Αφού για να μαγειρέψεις σπίτι πρέπει να υπάρχουν και τρόφιμα, ήρθε η ώρα να πας για ψώνια!
Η πρώτη επίσκεψη στο ψυγείο ήταν απογοητευτική. Οι προμήθειες δεν φτάνουν (ή δεν σου κάνουν), τα ράφια είναι γεμάτα με μη άμεσα αναλώσιμα και γενικά πρέπει να κάνεις αγορές. Η μεγάλη πορεία για το super market μόλις έχει ξεκινήσει. Αν δεν έχεις κάνει ποτέ αγορές για το σπίτι η διαδικασία είναι τόσο πολύπλοκη όσο να μπορέσεις να λύσεις τα οικονομικά της χώρας. Όμως για την χώρα βρέθηκαν κάποιοι να την βοηθήσουν. Για σένα αρκεί να διαβάσεις τις παρακάτω απλές οδηγίες. (και να μην τρέξεις να πάρεις delivery, πάλι)
Πριν καν ξεκινήσεις όμως πρέπει να κάνεις μία λίστα τι θες, τι χρειάζεσαι πραγματικά. Πόσο κρέας, κοτόπουλο, ρύζι, μακαρόνια φρούτα και λαχανικά χρειάζεσαι. Μην ξεχνάς ότι θα αγοράσεις τρόφιμα για ένα άτομο για συγκεκριμένες μέρες. Δεν θα κάνεις προμήθειες για ένα μήνα. Και καλά τα τυποποιημένα τρόφιμα (όσπρια, μακαρόνια κλπ αλλά και οι κονσέρβες εφόσον δεν ανοιχτούν) έχουν μια μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα νωπά. Από αυτά πόσα θα πάρεις, πόσα θα καταναλώσεις και πόσα τελικά θα υποχρεωθείς να τα πετάξεις; Εκτός και αν αποφάσισες πριν φύγεις να τα φας ΟΛΑ οπότε μάλλον θα βρεθείς με κάποια κιλά παραπάνω.
Αφού κάνεις ένα πρόχειρο προγραμματισμό τι φαγητά θα μαγειρέψεις μπορείς εύκολα να ετοιμάσεις ένα μικρό κατάλογο με τα ψώνια και αφού φτάσεις στο προορισμό σου έχεις δύο επιλογές: να την αγνοήσεις ή να προσπαθήσεις να την τηρήσεις. Γιατί όσο σχολαστικός και να θες να γίνεις, η επιθυμία να δοκιμάσεις νέες γεύσεις ή να απολαύσεις κάτι χωρίς το σχόλιο των άλλων υπάρχει και είναι εκεί. Επειδή λοιπόν πρακτικά είναι αδύνατον να κάνεις τις αγορές με σκυμμένο κεφάλι και το διαρκές επαναλαμβανόμενο ψιθύρισμα του «δεν θα σε πάρω, δεν θα σε πάρω, δεν θα σε πάρω» μάλλον θα τρομάξει τους γύρω σου, μπορείς να κάνεις 2 -3 απλά πράγματα.
- μην πας στο κατάστημα νηστικός. Τεράστιο σφάλμα! Περισσότερο θα ακούς την πείνα σου παρά θα διαβάζεις τη λίστα σου!
- μην κινηθείς κοντά σε ράφια ή σημεία όπου υπάρχουν αυτά που θέλεις αποφύγεις. Είναι και αυτό ένας τρόπος να μην μπεις στον άμεσο πειρασμό.
- αν δεν μπορείς να αντισταθείς επέτρεψε στον εαυτό σου ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΤΑΣΘΑΛΙΑ. Δεν είναι ανάγκη όμως να πηγαίνεις κάθε μέρα για αγορές. Μια ατασθαλία είναι αρκετή την εβδομάδα!
Σίγουρα το πολυκατάστημα δεν ήταν από τα μέρη που σύχναζες ή διάλεγες για να βρεθείς μαζί με τους φίλους σου. Η αλήθεια είναι ότι το απέφευγες όπως ο διάβολος το λιβάνι μιας και αν βρισκόσουν εκεί θα ήσουν σε ειδική αποστολή που σου είχε αναθέσει η μάνα σου (μετά από έντονη διαλογική συζήτηση που ονομάζεται γκρίνια) ή ακόμα χειρότερα θα ήσουν αυτός που νωχελικά θα έσπρωχνε το καρότσι ενώ η μάνα θα το γέμιζε κυκλοφορώντας γύρω γύρω.
Ευκαιρία λοιπόν είναι να μην περιοριστείς στις φανταχτερές εικόνες και χρώματα των συσκευασιών, αλλά να διαβάσεις κάτι παραπάνω από τα ψιλά γράμματα που αναγράφονται πάνω σε αυτά. Μερικές φορές είναι συνταγές, άλλες φορές είναι οδηγίες χρήσης αλλά σίγουρα θα βρεις και ένα μικρό κουτάκι με το περιεχόμενο και τη σύστασή τους. Επέλεξε με βάση τα κριτήρια που σε γράφει το άρθρο εδώ.
Ναι η αγορά τροφίμων μπορεί αν είναι μια κουραστική διαδικασία. Ειδικά όταν είσαι πρωτάρης και ανοργάνωτος. Όμως η αίσθηση της επίτευξης στόχου, κατάφερα να πάρω αυτά που χρειάζομαι, πιθανότατα μπορεί να συγκριθεί μόνο με το αίσθημα του μακρινού σου προγόνου που κατάφερνε να σκοτώσει το θήραμά του και να εξασφαλίσει το φαγητό της επόμενης μέρας. Με δύο βασικές διαφορές. Η πρώτη αφορά το θήραμα που ο πρόγονος το παραμόνευε σιωπηλά υπομονετικά ίσως και για πολλές ώρες. Ενώ σήμερα το θήραμα παραμονεύει εσένα στο ράφι του καταστήματος κάνοντας όσο πιο πολύ “θόρυβο” μπορεί.
Η δεύτερη βασική διαφορά είναι ότι ο πρόγονός σου έπρεπε να το καταναλώσει άμεσα γιατί δεν μπορούσε να το συντηρήσει. Εσύ όμως εύκολα μπορείς να το αποθηκεύσεις σωστά και να το χρησιμοποιήσεις σε εύλογο χρόνο. Οπότε σήκω από το καναπέ και βάλε τα νωπά φρούτα και λαχανικά αλλά και τα γιαούρτια στο ψυγείο. Εκτός και αν θέλεις να γεμίσει το σπίτι με περίεργες μυρωδιές…