Ποτά και Κοκτέιλ: τι θα μπορούσα να επιλέξω;

Το καλοκαίρι είναι ακόμα εδώ!

Τι και αν ο καιρός δεν “συνεργάζεται”, τι και αν οι “δυσκολίες” να επιμένουν, όλοι μας θέλουμε να ξεφύγουμε για λίγο από την βαριά καθημερινότητα και αρχίζουμε να βγαίνουμε περισσότερο. Ανάμεσα στις εξορμήσεις μας, αρχίζουν να πληθαίνουν και οι έξοδοι και τα καλέσματα για φαγητό και ποτό.
Όσο αφορά στην διατροφή, με την σωστή διατροφική εκπαίδευση μπορούμε και να απολαύσουμε σωστά ποικιλία γεύσεων, χωρίς αυτό να έχει αντίκτυπο στο βάρος μας. Όμως, με το ποτό τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα.Κατανάλωση αλκοόλ και απώλεια βάρους συνήθως δεν πάνε μαζί, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί αφορμή να χαλάσουμε το πρόγραμμά μας. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι το αλκοόλ επηρεάζει ποικιλοτρόπως τον μεταβολισμό και δυσχεραίνει την απώλεια λίπους, προκαλώντας αφυδάτωση και αυξάνοντας την πείνα. Συχνά, η λήψη αλκοόλ δεν μας επιτρέπει να ελέγξουμε με νηφαλιότητα τι και πόσο θα φάμε και θα πιούμε.

Επομένως, πριν βγούμε για ποτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουμε εξασφαλίσει την σωστή θρέψη, αλλά και την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού μας όλη την ημέρα. Πριν βγούμε, φροντίζουμε να φάμε κάτι ελαφρύ και σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούμε να καλύψουμε την πείνα και την δίψα με ποτό. Πολύ συχνά παρασυρόμαστε και πίνουμε παραπάνω, επειδή διψάμε ή επειδή καταναλώνουμε μαζί με το ποτό μας τα αλμυρά σνακ, που συνήθως προσφέρονται.

Η επιλογή του ποτού, που θα συνοδεύσει την βραδιά μας να είναι σημαντική. Μπροστά σε ένα κατάλογο με φαντασμαγορικά κοκτέιλ με περίεργα ονόματα και υλικά, μαζί με την επιθυμία χαλάρωσης και σπάσιμο κανόνων με την παρέα μας, είναι δύσκολο να επιλέξουμε μόνο “ένα ποτήρι λευκό κρασί ή ένα ποτήρι μπύρα”, που συνήθως προτείνει ο διαιτολόγος. Σίγουρα τα “απλά- καθαρά”, απλά ποτά είναι η πιο ασφαλής λύση. Όμως, επειδή η αίσθηση “στέρησης” δεν βοηθά, θα μπορούσαμε μια φορά την εβδομάδα, να επιλέξουμε κάποιο κοκτέιλ, αρκεί να φροντίσουμε σωστά την διατροφή μας μέχρι την έξοδό μας και περιοριστούμε στο ένα ποτό.

Όσο περισσότερο αλκοόλ περιέχουν τα διάφορα αλκοολούχα ποτά, τόσο περισσότερες είναι οι θερμίδες τους. Ένα γραμμάριο αλκοόλ περιέχει 7 θερμίδες. Εκτός όμως από τη ποσότητα του αλκοόλ, το θερμιδικό περιεχόμενο καθορίζεται και από τα υπόλοιπα συστατικά. Το πρόβλημα με τα κοκτέιλ είναι ότι ποτέ δεν μπορούμε να ξέρουμε με ακρίβεια την σύστασή τους και επομένως την θερμιδική περιεκτικότητα τους, αφού μόνο ο εκάστοτε μπάρμαν ξέρει τι ακριβώς βάζει. Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τα περισσότερα από αυτά τα ποτά είναι πραγματικά πολύ γλυκά και σε συνδυασμό με τις εντυπωσιακές μεγάλες μερίδες, που συχνά προφέρονται, ένα και μόνο κοκτέιλ μπορεί να καταλήξει να έχει 500-600 θερμίδες, όταν για παράδειγμα μια μερίδα βότκα ή ουίσκι ή τεκίλα ή ρούμι έχει 140 θερμίδες ή ένα ποτήρι κρασί ή ανθρακούχος οίνος περίπου 80- 100 θερμίδες. Επιπρόσθετα, τα κοκτέιλ περιέχουν συνήθως 2-3 μεζούρες ποτού, ανά σερβίρισμα, αλλά τα επιπλέον συστατικά, π.χ. χυμός, λικέρ ή αναψυκτικό, που προστίθενται επιταχύνουν λόγω των απλών σακχάρων την απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό.

Ενδεικτικά τα κοκτέιλ ανά μερίδα (μικρή) αποδίδουν:

Μαργαρίτα: 170 θερμίδες
Βότκα πορτοκάλι: 185 θερμίδες
Cosmopolitan:220 θερμίδες
Μοχίτο: 340 θερμίδες
Pina colada 260 θερμίδες
Sambuca: 250 θερμίδες
Τζιν –τόνικ: 170 θερμίδες
Baileys: 200 θερμίδες
Grand Marnier: 198 θερμίδες
Kahlua: 198 θερμίδες
Martini: 160 θερμίδες
Σαγκριά (120 ml): 114 θερμίδες

Πολύ συχνά για εξοικονόμηση θερμίδων λανθασμένα αντί για κοκτέιλ, επιλέγεται κάποιο ποτό με αναψυκτικό, όπως για παράδειγμα ρούμι ή ουίσκι με αναψυκτικό, που αποδίδει περίπου 150-170 θερμίδες, με τον συνδυασμό αλκοόλ- ζάχαρης να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός και σε αυτήν την περίπτωση.

Προσοχή χρειάζεται και με το ρακόμελο, καθώς ένα 1 ποτήρι ρακί, τσίπουρο, ούζο (45 ml), έχει περίπου 155-170 θερμίδες, ενώ το ρακόμελο περίπου 200 και η κατανάλωση τους σπάνια παραμένει στην τήρηση της μερίδας. Αντίστοιχα, προσεκτική κατανάλωση χρειάζεται και για το οινόμελο, που μπορεί να έχει 180 θερμίδες ανά ποτήρι.

Λανθασμένα έχει επικρατήσει η άποψη ότι και η μπύρα έχει πολλές θερμίδες, όπως τα κοκτέιλ. Όμως στην πραγματικότητα οι κανονικές μπύρες με -5% alc. έχουν περίπου 153/330ml, οι Light -3.1% alc. 103 Θερμίδες/ 330ml, οι Radler 105 θερμίδες/ 330ml και οι μπύρες χωρίς αλκοόλ (με λιγότερο από 0.5% alc.) 64 θερμίδες/330ml. Το φούσκωμα που προκαλεί οφείλεται είτε στον αφρό, που κανονικά δεν πρέπει να τον πίνουμε, είτε στην υπερκατανάλωση.

Πολύ καλή ιδέα είναι η επιλογή των αντίστοιχων παραδοσιακών “κοκτέιλ”, αλλά σε πιο “υγιεινές, ελαφριές” εκδοχές τους, που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε πολλά μπαρ, όπως αντικατάσταση όλης ή μέρους ζάχαρης με στέβια, προσθήκη λάιτ αναψυκτικών και σόδας, αντί των κανονικών με ζάχαρη, φρέσκων χυμών, αντί για συμπυκνωμένους χυμούς ή σιρόπια, ή ακόμα η επιλογή μικρότερης μερίδας με περισσότερο πάγο. Και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται προσοχή στη ποσότητα και φυσικά δεν μπορούν να θεωρηθούν σοβαρή πηγή βιταμινών ή αντιοξειδωτικών για την διατροφή μας.

Η προσεχτική κατανάλωση αλκοόλ, ιδιαίτερα απλών ποτών όπως μπύρας και κρασιού, όπως έχει φανεί από πολλές μελέτες, μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στην ψυχική και σωματική υγεία μας. Το μυστικό όμως βρίσκεται στην ποσότητα και στην ποιότητα του αλκοόλ, δηλαδή μία μερίδα αλκοόλ για τις υγιείς ενήλικες γυναίκες και 2 για τους άνδρες την ημέρα, απλού ποτού. Μια (1) μερίδα αλκοόλ ισοδυναμεί με ποσότητα αλκοολούχου ποτού που αποδίδει περίπου 15g αιθυλικής αλκοόλης, δηλαδή όσο 1 κουτάκι μπίρα (330 ml) ή 1 ποτήρι κρασί (120 ml) ή 1 ποτηράκι ούζο (30g) ή 1 σφηνάκι (15 ml).

Τέλος, μην ξεχνάμε ότι τα κλασικά κοκτέιλ, όπως το Bloody Mary, δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης, από θρυλικούς barmen που προσπαθούσαν να καλύψουν τη γεύση του φτηνού αλκοόλ με μίξεις ποτών και προσθήκες χυμών. Επομένως, όταν επιλέγουμε κάποιο κοκτέιλ και για λόγους υγείας θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι για την ποιότητα των πρώτων υλών για να μην μας χαλάσουν την βραδιά μας.

Στην υγειά σας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ