χοληστερίνη, υψηλή χοληστερίνη

Ποιά είναι η αλήθεια για την υψηλή χοληστερίνη;

Η υψηλή χοληστερίνη των ενηλίκων (ένας παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου για τους ενήλικες), έχει αρχίσει να ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια την ευαίσθητη παιδική ηλικία.
Η χοληστερίνη αποτελεί βασικό συστατικό της κυτταρικής μεμβράνης: εξαιτίας της ραγδαίας σωματικής ανάπτυξης, το παιδί καθημερινά χτίζει νέα κύτταρα με πολλαπλάσιους ρυθμούς συγκριτικά μ’ έναν ενήλικα, γι αυτό και έχει ανάγκη κάθε θρεπτική τροφή.
Εξαιτίας της συστηματικής παραπληροφόρησης των γονέων αλλά και των παιδιάτρων, έχουμε φτάσει σε σημείο χιλιάδες παιδιά να χαρακτηρίζονται πρόωρα και αδικαιολόγητα ως “παιδιά με υψηλή χοληστερίνη”. Η υπερβολική και σίγουρα λανθασμένη αυτή διάγνωση οδηγεί τα παιδιά σε εξίσου αδικαιολόγητες εξετάσεις, δίαιτες, αλλά ακόμη και θεραπείες (!), με τεράστιο ψυχικό κόστος και μέσα σε συνθήκες φόβου και άγχους ολόκληρης της οικογένειας.
Ενώ παγκοσμίως έχει αναγνωριστεί η υψηλή ποιότητα της “μεσογειακής διατροφής” (από την οποία δεν λείπουν τα καλά λιπαρά), οι άχρηστες εξετάσεις και η κακή πληροφόρηση έχουν οδηγήσει χιλιάδες ελληνικές οικογένειες σε ένα καθημερινό διατροφικό δράμα, μετά από συστάσεις για “δίαιτα χαμηλών λιπαρών” , η οποία επιβάλλεται αυθαίρετα για την υποτιθέμενη υψηλή χοληστερίνη ενός παιδιού.
Δεν υπάρχουν πουθενά παγκοσμίως καθορισμένα “όρια χοληστερίνης” για παιδιά, ενώ επίσης πολλοί “ειδικοί” αγνοούν και τα όρια στους ενήλικες. Ο προληπτικός έλεγχος όλων των παιδιών για χοληστερίνη δεν είναι απαραίτητος.

Α. Σε ποια παιδιά πρέπει να κάνουμε εξετάσεις Χοληστερίνης ;

Αποκλειστικά και μόνο όταν στην οικογένεια έχουμε οικογενειακό ιστορικό της σχετικά σπάνιας (1 στα 500 άτομα) πάθησης που καλείται “Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία” ή/και ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου σε μέλη της οικογένειας κάτω των 50 ετών. Σε τέτοιες λοιπόν οικογένειες τα παιδιά θα πρέπει να ελέγχονται στην ηλικία των 10 ετών και κατόπιν στην ηλικία των 18 ετών, ώστε, σαν ενήλικες πια κατόπιν, να γνωρίζουν αν πάσχουν και αυτά από την παραπάνω νόσο και τότε να λάβουν τα μέτρα τους.

Β. Πώς θα προστατέψουμε τα παιδιά από τον Καρδιαγγειακό κίνδυνο;

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ