Αυτισμός και διατροφή.
Πριν χρόνια η παρουσία του αυτισμού ήταν σπάνια. Στις μέρες μας, 1 στα 150 παιδιά εμφανίζει αυτισμό. Αυτισμός και διατροφή. Ποιά είναι η συσχέτισή τους;
Πολύ μεγάλη, καθώς η διατροφή επιδρά στην ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου, επιδρά στο ανοσοποιητικό σύστημα, στην ερυθροποίηση, στην διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού μας καθώς και στην ορθή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Αυτή τη φορά θα εστιάσουμε στην τελευταία επίδραση της διατροφής στα παιδιά με αυτισμό.
Το γαστρεντερικό σύστημα του ανθρώπου εμφανίζει υψηλή απαίτηση στο αμινοξύ γλουταμίνη με αποτέλεσμα να χρειάζεται συνεχή πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων. Εάν το παιδί σας έχει διατροφικές ελλείψεις είναι πολύ πιθανόν να επηρεάζεται αρνητικά η ανάπτυξη νέων κυττάρων στον γαστροισοφαγικό του σωλήνα και αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος ανεπαρκειών που επιδρούν στον εγκέφαλο και σε όλο το σώμα.
Το 2006 σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the Developmental and Behavioral Pediatrics, διαπιστώθηκε ότι 70% των παιδιών που έχουν αυτισμό πάσχουν από γαστροισοφαγικά προβλήματα όπως:
- Δυσκοιλιότητα
- Διάρροια
- Εμετούς
- Γαστροισοφαγική Παλινδρόμηση
- Αέρια
- Πόνο στην κοιλιακή χώρα
Tα προβλήματα αυτά είναι ικανά να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στα παιδιά με αυτισμό και ειδικά σε εκείνα που δεν μπορούν να εκφράσουν τον πόνο που αισθάνονται. Είναι πολύ σημαντικό να παρατηρούμε τις αντιδράσεις και των παιδιών μετά από κάθε γεύμα. Κάποιες συμπεριφορές που μπορεί να εκδηλώσει το παιδί σας άμεσα συνυφασμένες με τα γαστροισοφαγικά προβλήματα είναι:
- Άρνηση φαγητού
- Εκνευρισμός κατά τη διάρκεια του φαγητού
- Οξύθυμη συμπεριφορά
- Αποδοχή περιορισμένων διατροφικών επιλογών
Δυστυχώς πολλές φορές αυτά τα προβλήματα θεωρούνται τυπικά χαρακτηριστικά των παιδιών που εμφανίζουν αυτισμό.
Πως όμως θα προστατεύσουμε το έντερο του παιδιού μας;
- Έλεγχος για αλλεργίες ή δυσανεξίες: πολλές φορές τα παιδιά εμφανίζουν αλλεργίες σε τρόφιμα και επειδή είναι δύσκολο να επικοινωνήσουν παρατηρούμε μόνο αντιδράσεις. Αλλεργίες ή δυσανεξίες όπως αυτές στη λακτόζη, στη γλουτένη, στην καζεΐνη όπως και σε πολλά άλλα τρόφιμα. Τα αλλεργιογόνα τρόφιμα σκόπιμο είναι να αφαιρεθούν από το σιτηρέσιο του παιδιού για δυο εβδομάδες με την βοήθεια των ειδικών και σιγά σιγά να γίνει η επανένταξη των τροφίμων αυτών καθώς οι αλλεργίες χωρίζονται σε ΙgE και non-IgE ο μόνος τρόπος να καλυφθεί επαρκώς το θέμα αυτό είναι είτε και με αυτή τη διαδικασία συν των άλλων ιατρικών εξετάσεων που λαμβάνουν χώρα υπό την επίβλεψη των ειδικών
- Μεσογειακή Διατροφή: είναι δύσκολο σε ένα παιδί με αυτισμό το οποίο καταναλώνει πολύ επιλεκτικά τις τροφές και κυρίως έχει προτίμηση σε επεξεργασμένα τρόφιμα, ξαφνικά να αρχίσει να τρώει υγιεινά. Ένα βήμα τη φορά. Μικρές αλλαγές με παιχνίδια σε συνεργασία με τον θεραπευτή, τον ψυχολόγο και τον διατροφολόγο, και εφόσον το παιδί δεν έχει αλλεργίες, μπορεί σιγά σιγά να εξοικειωθεί με τα φαγητά, μέσα από παιχνίδια, από αισθητηριακή επαφή και με έναρξη ενός νέου φαγητού σε μηδαμινή δόση και αυξάνοντας το σταδιακά μέσα από το φαγητό που καταναλώνει (πχ εάν καταναλώνει πατατάκια προσπαθήστε να προσθέσετε πολύ λίγο ελαιόλαδο και σιγά σιγά να το αυξάνετε).
- Προβιoτικά: τα καλά βακτήρια που προστατεύουν από τα κακά βακτήρια προστατεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, τις βιταμίνες και τα ένζυμα που επιδρούν στην διαδικασία της πέψης. Κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι τα προβιοτικά βοηθούν στα οξεία και χρόνια διαρροϊκά συμπτώματα, βελτιώνουν την διαπερατότητα του εντέρου με αποτέλεσμα.
- Φυσικά Αντιμυκητησιακά: τα βότανα, το ελαιόλαδο και άλλα τρόφιμα που προέρχονται από τη φύση, βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και των βακτηρίων που αυτό περικλείει.