Πόσο κοντά είστε στη Μεσογειακή Διατροφή;

Πόσο κοντά είστε στη Μεσογειακή Διατροφή;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Ο όρος «Mεσογειακή διατροφή» βασίζεται στις διατροφικές συνήθειες και παραδόσεις της Κρήτης και της Νοτίου Ιταλίας την περίοδο του 1960. Αυτό το διατροφικό πρότυπο έκανε διάσημη την Ελλάδα, οδηγώντας τους επιστήμονες όλου του κόσμου να στρέψουν το ενδιαφέρον τους τόσο στο «φαινόμενο της Κρήτης» χάρη στη μακροζωία του πληθυσμού της, όσο και γενικότερα στους λαούς της Μεσογείου.

Η εφαρμογή της μεσογειακής διατροφής μπορεί να προσφέρει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός, προάγοντας την υγεία και την ευεξία.

Τι περιλαμβάνει

Η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί ένα μοντέλο διατροφής , το οποίο παραμένει το καλύτερο διατροφικό μοτίβο, καθώς περιλαμβάνει :

  • Άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, πατάτες, όσπρια, καρποί).
  • Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες
  • Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες
  • Κόκκινο κρέας 2 φορές το μήνα
  • Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα

Η συγκεκριμένη διατροφική σύνθεση της Μεσογειακής Διατροφής έχει ως αποτέλεσμα αφενός χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη και αφετέρου υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ίνες. Η καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου συνεπάγεται υψηλή περιεκτικότητα της δίαιτας σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Η υιοθέτηση νέων διατροφικών μοντέλων που παρατηρείται τα τελευταία  χρόνια, οδηγεί στην απομάκρυνση των ατόμων από την Μεσογειακή Διατροφή.

Πώς να καταλάβουμε ότι ΔΕΝ ακολουθούμε την Μεσογειακή διατροφή

  • Έχουμε αποκλείσει από την διατροφή μας, μία ολόκληρη ομάδα τροφίμων, όπως η κατηγορία των υδατανθράκων. Η Μεσογειακή Διατροφή εμπεριέχει δημητριακά, ψωμί και φρούτα, πηγές πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στον κορεσμό αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.
  • Χρησιμοποιούμε πολύ βούτυρο. Η κύρια πηγή λίπους στην Μεσογειακή Διατροφή, είναι το ελαιόλαδο, πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα
  • Καταναλώνουμε σχεδόν καθημερινά κόκκινο κρέας. Στην Μεσογειακή Διατροφή, συστήνεται μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρέατος και μεγαλύτερη κατανάλωση οσπρίων.
  • Καταναλώνουμε πολλά επεξεργασμένα προϊόντα, όπως αλλαντικά, σοκολάτες, πατατάκια. Στην Μεσογειακή Διατροφή, δεν συστήνεται η κατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων αλλά η κατανάλωση τροφών στην αρχική τους μορφή, όπως οι ωμοί ξηροί καρποί, τα φρούτα και τα λαχανικά.
  • Δεν τρώμε γαλακτοκομικά προϊόντα. Στην Μεσογειακή Διατροφή, συστήνεται μία μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομιών, ως σημαντική πηγή ασβεστίου και βιταμινών.
  • Αποφεύγουμε τα όσπρια γιατί μας κάνουν να νιώθουμε φουσκωμένοι. Στην Μεσογειακή Διατροφή, συστήνεται μία υψηλή κατανάλωση οσπρίων, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες αλλά και αποτελούν μία βασική πηγή φυτικής πρωτεΐνης.
  • Καταναλώνουμε πολλή ζάχαρη. Στην Μεσογειακή Διατροφή δεν συστήνεται η κατανάλωση της ζάχαρης, ενώ την ανάγκη για γλυκιά γεύση μπορεί να την καλύψουν τα φρούτα και το μέλι

Τι πρέπει να κάνουμε

Αν θέλουμε να ακολουθήσουμε το μοντέλο της  Μεσογειακής Διατροφής, μπορούμε να διαβάσουμε τις συστάσεις, οι οποίες εύκολα αποδίδονται σχηματικά με τη μορφή πυραμίδας προκειμένου να προσδιοριστεί για κάθε είδος τροφίμου η απαιτούμενη ποσότητα κατανάλωσης σε μηνιαία, εβδομαδιαία και καθημερινή συχνότητα.

Η πυραμίδα στη βάση της περιλαμβάνει τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά και σε σημαντικές ποσότητες, ενώ αντίθετα στην κορυφή της βρίσκονται οι τροφές που πρέπει να καταναλώνονται αραιά και σε μικρότερες ποσότητες. Στην πυραμίδα δίνεται έμφαση στη συχνότητα κατανάλωσης των τροφίμων και όχι στις ακριβείς ποσότητές τους σε γραμμάρια.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts