Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή δεν σημαίνει πάντα παραπάνω έξοδα. Μπορούμε να μειώσουμε τα έξοδά μας χωρίς να μειώσουμε την ποιότητα της διατροφής μας. Μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα μας, μπορούν να μας βοηθήσουν να το πετύχουμε.
Κάποιες πρακτικές συμβουλές για να τρώμε υγιεινά και να ψωνίζουμε οικονομικά είναι:
-
Προγραμματίστε τα γεύματα σας
Αξιοποιείστε μια ημέρα κάθε εβδομάδα για να προγραμματίσετε τα γεύματα της επόμενης. Στη συνέχεια, δημιουργείστε μια λίστα με τα πράγματα που χρειάζεστε από το σούπερ μάρκετ, αφού φυσικά έχετε ελέγξει το ψυγείο και τα ντουλάπια σας για τα ήδη υπάρχοντα τρόφιμα. Προγραμματίστε να αγοράσετε μόνο όσα πιστεύετε ότι θα χρησιμοποιήσετε για να μην καταλήξετε να πετάτε πολλά από αυτά που αγοράσατε.
-
Παραμείνετε στη λίστα του σούπερ μάρκετ που έχετε φτιάξει
Είναι πολύ εύκολο μόλις μπείτε στο σούπερ μάρκετ να οδηγηθείτε σε ακούσιες και ακριβές αγορές. Ακολουθείστε πιστά την λίστα που έχετε φτιάξει. Επιπλέον, υπάρχουν κάποιες εφαρμογές που βοηθούν στο να έχετε την λίστα γραμμένη στο κινητό σας έτσι ώστε να μην υπάρχει φόβος να την ξεχάσετε στο σπίτι!
Tip: Ένας εύκολος τρόπος να παραμείνετε στη λίστα σας, είναι να κάνετε τηλεφωνικά ή μέσω ίντερνετ την παραγγελία σας, προκειμένου να μην μπείτε σε πειρασμούς από τις διάφορες προσφορές που τυχόν θα βρίσκατε αν επισκεπτόσασταν το κατάστημα!
-
Επισκεφτείτε το σούπερ μάρκετ φαγωμένοι
Πάμε πάντα στο σούπερ μάρκετ φαγωμένοι και όχι νηστικοί! Η πείνα μπορεί να μας παρασύρει να αγοράσουμε προϊόντα που στην πραγματικότητα δεν τα χρειαζόμαστε!
-
Μαγειρέψτε στο σπίτι
Το μαγείρεμα στο σπίτι είναι σίγουρα πολύ πιο οικονομικό από το φαγητό έξω. Κάντε συνήθεια να μαγειρεύετε από το πρωί ή από την προηγούμενη μέρα το φαγητό για να μην καταλήγετε σε λύσεις της τελευταίας στιγμής που είναι συνήθως το φαγητό απ΄ έξω!
Γενικά μπορείτε να φτιάξετε φαγητό για 4 άτομα στην ίδια τιμή που θα παίρνατε φαγητό απ΄ έξω για 2 άτομα!
-
Μην αγοράζετε “πρόχειρο” φαγητό
Θα εκπλαγείτε αν υπολογίσετε πόσα χρήματα δίνετε για μπισκότα, πατατάκια, αναψυκτικά και άλλα τέτοιου είδους προϊόντα στο σούπερ μάρκετ. Παραλείποντας τα ανθυγιεινά τρόφιμα μπορείτε να ξοδέψετε περισσότερα από τον προϋπολογισμό σας σε υψηλότερης ποιότητας, υγιεινά τρόφιμα.
-
Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε 2-3 φορές τον μήνα
Προτιμήστε την κατανάλωση λευκού κρέατος (κοτόπουλου, γαλοπούλας) σε εβδομαδιαία βάση που είναι σίγουρα πιο οικονομικό και περιέχει πολύ λιγότερες ποσότητες κορεσμένου λίπους.
-
Μην αποφεύγετε την κατανάλωση ψαριών
Ψάρια όπως η σαρδέλα, ο γαύρος, η τσιπούρα ιχθυοτροφείου αποτελούν σημαντικές πηγές αναγκαίων θρεπτικών συστατικών με αρκετά χαμηλό κόστος.
-
Αυξήστε την κατανάλωση οσπρίων
Τα όσπρια αποτελούν μια πολύ οικονομική και ταυτόχρονα πολύ θρεπτική λύση. Μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα εκτός από τις συνηθισμένες σούπες που όλοι γνωρίζουμε, μπορείτε να φτιάξετε μια σαλάτα με τα μαυρομάτικα φασόλια μαζί με ντομάτα, φρέσκο και ξερό κρεμμυδάκι, καρότο και μαϊντανό.
-
Ακολουθήστε την εποχικότητα των φρούτων και λαχανικών
Τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής είναι αφενός οικονομικότερα αφετέρου πιο θρεπτικά από αντίστοιχα εισαγωγής ή θερμοκηπίου. Επομένως το όφελος είναι διπλό, αφού ωφελείται τόσο η υγεία όσο και η τσέπη μας.
-
Πάρτε κολατσιό από το σπίτι
Ετοιμάζοντας κάτι από το σπίτι για κολατσιό είναι βέβαιο πως επιλέγουμε κάτι πιο θρεπτικό και πιο οικονομικό από κάτι που θα αγοράζαμε. Μια ωραία ιδέα για δεκατιανό στη δουλειά θα μπορούσε να είναι ένα σακουλάκι με ανάμεικτους ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα ή κάποιο φρούτο που θα έχουμε πάρει από το σπίτι.
-
Μην πετάτε το φαγητό που περίσσεψε
Κάθε φορά που περισσεύει μια μερίδα φαγητού που έχετε μαγειρέψει δεν χρειάζεται να την πετάτε. Μπορείτε να την βάλετε σε ταπεράκι και να την αποθηκεύσετε στην κατάψυξη προκειμένου να την καταναλώσετε την επόμενη βδομάδα. Έτσι την επόμενη φορά που δεν θα έχετε μαγειρέψει, ανοίγοντας την κατάψυξή σας θα μπορείτε σε πολύ λίγο χρόνο να έχετε μια έτοιμη μερίδα μαγειρεμένου και θρεπτικού φαγητού στο τραπέζι σας.
Στη συγγραφή του κειμένου συμμετείχε ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Κωνσταντίνος Λάμπης.