Τσικνοπέμπτη είναι και έρχεται

Τσικνοπέμπτη είναι και έρχεται

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon0 min read
Spread the love

Οι ώρες κυλούν αντίστροφα. Η μέρα πλησιάζει. Η Τσικνοπέμπτη είναι εδώ. Όπως το έχω πει και πιο παλιά η Τσικνοπέμπτη πέφτει πάλι Πέμπτη και σηματοδοτεί την τελική ευθεία προς τη νηστεία της Σαρακοστής. 

Στο μυαλό πολλών, τουλάχιστον τα παλιά χρόνια, η μέρα αυτή ήταν συνυφασμένη με γλέντι, φαγητό, οικογενειακή μάζωξη, ψησταριά αλλά και χαλαρότητα. Τα τελευταία χρόνια, οι υγειονομικές συνθήκες έχουν ανατρέψει αυτή την εικόνα, χωρίς όμως να λείπει αυτό το κάτι από τα παλιά. Αν είναι να βγούμε και να απολαύσουμε το φαγητό έξω ας το κάνουμε σωστά και χωρίς να καταφύγουμε σε διατροφικές ακρότητες.

3 βασικά σημεία είναι αυτά που πρέπει να προσέξουμε.

  • Πως θα φάμε
  • Τι θα φάμε 
  • Πόσο θα φάμε

Για το πρώτο τα πράγματα είναι απλά.

Τρώμε πάντα καθιστοί και από το πιάτο. Ναι άλλη χάρη έχει το παιδάκι ή το κοψίδι όταν το απολαμβάνεις ζεστό ζεστό μόλις βγει από τη σχάρα δίπλα στη φωτιά. Αλλά, είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να το καταπιείς και όχι να το φας. Κάτι που σημαίνει ότι περίπου θα πάει αμάσητο και αυτό θα έχει τις συνέπειές του αργότερα. Ναι καλύτερα να το φάμε καθιστοί και από πιάτο. Οκ συμβιβαζόμαστε με την ιδέα ότι θα το πιάσετε με το χέρι  και θα το φάτε χωρίς πιρούνι. Αλλά μασήστε καλά!

Για το δεύτερο οι επιλογές είναι συγκεκριμένες. 

Κρέας. Πολύ κρέας. Ισχύει αλλά για το τι επίδραση έχει το ψήσιμο (θερμική επεξεργασία το λέμε επιστημονικά) το έχω αναφέρει εδώ. Τώρα όσον αφορά το είδος του κρέατος, προτιμήσεις είναι αυτές και περί ορέξεως κολοκυθόπιτα (που φυσικά δεν υπάρχει εδώ). Δείτε κάποια στοιχεία για το κόκκινο κρέας που θα καταναλώσετε και πράξτε υπεύθυνα.

Σαλάτα. Ω ναι χρειάζεται και δεν είναι ντεκόρ. Είναι για κατανάλωση αλλά και να μας δώσει υπερπολύτιμα θρεπτικά συστατικά που αν έχετε διαβάσει το παραπάνω σύνδεσμο (για το ψήσιμο) θα καταλάβετε γιατί το ψητό κρέας πρέπει πάντα να συνοδεύεται από σαλάτα. Φυσικά μπορείτε να βάλετε όποια σαλάτα θέλετε προτιμότερη όμως είναι αυτή με φρέσκα νωπά λαχανικά με μπόλικο λεμόνι και ελεγχόμενο λάδι.

Πατατούλες; Οκ δεν υπάρχει πρόβλημα και σε αυτό. Ούτε θα χαθεί ο κόσμος. Μπορείτε να διαβάσετε πιο πολλά στο άρθρο αλλά αντί για πατάτες μπορείτε να βάλετε ρύζι. Τώρα θα μου πείτε ρύζι και τσικνοπέμπτη δεν πάει αλλά σε πολλές ταβέρνες είναι μια εναλλακτική πρόταση συνοδευτικού στο πιάτο.

Αν τώρα είστε οπτικοί τύποι και θέλετε μια εικόνα πως πρέπει να είναι το πιάτο σας τότε δείτε την παρακάτω εικόνα και γεμίστε το δικό σας ανάλογα.

Τώρα για το πόσο θα φάμε είναι μια άλλη συζήτηση. Ας ξεκινήσουμε από το βασικό. Δεν πάμε νηστικοί στο τραπέζι. Όχι δεν τρώμε ένα πιάτο φαγητό πριν και μετά πάμε για ένα δεύτερο. Αλλά φροντίζουμε πρώτα να έχουμε φάει το φρούτο μας και να ξεκινήσουμε το φαγητό με σαλάτα ή λαχανικά. Αυτό θα μας βοηθήσει σίγουρα να φάμε λιγότερο χωρίς να ξεφύγουμε από τα όρια. Αλλά και να συμβεί αυτό, να έχουμε βάλει μια καλή ποσότητα λαχανικών ώστε να βοηθήσουμε και τη καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts