Διατροφή στην τρίτη ηλικία στα χρόνια του COVID-19

Διατροφή στην τρίτη ηλικία στα χρόνια του COVID-19

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Όπως έχει φανεί στην πράξη το τελευταίο διάστημα, αντιμετωπίζοντας την πανδημία του ιού COVID-19, οι πιθανότητες κάποιος να νοσήσει με τον ιό και να εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές, αυξάνονται με την ηλικία. Οι μεγαλύτεροι ενήλικες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο αν νοσήσουν να χρειαστούν νοσηλεία ή ακόμα και διασωλήνωση σε κάποιο νοσοκομείο.

Μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν επίσης όσοι έχουν συνοδά νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, υπέρταση αλλά και όσοι είναι ανοσοκατασταλμένοι.
Έτσι η πρόληψη και η διαχείριση των χρόνιων ασθενειών που μπορεί να προϋπάρχουν σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας, κρίνεται άκρως απαραίτητη για την μείωση των πιθανοτήτων να νοσήσει κάποιος σοβαρά με κορονοϊό.

Στην διαδικασία της πρόληψης η σωστή διατροφή και η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας. Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή τείνουν να είναι πιο υγιείς, με ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ή και μολυσματικών ασθενειών.

Λόγω αυτών των ξαφνικών αλλαγών που έχουν επιβληθεί ή που επιβάλλονται ανά διαστήματα στον τρόπο ζωής μας από τις κυβερνήσεις των χωρών, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, μεγάλο μέρος του πληθυσμού κινδυνεύει από έλλειψη ή υπερκατανάλωση τροφής. Στην μεν πρώτη περίπτωση μπορεί να οδηγηθούν στον υποσιτισμό, στην δε δεύτερη σε απότομη αύξηση του βάρους τους. Και οι δύο αυτές καταστάσεις μπορεί να είναι πολύ επιβαρυντικές για την υγεία.

Επιπλέον το στρες και το άγχος που απορρέουν από την οικονομική ή κοινωνική κατάσταση προκαλούν στο σώμα απελευθέρωση ορμονών οι οποίες δυσκολεύουν την σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Για την αποφυγή αυτών των αρνητικών επιδράσεων κατά τη διάρκεια της καραντίνας, η υπερκατανάλωση τροφής καθώς και η φροντίδα για επάρκεια βασικών ειδών διατροφής πρέπει να προλαμβάνεται. Πολύ σημαντική είναι επίσης  και η ένταξη ή η διατήρηση ενός οποιουδήποτε προγράμματος σωματικής άσκησης.

Αντί λοιπόν να γίνουν προτάσεις για κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων τα οποία θα «δυναμώσουν» το ανοσοποιητικό, είναι προτιμότερο να δίνονται συστάσεις για την ποσότητα τροφίμων που μπορούν να καταναλωθούν.

Λόγω της πανδημίας, πολλά είναι τα ηλικιωμένα άτομα που έχουν «εγκλωβιστεί» στο σπίτι. Έτσι προσπαθώντας να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις μετακινήσεις τους σε μέρη με πολύ κόσμο, παραδείγματος χάριν στο σούπερ μάρκετ ή στη λαϊκή αγορά, προμηθεύονται τρόφιμα και σνακ συσκευασμένα με μακρινή ημερομηνία λήξης. Αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής είναι να μειώνουν παράλληλα την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών αλλά και  την φυσική δραστηριότητα που είχαν μέχρι τώρα.

Εντάξτε στο εβδομαδιαίο σας διαιτολόγιο ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες για να διασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών. 

Καταναλώστε φρέσκα και μη επεξεργασμένα τρόφιμα κάθε μέρα

Φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, αυγά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Για σνακ, επιλέξτε ωμά λαχανικά και φρέσκα φρούτα αντί για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος ή αλάτι.

Μην μαγειρεύετε πολύ ώρα τα λαχανικά καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βιταμινών. Όταν χρησιμοποιείτε κονσερβοποιημένα ή αποξηραμένα λαχανικά και φρούτα, επιλέξτε αυτά χωρίς πρόσθετο αλάτι ή ζάχαρη.

ω-3 λιπαρά οξέα

Τα οφέλη μιας διατροφής που περιέχει ικανοποιητική ποσότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα, είναι σημαντικά για όλους και ιδιαίτερα για άτομα άνω των 65 ετών. Εκτός από την καταπολέμηση των καρδιαγγειακών παθήσεων και της παχυσαρκίας, τα ω-3 λιπαρά οξέα φαίνεται να είναι αποτελεσματικά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα ω-3 λιπαρά οξέα υπάρχουν στο ελαιόλαδο, στα καρύδια, στους ηλιόσπορους, στο λιναρόσπορο και φυσικά στα ψάρια.

Αποφύγετε τα κορεσμένα λίπη

Αποφύγετε λιπαρά κρέατα, βούτυρο, λάδι καρύδας, κρέμα γάλακτος και τυριά πλήρη σε λιπαρά. Επιλέξτε το λευκό κρέας (π.χ. πουλερικά και ψάρια), τα οποία έχουν γενικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Αποφύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και αλάτι.

Όπου είναι δυνατόν, επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.

Αποφύγετε τα μεταποιημένα τρόφιμα, γρήγορο φαγητό, τηγανητά, έτοιμη πίτσα και πίτες, μπισκότα και γλυκά, μαργαρίνες.

Πίνετε αρκετό νερό

Το νερό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση όχι μόνο της καλής υγείας, αλλά της ίδιας της ζωής. Πίνετε 8-10 φλιτζάνια νερό καθημερινά.

Το νερό είναι η καλύτερη επιλογή αλλά μπορείτε  να καταναλώσετε και άλλα ροφήματα, για παράδειγμα χυμό λεμονιού (αραιωμένο σε νερό, χωρίς ζάχαρη), φρέσκους χυμούς φρούτων, τσάι και καφέ. Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν επίσης σημαντική ποσότητα νερού. Προσοχή όμως στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφεΐνης, αποφύγετε το αλκοόλ και τους συσκευασμένους χυμούς φρούτων που περιέχουν ζάχαρη.

Επιλέξτε τρόφιμα με λιγότερο αλάτι και ζάχαρη

Κατά το μαγείρεμα και την προετοιμασία φαγητού, περιορίστε την ποσότητα αλατιού και καρυκευμάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (π.χ. σάλτσα σόγιας)

Περιορίστε την ημερήσια πρόσληψη αλατιού σε λιγότερο από 5 g (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) και επιλέξτε το ιωδιούχο αλάτι.

Περιορίστε την κατανάλωση αναψυκτικών και άλλων ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Επιλέξτε φρέσκα φρούτα αντί για γλυκά σνακ όπως μπισκότα, κέικ και σοκολάτα.

Διατηρήστε τις καθημερινές συνήθειες σας όσο το δυνατόν περισσότερο, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου, των γευμάτων και της φυσικής δραστηριότητας.

Απευθυνθείτε σε έναν διαιτολόγο αν δυσκολεύεστε να κάνετε τις σωστές διατροφικές επιλογές μόνοι σας. Απευθυνθείτε στον γιατρό σας αν παρατηρήσετε την οποιαδήποτε αλλαγή στον οργανισμό  και στο σώμα σας.

Ο Ιπποκράτης συνοψίζει τα πάντα μέσα σε λίγες λέξεις «Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη».

Βιβλιογραφία

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts