Είναι ανάγκη να πας σε διαιτολόγο; Είναι μία φράση που συχνά συζητάμε με τους διαιτόμενους μας στο γραφείο. Είναι μία φράση που σίγουρα θα ακούσουν από κάποιο φίλο ή φίλη, συγγενή ή και γνωστό.
“Γιατί σε διαιτολόγο και όχι μόνος σου, αφού ξέρεις;”
Είναι γεγονός πως μέσα από το διαδίκτυο οι πληροφορίες που δεχόμαστε είναι άπειρες.
Αρκεί όμως αυτό;
Η διατροφή είναι φιλοσοφία, είναι τρόπος ζωής, είναι αλλαγή συμπεριφοράς.
Δεν είναι απλά ένα χαρτί με πέντε-δέκα φαγητά και τέλος! Αυτό το χαρτί πράγματι με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο με τη λέξη δίαιτα ή αποτοξίνωση που είναι επίσης πολύ μόδα, θα το βρει ο οποιοσδήποτε και όχι μόνο ένα αλλά άπειρα. Είναι όμως σωστά, είναι ισορροπημένα, μπορούν να επιφέρουν ένα υγιές αποτέλεσμα, ή μήπως είναι γενικότητες και αερολογίες;
Ο διατροφολόγος θα συζητήσει, θα καταλάβει, και θα προσπαθήσει να νιώσει τον άνθρωπο που έχει απέναντί του! Θα ακούσει τις προτιμήσεις του, τα θέλω του, τις αδυναμίες του,τις προσδοκίες του! Θα μάθει τις διατροφικές συνήθειες, τον τρόπο ζωής, το εργασιακό αλλά κυρίως , το οικογενειακό περιβάλλον. Θα μάθει τις διατροφικές αλλά και γευστικές ανάγκες του ατόμου καθώς και τα πιθανά προβλήματα υγείας.
Η δουλειά του διατροφολόγου είναι συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω, να συνθέσει σε συνεργασία πάντα με τον διαιτόμενο, αυτό το “χαρτί” που λένε πολλοί, διατροφικό πλάνο που λέμε εμείς!
Η επιτυχία ή αποτυχία ενός διατροφικού προγράμματος δεν εξαρτάται μόνο από αυτό το “χαρτί”! Εξαρτάται κυρίως από τη σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού που αναπτύσσεται ανάμεσα σε διαιτολόγο και διαιτόμενο. Η ψυχική και ηθική υποστήριξη, ο καλός ανθρώπινος λόγος και η ουσιαστική επικοινωνία είναι τα κλειδιά της επιτυχίας.
Κάθε ένας από εσάς είστε μοναδικός και μοναδικός πρέπει να είναι και ο τρόπος που σας αντιμετωπίζει ο οποιοσδήποτε. Μη βάζετε λοιπόν τον εαυτό σας στον “τραβά”.
Εάν εσείς κρίνετε ότι χρειάζεστε τη βοήθεια ενός ειδικού, τότε μάλλον θα πρέπει να ακούσετε το ένστικτό σας!