Πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούν μακροπρόθεσμα τον οργανισμό τους με διάφορες δίαιτες με αποτέλεσμα στην αρχή να χάνουν τα περιττά κιλά αλλά από ένα σημείο και μετά τα κιλά αυτά να επανέρχονται εύκολα.
Όλη αυτή η διαδικασία είναι ένας φαύλος κύκλος για τους περισσότερους. Η βιβλιογραφία υποδεικνύει ότι περίπου το 20% των ατόμων με ιστορικό παχυσαρκίας διατηρούν απώλεια ίση με τουλάχιστον 10% επί του αρχικού τους βάρους, για τουλάχιστον 1 έτος.
Για ποιο λόγο όμως κάποιοι από τους διαιτώμενους καταφέρνουν να διατηρήσουν την απώλεια βάρους τους μακροπρόθεσμα, ενώ οι περισσότεροι όχι; Τι λάθη μπορεί να συμβαίνουν;
Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε και δημοσιεύτηκε στο εξωτερικό τον Ιούλιο του 2018 οι παράγοντες και οι στρατηγικές που συμβάλλουν στη διατήρηση της απώλειας ποικίλουν. Τα άτομα που συντηρούσαν την απώλεια μακροπρόθεσμα, είχαν διαμορφώσει συνήθειες ρουτίνας, οι οποίες όχι μόνο τους επέτρεπε μεγαλύτερη ευελιξία αλλά και τους έδιναν ισχυρότερο αυτοέλεγχο στις συμπεριφορές που σχετίζονται με τη διατήρηση βάρους, την αποθήκευση τροφίμων και την κατανάλωση σε κοινωνικές συγκεντρώσεις. Αντίθετα τα άτομα που δεν κατάφερναν να συντηρήσουν την απώλεια για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρατηρήθηκε ότι δεν είχαν υιοθετήσει συγκεκριμένες συμπεριφορές με αποτέλεσμα να μη παρουσιάζουν τόσο μεγάλη ευελιξία στη διαδικασία συντήρησης, ενώ παράλληλα είχαν τη φιλοδοξία ότι θα κατάφερναν να υιοθετήσουν καλύτερες συνήθειες πάνω στη διατροφή τους.
Παρόμοια μελέτη διεξήχθη και στην Ελλάδα από το Χαροκόπειο πανεπιστήμιο και έδειξε ότι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην διατήρηση της απώλειας των κιλών είναι η άσκηση, η κατανάλωση μιας σχεδόν υποθερμιδικής δίαιτας και η τακτική αυτο-παρακολούθηση του σωματικού βάρους. Επίσης, αποδείχτηκε ότι η περιεκτικότητά σε πρωτεΐνες, ο καλός ύπνος και η κατανομή των γευμάτων κατά την διάρκεια της ημέρας μπορούν να συμβάλουν στην επιτυχή διατήρηση της απώλειας βάρους.
Αν και δεν υπάρχουν μαγικά φίλτρα, είναι γνωστό ότι η βασική αρχή στον έλεγχο βάρους είναι η ισορροπία. Πολλοί είναι αυτοί που καταφέρνουν να χάσουν τα περιττά κιλά, λίγοι όμως είναι αυτοί που τα διατηρούν σε βάθος χρόνου. Το θέμα είναι να διατηρήσετε βασικές αρχές, όπως είναι η άσκηση και τα μικρά και συχνά γεύματα έτσι ώστε να μη χρειαστεί να θέτετε συνεχόμενα τον οργανισμό σας σε δίαιτα.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1) Pedersen S., Sniehotta F., Sainsbury K et al. (2018). The complexity of self-regulating food intake in weight loss maintenance. A qualitative study among short- and long-term weight loss maintainers. Volume 208, 18-24.
2) Καρφοπούλου Ε. (2016). Μελέτη διατροφικών συμπεριφορών ατόμων που έχασαν βάρος και επιτυχώς διατήρησαν μέρος της απώλειας βάρους. Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Σχολή Επιστημών Υγείας & Αγωγής, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Αθήνα.