Ο «ταπεινός» ντάκος αποτελεί ένα πλήρες, γευστικό και χορταστικό γεύμα, συνδυάζοντας πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και ασβέστιο από το τυρί, υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μαγνήσιο από το κρητικό, κρίθινο παξιμάδι και μιας φρέσκιας ντομάτας, που μας εμπλουτίζει με βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά.
Να προσθέσουμε και «καλά» λιπαρά και επιπλέον αντιοξειδωτικά από το ωμό ελαιόλαδο, πηγή μακροζωίας και ομορφιάς, και γιατί όχι ελιές και κάπαρη και το αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα, μέσω πολυφαινολών και βιταμίνης Ε, εκτινάσσεται στα ύψη! Ο συνδυασμός πρωτεΐνης, αμύλου και φρέσκιας τροφής καθιστά το ντάκο ένα πλήρες γεύμα «ευτυχίας», αφού ο συνδυασμός ενισχύει την σύνθεση σεροτονίνης, της «ορμόνης της χαράς».Ντάκος: Το κρητικό Superfood
Το παξιμάδι
Δεν ξεχνάμε ότι το κρίθινο παξιμάδι δεν τρώγεται μόνο με τυρί και ντομάτα, αλλά αντικαθιστά με τον καλύτερο γευστικό και θρεπτικό τρόπο το λευκό ψωμί.
Το κριθάρι αποτελεί μια εξαιρετική πηγή υδατανθράκων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πλούσιο σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες και σε β- γλυκάνες, που βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης, στην ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος, στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και κατ’ επέκταση στην μείωση και στον έλεγχο του σωματικού βάρους, προσφέροντας γρήγορο κορεσμό με διάρκεια.
Τι περιέχει
Περιέχει επίσης λιγνάνες, φυτοοιστρογόνα, που διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, ειδικά για τον καρκίνο του μαστού ή σαν μια εναλλακτική θεραπεία για τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης. Είναι θησαυρός για τους «κυνηγούς» βιταμινών του συμπλέγματος Β, κυρίως νιασίνης και φολικού οξέος για την καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος και τη σωστή λειτουργία του ήπατος, σίδηρου για την αναιμία, χαλκού, μαγγανίου και φώσφορου για υγιή οστά, σωστή πήξη του αίματος και αποτελεσματική δράση της ινσουλίνης, μαγνησίου για καλό μεταβολισμό και σεληνίου για τον θυρεοειδή μας.
Το κριθάρι περιέχει έναν εξαιρετικό «κοκτέιλ» πολύ ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών, που ισχυροποιούν την άμυνα του οργανισμού κατά ασθενειών και καρκίνου και ειδικά του καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ η συστηματική κατανάλωση του κριθαρένιου αλευριού έχει σχετιστεί με βελτίωση των συμπτωμάτων σε φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα.
Συντάκτης Άρθρου
Ονομάζομαι Κυριακή Απέργη είμαι Διαιτολόγος Διατροφολόγος και προσφέρω διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο μου στο Μαρούσι Αττικής.
Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1988. Σπούδασα στην πρώτη μου επιλογή στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής από όπου και αποφοίτησα το 2010 με βαθμό “8”.
Ο τομέας της διατροφής και της υγείας ήταν και είναι σκοπός της ζωής μου και εξακολουθεί να με απασχολεί θερμά.
Πραγματοποίησα την πτυχιακή μου εργασία στην “κοιλιοκάκη” με θέμα: “Διατροφική αξιολόγηση πασχόντων από κοιλιοκάκη: Σχεδιασμός μελέτης αξιολόγησης” η οποία βαθμολογήθηκε με άριστα 9 (πτυχιακή), ενώ παράλληλα ολοκλήρωσα την κλινική πρακτική άσκηση στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία “Αττικό” και “Αλεξάνδρα”.
Το 2013 εξειδικεύτηκα στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών και ολοκλήρωσα με επιτυχία την μεταπτυχιακή εκπαίδευση του Master Practitioner Programme in Eating Disorders and Obesity στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ)υπό την εποπτεία του NCFED της Μεγάλης Βρετανίας και αναγνωρισμένο από το Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων – British Psychological Society – BPS .
Παρακολούθησα σαν πρακτική περιστατικά διατροφικών διαταραχών στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»).
Συνεχίζω και ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα διατροφής και ψυχολογίας ακολουθώντας συνεχείς εκπαιδεύσεις και προγράμματα κατάρτισης.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης παρακολουθώ σεμινάρια της ESPEN (LLL) για την διατροφή και τα σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια life coaching και Focus in Solution Therapy.
Το 2015 ολοκλήρωσα τα κλινικά σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Συμμετέχω σαν ομιλήτρια σε ποικίλες δράσεις διατροφικής εκπαίδευσης.
Αποτελώ εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ στο κομμάτι της νευρικής ανορεξίας.
Αρθρογραφώ σε ηλεκτρονικά site και περιοδικά, στο δικό μου kiriakiapergi@blogspot.gr και πραγματοποιώ ομιλίες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Έχω συμμετάσχει στην συγγραφή βιβλίων διατροφής και ψυχολογίας.
Είμαι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, του συλλόγου Κλινικών Διαιτολόγων ESPEN και GrESPEN και της ΕΔΔΕ και επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας keadd.
Παρακολουθώ όλες τις τρέχουσες εξελίξεις με σεμινάρια και συμμετοχή σε συνέδρια πάνω σε θέματα διατροφής, κλινικής διατροφής, παχυσαρκίας και διατροφικών διαταραχών και διατροφογενετικής.
Από τον Σεπτέμβριο του 2016 παρακολουθώ το διετές πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με θέμα: «Παχυσαρκία και σακχαρώδης διαβήτης».
Το 2017 ολοκλήρωσα το πρόγραμμα life coaching του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θέλοντας να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη επικοινωνία και προσέγγιση του πάσχοντος ανθρώπου.
Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τον σύγχρονο και jazz χορό, ενώ είμαι κάτοχος Bronze Jazz πτυχίου χορού.
«Κάθε γεύμα είναι μια καινούργια ευκαιρία για να βελτιώσεις την σχέση σου με την τροφή και να θρέψεις το σώμα σου.”
Πληροφορίες:
e-mail: kiapergi@gmail.com
www.kiriakiapergi.gr
Τ: +306987121394