Βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα του καλοκαιριού και ο Αύγουστος είναι ο μήνας του καύσωνα, προκαλώντας μας αυξημένη εφίδρωση και αίσθημα δυσφορίας.
Επομένως, οι ανάγκες του σώματος για ενυδάτωση φαίνεται να είναι τώρα πιο σημαντικές από οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου.
Συχνά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αρνούμαστε να καταναλώσουμε τροφή, λόγω του έμφυτου αντανακλαστικού του οργανισμού να αποφύγει κάθε αύξηση της θερμοκρασίας του, γεγονός που προκαλείται και μετά την κατανάλωση τροφής, γνωστό ως θερμογένεση μετά το γεύμα. Έτσι, η λήψη τροφής έρχεται σε δεύτερη μοίρα, με το νερό και τα υπόλοιπα υγρά να παίρνουν τη θέση της τις πολύ ζεστές ημέρες.
Είναι καλό να ακολουθούμε το φυσικό ένστικτο αυτό του οργανισμού μας, αλλά είναι δεδομένο πως και η τροφή είναι απαραίτητη για την επιβίωση και τη λειτουργία του οργανισμού. Καθότι και το καλοκαίρι είναι η πιο συνήθης εποχή για ζαλάδες και ιλίγγους εξαιτίας πιθανής αδυναμίας, αφυδάτωσης ή και ως αποτέλεσμα της έκθεσης στον ήλιο, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ημέρες του καύσωνα στρατηγικά, καταναλώνοντας τροφές που μας δίνουν ενέργεια, όπως τα φρούτα, αλλά διαθέτουν και μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, προσφέροντας ενυδάτωση. Άλλωστε, ο οργανισμός μας έχει ανάγκη για θρεπτικά συστατικά ανεξαρτήτου θερμοκρασίας.
Βοηθητικά τρόφιμα-σύμμαχοι κατά της έντονης θερμοκρασίας
Τρόφιμο
|
Περιεκτικότητα σε νερό (%)
|
|
|
Μαρούλι iceberg
|
96 |
Αγγούρι
|
95 |
Κολοκύθι
|
95
|
Ντομάτα |
94
|
Καρπούζι |
92
|
Πολύχρωμες πιπεριές
|
92 |
Πεπόνι
|
90 |
Πορτοκάλι |
88
|
Γιαούρτι |
88
|
Τα τρόφιμα αυτά όχι μόνο έχουν μεγάλες συγκεντρώσεις νερού αλλά και θρεπτικών συστατικών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών. Μάλιστα, ανήκουν στην κατηγορία των λαχανικών και των φρούτων, 2 ομάδες τροφίμων άκρως απαραίτητες για την προάσπιση και καλή υγεία του οργανισμού μας.
Απολαύστε το καλοκαίρι, κρατώντας τον οργανισμό σας ενυδατωμένο και υγιή!
Συντάκτης Άρθρου
Η Έλενα Γελαδά γεννήθηκε στην Ζάκυνθο.
Αποφοίτησε από τη Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, με βαθμό
7, 44“Λίαν Καλώς”.
Η πτυχιακή της μελέτη είχε θέμα: «μείωση στις διατροφικές διαταραχές ατόμων με υπερβάλλον σωματικό βάρος, μετά από εξατομικευμένη διαιτολογική υποστήριξη» Κατά την έρευνα αυτή μελετήθηκε το βάρος, η σύσταση σώματος και οι διατροφικές συνήθειες ενηλίκων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον έλεγχο του βάρους τους . Για το σκοπό αυτό έγιναν όλες οι ανθρωπομετρικές μετρήσεις, η καταγραφή των διαιτητικών συνηθειών των ατόμων, καθώς και δόθηκε και ερωτηματολόγιο από το οποίο προέκυπτε αν τα άτομα αυτά έχουν διαταραγμένη εικόνα σώματος . Ο βαθμός της πτυχιακής της μελέτης βαθμολογήθηκε με βαθμό: 10 “Άριστα”.
Τον Μάιο του 2016 πραγματοποίησε την εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και απόκτησε Μaster Practitioner Programme in Eating Disorders & Obesity σε συνεργασία με το NCFED της Μεγάλης Βρετανίας.
Κατά την διάρκεια τόσο των σπουδών της όσο και της πρακτικής της άσκησης απέκτησε την ικανότητα της σύνταξης διαιτολογίων φυσιολογικών καταστάσεων:
•Παιδική και εφηβική διατροφή
•Διατροφή για νέους και ηλικιωμένους
•Διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του μητρικού θηλασμού
•Διατροφή για αθλητές
•Απώλεια και πρόσληψη βάρους
καθώς και παθολογικών καταστάσεων (κλινική διατροφή)
•Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2
•Νοσογόνος παχυσαρκία
•Υπέρταση και καρδιοαγγειακά νοσήματα
•Μείωση χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων
•Μεταβολικά νοσήματα
•Διατροφικές διαταραχές
•Σιδηροπενική Αναιμία κ.α
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ) καθώς και της επιστημονικής ομάδας Λόγω Διατροφής, όπου και αρθρογραφεί για θέματα διατροφής σε γνωστά περιοδικά διατροφής.
Ενημερώνεται συνεχώς για θέματα διατροφής και υγείας και παρακολουθεί ανελλιπώς τα συνέδρια Διατροφής και Διαιτολόγιας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Το τελευταίο διάστημα κατοικεί μόνιμα στη Ζάκυνθο και ασχολείται εθελοντικά με την ενημέρωση τόσο των γονέων για την σωστή διατροφή των παιδιών τους, όσο και των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας σε θέματα διατροφής με την συνεργασία του Δήμου Ζακύνθου και της ‘’Ξενοπούλειο’’ παιδικής βιβλιοθήκης του νησιού.
Τέλος, συχνά συμμετέχει σαν ομιλήτρια σε διάφορες εκδηλώσεις του νησιού που έχουν στόχο την ενημέρωση του κοινού για θέματα διατροφής και υγείας.