Αμύγδαλα… μια υγιεινή επιλογή.

Αμύγδαλα… μια υγιεινή επιλογή.

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Τα αμύγδαλα είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό σνακ με πολλά οφέλη για την υγεία.

Πωλούνται είτε ακατέργαστα (συχνά αναφερόμενα ως «φυσικά») είτε ψημένα. Αποτελούν μια υγιεινή διατροφική επιλογή και ενώ πρόκειται για υψηλής θερμιδικής αξίας τροφή (μία χούφτα, 30γρ. αμύγδαλα αποδίδουν 165 θερμίδες) αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης Ε, βιταμίνης B2 (ριβοφλαβίνη), μαγνησίου, χαλκού, ασβεστίου, καλίου, φωσφόρου, σιδήρου φυτικών ινών, πρωτεΐνης, και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.

Οφέλη που μας προσφέρει η κατανάλωση αμυγδάλων

  1. Τα αμύγδαλα είναι υψηλά σε βιταμίνη Ε και αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών

Η βιταμίνη Ε είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό, που προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες και συμβάλλει στην ελάττωση του ρυθμού γήρανσης των κυττάρων. Η αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, βοηθά στην αντιμετώπιση φλεγμονών που εμφανίζονται στις αρτηρίες, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο τον σημαντικότερο μυ του σώματος, την καρδιά.  Επιπλέον, σύμφωνα με αρκετές μελέτες η υψηλότερη πρόσληψη της συμβάλει σε χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και νόσου του Alzheimer. Τα αντιοξειδωτικά τείνουν να συσσωρεύονται σε κυτταρικές μεμβράνες στο σώμα και βοηθούν στην προστασία από το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να βλάψει μόρια στα κύτταρα και να συμβάλει στη γήρανση και σε ασθένειες όπως ο καρκίνος. Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά στα αμύγδαλα συγκεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στο καφέ στρώμα του δέρματος.

  1. Τα αμύγδαλα μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου αίματος, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και προστατεύουν την καρδιά

Τα αμύγδαλα είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες, αλλά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, γι’αυτό και αποτελούν μια ιδανική επιλογή για τους διαβητικούς. Ωστόσο, ένα άλλο πράγμα που ξεχωρίζει τα αμύγδαλα είναι η υψηλή τους ποσότητα σε μαγνήσιο. Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που συμμετέχει σε περισσότερες από 300 σωματικές διεργασίες. Κάποια από αυτές είναι ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα και η διατήρηση της καλής υγείας των οστών. Η συνιστώμενη πρόσληψη μαγνησίου είναι 310-420mg. Έχει αποδειχθεί ότι το 25-38% των διαβητικών τύπου 2 έχουν ανεπάρκεια στο μαγνήσιο και η διόρθωση της ανεπάρκειας μειώνει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιώνει τη λειτουργία της ινσουλίνης. Είναι ενδιαφέρον ότι άτομα χωρίς διαβήτη σημειώνουν επίσης σημαντικές μειώσεις στην αντίσταση στην ινσουλίνη με την πρόσληψη μαγνησίου.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους κορυφαίους οδηγούς καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και νεφρικής ανεπάρκειας. Η περιεκτικότητα των αμυγδάλων σε μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Μια ανεπάρκεια μαγνησίου συνδέεται στενά με τα προβλήματα πίεσης του αίματος, ανεξάρτητα από το εάν κάποιος είναι υπέρβαρος ή όχι. Επιπλέον, το μαγνήσιο στα αμύγδαλα συμβάλει στην ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος και συνεπώς, του οξυγόνου και των θρεπτικών στοιχείων, σε όλη την έκταση του σώματος. Αυτή η προσφορά του με τη σειρά της ενισχύει την αρτηριακή πίεση και τελικά την υγεία της καρδιάς.

Έτσι, τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε μαγνήσιο (όπως τα αμύγδαλα) μπορεί να είναι ευεργετικά για την πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου και του διαβήτη τύπου 2, τα οποία σήμερα αποτελούν τεράστια προβλήματα υγείας.

  1. Τα αμύγδαλα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης

Η τακτική κατανάλωση αμυγδάλων ανεβάζει την «καλή» χοληστερίνη (HDL) και μειώνει την «κακή» (LDL), χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα των καρπών τους σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά.  Σύμφωνα με κάποιες μελέτες μια δίαιτα αποτελούμενη από αμύγδαλα μείωσε τα επίπεδα LDL χοληστερόλης, ενώ η κατανάλωση αμυγδάλων (42 γραμμάρια) ανά ημέρα μείωσε την LDL χοληστερόλη διατηρώντας παράλληλα την HDL χοληστερόλη σε φυσιολογικά επίπεδα.

  1. Η κατανάλωση αμυγδάλων μειώνει την πείνα, μειώνοντας τη συνολική πρόσληψη θερμίδων και είναι αποτελεσματική για την απώλεια βάρους

Η χαμηλή περιεκτικότητα των αμυγδάλων σε υδατάνθρακες σε συνδυασμό με την  υψηλή τους περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και καλής ποιότητας λιπαρά οξέα προσδίδει κορεσμό με αποτέλεσμα να μειώνεται κατά πολύ η επιθυμία για επιπλέον κατανάλωση φαγητού. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που καταναλώνουν συχνά αμύγδαλα και γενικότερα ξηρούς καρπούς έχουν την τάση να διατηρούν χαμηλότερο σωματικό βάρος από αυτούς που δεν το κάνουν. Επίσης, οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς και του γαστρεντερικού συστήματος, ενώ η πρωτεΐνη αποτελεί δομικό συστατικό των μυών, των τριχών και των νυχιών.

Περίπου το 10-15% των θερμίδων στους ξηρούς καρπούς δεν απορροφάται και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κατανάλωση καρπών με κέλυφος μπορεί να αυξήσει ελαφρώς το μεταβολισμό. Σε συνδυασμό με τις ιδιότητες καταπολέμησης της πείνας, είναι κατανοητό γιατί οι ξηροί καρποί είναι αποτελεσματικοί σε μια διατροφή απώλειας βάρους.

Και κάτι ακόμα….

  • Η κατανάλωση 10-20 αμυγδάλων ανά ημέρα ως ενδιάμεσο σνακ ή σε συνδυασμό με γιαούρτι ή μέσα σε σαλάτα συμβάλει στη ρύθμιση του βάρους αλλά και στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Σύμφωνα με μια επιστημονική έρευνα, η κατανάλωση αμυγδάλων συμβάλει στην καταπολέμηση των μολύνσεων από ιούς, όπως του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης. Οι χημικές ουσίες που περιέχουν με φυσικό τρόπο στον φλοιό τους, οι συγκεκριμένοι ξηροί καρποί, βοηθούν στην ενίσχυση της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος κατά των ιών. Σε περίπτωση όμως που αφαιρεθεί από τα αμύγδαλα η φλούδα τους, τότε μειώνεται η προστατευτική τους δράση δραστικά.

Συμπερασματικά τα αμύγδαλα περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά (καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε κ.α.) και έτσι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Γι’αυτόν τον λόγο είναι σημαντική η καθημερινή τους κατανάλωση.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts