά και αφού αλλάξει χρώμα βγάλτε το σε ένα πιάτο. Προσθέστε τα μανιτάρια στο σκεύος και ανακατέψτε μέχρι να αποβάλλουν τα υγρά τους. Προσθέστε στο τηγάνι ½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο, το σκόρδο και τα κρεμμύδια και τσιγαρίστε ελαφρώς. Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά στρώστε τα στον πάτο του σκεύους, τοποθετήστε το κοτόπουλο από πάνω και σβήστε με το κρασί, τη μουστάρδα και 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τα μυρωδικά που θα έχετε ανακατέψει από πριν σε ένα φλιτζάνι. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, σκεπάστε το σκεύος και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά. Σερβίρετε με ρύζι.
***Προσοχή κατά την προσθήκη του αλατιού γιατί ενδέχεται η μουστάρδα να είναι αλμυρή