Υγιεινά σνακ για το σχολείο: Συμβουλές και συνταγές

Υγιεινά σνακ για το σχολείο: Συμβουλές και συνταγές

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει για τα καλά και μαζί με τις γνώσεις που θα λάβουν οι μαθητές απ’ τους εκπαιδευτικούς για να θρέψουν το νου και την ψυχή τους, οφείλουμε και εμείς ως γονείς να φροντίσουμε για τη σωστή θρέψη του οργανισμού τους.

Η επιλογή ενός υγιεινού πρωινού και υγιεινών σνακ για την ώρα που τα παιδιά βρίσκονται στο σχολείο, είναι σημαντική τόσο για την καλύτερη απόδοση τους, όσο και για την ενέργεια που θα πάρουν ώστε να μην αισθάνονται εξάντληση και κόπωση.

Είναι γνωστό πλέον πως τα ποσοστά παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους εκτοξεύονται παγκοσμίως. Κάτι που φαίνεται να επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται πως 4 στα 10 ελληνόπουλα πάσχουν από παχυσαρκία κι έχει υπολογιστεί πώς τουλάχιστον 1 στα 3 παχύσαρκα παιδιά θα καταλήξουν να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικοι, με άμεσο επακόλουθο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πλήθος μελετών που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα έχουν επιδείξει ότι η παιδική παχυσαρκία σχετίζεται με τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής των παιδιών.

Η πρόληψη είναι η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας. Επίσης, αφορά σχεδόν αποκλειστικά τους γονείς του παιδιού.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να εξαλείψετε τον κίνδυνο της παιδικής παχυσαρκίας;

  • Ξυπνήστε νωρίτερα με το παιδί σας ώστε να φάτε μαζί ένα υγιεινό πρωινό. Αυτό θα βοηθήσει στην ενέργεια που χρειάζεται το παιδί αλλά και στην αποφυγή υπερφαγικών επεισοδίων κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Ετοιμάστε ένα υγιεινό σνακ για να πάρει μαζί το παιδί στο σχολείο ώστε να αποφύγει τροφές χαμηλές σε θρεπτικότητα αλλά υψηλές σε θερμίδες.
  • Φροντίστε τη σωστή ενυδάτωση του παιδιού σας.
  • Αποφύγετε να του δίνετε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, γλυκαντικές ουσίες, συντηρητικά, λιπαρά.
  • Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρι, κρέας χωρίς λίπος, ξηρούς καρπούς, ταχίνι κλπ.
  • Κρατήστε σταθερά ωράρια στα γεύματα των παιδιών και καθιερώστε να τρώτε καθημερινά μαζί ως οικογένεια, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
  • Μη χρησιμοποιείτε την τροφή ως επιβράβευση ή τιμωρία.
  • Αποφύγετε τις οθόνες την ώρα του φαγητού και φροντίστε να τρώτε σε ένα όμορφο και ήρεμο περιβάλλον.
  • Η σωματική δραστηριότητα πρέπει να είναι καθημερινή, ακόμη και αν πρόκειται για κάποιο παιχνίδι ή περπάτημα.

Υγιεινά σνακ και συνταγές για το σχολείο

  • φυσικό χυμό ή φρούτο και 1 τοστ (μαύρο ψωμί , 1 φέτα τυρί και 1 φέτα γαλοπούλα βραστή)
  • φυσικό χυμό ή φρούτο και 1 τορτίγια με τυρί κρέμα, γαλοπούλα και λαχανικά
  • φυσικό χυμό ή φρούτο με ομελέτα φούρνου ή σε αντικολλητικό τηγάνι και 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως (μπορείτε να την άνετε ρολάκι και να την κόψετε για να είναι πιο εύκολο να καταναλωθεί από το παιδί ή να την βάλετε μέσα σε τοστ μαζί με τυρί)
  • φυσικό χυμό ή φρούτο με 1 αυγό βραστό, γραβιέρα και 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως
  • αυγοφέτες με μέλι και κανέλα
  • ψωμί ολικής αλέσεως ή φρυγανιές, μέλι και ταχίνι ή φυστικοβούτυρο (μπορείτε να το κάνετε γλυκό τοστ και να το κόψετε φετούλες)
  • Ρυζόγαλο σπιτικό με κανέλα (προαιρετικά)
  • Κουλούρι Θες/νίκης
  • Σπανακόπιτα ή τυρόπιτα ή κοτόπιτα σπιτική
  • Σταφιδόψωμο

 

  • Μπάρες με χουρμάδες και κακάο
  • ½ κούπα pecans ή καρύδια ή άλλο ξηρό καρπό
  • 2 κ.σ. κακάο
  • 1 κ.σ. μέλι
  • ελάχιστο αλάτι

Βάζουμε τους χουρμάδες με το αλάτι στο μούλτι και αλέθουμε για λίγα λεπτά.. Κατόπιν προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος το μέλι για να «δέσει» καλύτερα η μπάρα. Τις φτιάχνουμε σε μακρόστενο σχήμα ή μπαλάκια και τις βάζουμε στο ψυγείο

  • Roll-ups τορτίγιες με φρούτα
    • 2 ψιλοκομμένες μπανάνες
    • ¼ κούπας σταφίδες
    • 2 κ.σ. μέλι
    • ¼ κουταλιού κανέλα
    • ½ κούπα φυστικοβούτυρο
    • ταχίνι ή άλλο βούτυρο ξηρών καρπών.

Ανακατεύουμε τις μπανάνες, τις σταφίδες, το μέλι και την κανέλα σε μπολ. Αλείφουμε την κάθε τορτίγια με μια κουταλιά φυστικοβούτυρο και προσθέτουμε μία κουταλιά από το μίγμα στο κέντρο. Διπλώνουμε την τορτίγια και την τυλίγουμε σε ρολό. Αν θέλουμε, την κόβουμε σε μικρά στρογγυλά κομμάτια.

  • Τυρομάφιν με λαχανικά (6 τμχ.)
    • 2 αυγά
    • 2 κουταλιές αλεύρι
    • 1 μικρό κολοκυθάκι
    • 1 μικρό καρότο
    • 1 μεσαία φέτα γλυκοπατάτας
    • λίγο κρεμμυδάκι
    • 1 μεσαία φέτα κολοκύθας πορτοκαλί

Τρίβουμε όλα τα υλικά με τον ψιλό τριφτή.Αφήνουμε λίγο να στραγγίξουν κ ρίχνουμε λίγο αλάτι. Χτυπάμε 2 αυγά, προσθέτουμε τα λαχανικά, 2 κουταλιές αλεύρι, και τυρί σε όποια ποσότητα θέλουμε. Βάζουμε στις φόρμες για μαφινς και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.

  • Πιτσάκια με τορτίγιες

Για τις τορτίγιες:

    • 1 φλιτζάνι αλεύρι
    • περίπου ½φλιτζάνι νερό (όσο για να μην κολλάει η ζύμη)
    • λίγο αλάτι
    • λίγο λάδι

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4-5 μπαλάκια, τα αφήνουμε για δέκα λεπτά Ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη και ψήνουμε σε τηγάνι περίπου για ένα λεπτό από την κάθε πλευρά. Βάζουμε με πινέλο λίγο λάδι για να μην “πιει” τη σάλτσα (με λαχανικά περασμένα στο μούλτι και βρασμένα για λίγο μέσα στην ντομάτα). Προσθέτουμε τριμμένο τυρί και βάζουμε στον φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί, περίπου 10 λεπτά στους 180. Διατηρούνται στην κατάψυξη.

  • Κέικ με βρώμη
    • 1 κούπα ελαιόλαδο
    • 1 1/3 κούπα ζάχαρη καρύδας
    • 250 γρ. νιφάδες βρώμης
    • 250γρ. αλεύρι που φουσκώνει βιολογικό
    • 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
    • 1 βανίλια
    • 1κ.γλ. σόδα
    • 3  αυγά
    • λίγες σταφίδες ή μύρτιλα
    • ξηρούς καρπούς και κομμάτια κουβερτούρας προαιρετικα
  • cookies με βρώμη
    • 250 γρ. ελαιόλαδο
    • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 200 γρ. νιφάδες βρώμης
    • 150 γρ. ζάχαρη καρύδας
    • 1 κοφτό κουταλάκι σόδα
    • χυμός από ένα πορτοκάλι
    • 1 βανιλίνη
    • 1 κουταλιά κανέλα
    • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
    • 3-4 κουταλιές τρούφα σοκολάτα προαιρετικά

Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να ενωθούν καλά.  Δεν θέλει πολύ ζύμωμα, σε 3-4 λεπτά είναι έτοιμη!

Η ζύμη δε θα γίνει πολύ σφιχτή. Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στο χέρι μας. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια, τα πιέζουμε να πλατύνουν και τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα  του  φούρνου (στρωμένη με λαδόκολλα), σε απόσταση μεταξύ τους.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο. Ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου. Προσοχή γιατί αρπάζουν εύκολα.

  • Αλμυρά Μάφινς με φέτα και πιπεριές

    • 250 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες
    • 1 πιπεριά πράσινη μεγάλη ψιλοκομμένη
    • 1 κ.γλ. αλάτι (κοφτή)
    • 2 – 3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
    • 200 ml γαλα, 125 γραμ. βούτυρο λιωμένο
    • 2 κ.γ. μπεικιν πάουντερ
    • 1 αυγό
    • 250 γραμ. φέτα σε τρίμματα
    • 100g κίτρινο τυρί τριμμένο, πιπέρι

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts