Ντάκος: Το κρητικό Superfood

Ντάκος: Το κρητικό Superfood

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Ο «ταπεινός» ντάκος αποτελεί ένα πλήρες, γευστικό και χορταστικό γεύμα, συνδυάζοντας πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και ασβέστιο από το τυρί, υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μαγνήσιο από το κρητικό, κρίθινο παξιμάδι και μιας φρέσκιας ντομάτας, που μας εμπλουτίζει με βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά.

Να προσθέσουμε και «καλά» λιπαρά και επιπλέον αντιοξειδωτικά από το ωμό ελαιόλαδο, πηγή μακροζωίας και ομορφιάς, και γιατί όχι ελιές και κάπαρη και το αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα, μέσω πολυφαινολών και βιταμίνης Ε, εκτινάσσεται στα ύψη! Ο συνδυασμός πρωτεΐνης, αμύλου και φρέσκιας τροφής καθιστά το ντάκο ένα πλήρες γεύμα «ευτυχίας», αφού ο συνδυασμός ενισχύει την σύνθεση σεροτονίνης, της «ορμόνης της χαράς».Ντάκος: Το κρητικό Superfood

Το παξιμάδι

Δεν ξεχνάμε ότι το κρίθινο παξιμάδι δεν τρώγεται μόνο με τυρί και ντομάτα, αλλά αντικαθιστά με τον καλύτερο γευστικό και θρεπτικό τρόπο το λευκό ψωμί.

Το κριθάρι αποτελεί μια εξαιρετική πηγή υδατανθράκων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πλούσιο σε  διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες και σε β- γλυκάνες, που βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης, στην ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος, στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και κατ’ επέκταση στην μείωση και στον έλεγχο του σωματικού βάρους, προσφέροντας γρήγορο κορεσμό με διάρκεια.

Τι περιέχει

Περιέχει επίσης λιγνάνες, φυτοοιστρογόνα, που διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, ειδικά για τον καρκίνο του μαστού ή σαν μια εναλλακτική θεραπεία για τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης. Είναι θησαυρός για τους «κυνηγούς» βιταμινών του συμπλέγματος Β, κυρίως νιασίνης και φολικού οξέος για την καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος και τη σωστή λειτουργία του ήπατος, σίδηρου για την αναιμία, χαλκού, μαγγανίου και φώσφορου για υγιή οστά, σωστή πήξη του αίματος και αποτελεσματική δράση της ινσουλίνης, μαγνησίου για καλό μεταβολισμό και σεληνίου για τον θυρεοειδή μας.

Το κριθάρι περιέχει έναν εξαιρετικό «κοκτέιλ» πολύ ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών, που ισχυροποιούν την άμυνα του οργανισμού κατά ασθενειών και καρκίνου και ειδικά του καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ η συστηματική κατανάλωση του κριθαρένιου αλευριού έχει σχετιστεί με βελτίωση των συμπτωμάτων σε φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts