Παρά τον βασικό ρόλο που διαδραματίζουν οι συνήθειες του τρόπου ζωής στην σύγχρονη «επιδημία» του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 (T2D), η διατροφική ποιότητα και η σωματική δραστηριότητα δεν εξετάζονται συστηματικά στην κλινική πρακτική.
Σύμφωνα με μελέτη η εκτίμηση και στόχευση στην αλλαγή των συνήθων τρόπων ζωής στο πλαίσιο ενός προγράμματος στον εργασιακό χώρο θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα της γλυκοζιωμένης αιμοσφαιρίνης A1c (HbA1c) στους εργαζόμενους.
Η παρέμβαση συνίστατο σε ένα τριμηνιαίο διαγωνισμό μεταξύ ομάδων των πέντε εργαζομένων για να ευνοηθεί η στήριξη με βάση την ομοιόμορφη συμπεριφορά του τρόπου ζωής και με στόχο: τρώτε καλύτερα, κινηθείτε περισσότερο και κόψτε το κάπνισμα. (n = 900).
Πριν και μετά τον διαγωνισμό διεξήχθη ολοκληρωμένη αξιολόγηση καρδιομεταβολικής / καρδιοαναπνευστικής υγείας (ερωτηματολόγια διατροφής / φυσικής δραστηριότητας, πίεση αίματος, ανθρωπομετρικές μετρήσεις, προφίλ λιπιδίων, HbA1c, επίπεδο fitness). Τα επίπεδα HbA1c χρησιμοποιήθηκαν για την ταυτοποίηση ατόμων με προδιαβήτη (5,7% -6,4%) ή T2D (≥6,5%).
Αρχικά, το 51% των εργαζομένων είχε αυξημένα επίπεδα HbA1c (≥5,7%). Τα επίπεδα HbA1c συσχετίστηκαν με την περιφέρεια μέσης, ανεξάρτητα από το δείκτη μάζας σώματος. Τα άτομα με προδιαβήτη έδειξαν υψηλότερη περιφέρεια μέσης, καθώς επίσης και περισσότερο επιδεινωμένο καρδιομεταβολικό προφίλ σε σύγκριση με τους εργαζομένους με φυσιολογικά επίπεδα HbA1c. Μετά την παρέμβαση, οι εργαζόμενοι με αυξημένο HbA1c μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα HbA1c.
Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η πρόσβαση των εργαζομένων σε υψηλής ποιότητας ολοκληρωμένα προγράμματα ευεξίας στο χώρο εργασίας, με αξιολόγηση και στόχευση στην βελτίωση βασικών συσχετισμών του τρόπου ζωής με το καρδιομεταβολικό προφίλ και συγκεκριμένα με μια σχετική προσέγγιση για την μείωση της κοιλιακής παχυσαρκίας και την αύξηση φυσικής κατάστασης, έχουν σημαντική επίδραση στα επίπεδα HbA1c.
Βιβλιογραφία:
Lévesque V1,2, Poirier P1,3, Després JP1,2, Alméras N1,2.Assessing and targeting key lifestyle cardiovascular risk factors at the workplace: Effect on hemoglobin A1c levels. Ann Med. 2015;47(7):605-14. doi: 10.3109/07853890.2015.1091943. Epub 2015 Nov 5.
Συντάκτης Άρθρου
Ονομάζομαι Κυριακή Απέργη είμαι Διαιτολόγος Διατροφολόγος και προσφέρω διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο μου στο Μαρούσι Αττικής.
Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1988. Σπούδασα στην πρώτη μου επιλογή στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής από όπου και αποφοίτησα το 2010 με βαθμό “8”.
Ο τομέας της διατροφής και της υγείας ήταν και είναι σκοπός της ζωής μου και εξακολουθεί να με απασχολεί θερμά.
Πραγματοποίησα την πτυχιακή μου εργασία στην “κοιλιοκάκη” με θέμα: “Διατροφική αξιολόγηση πασχόντων από κοιλιοκάκη: Σχεδιασμός μελέτης αξιολόγησης” η οποία βαθμολογήθηκε με άριστα 9 (πτυχιακή), ενώ παράλληλα ολοκλήρωσα την κλινική πρακτική άσκηση στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία “Αττικό” και “Αλεξάνδρα”.
Το 2013 εξειδικεύτηκα στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών και ολοκλήρωσα με επιτυχία την μεταπτυχιακή εκπαίδευση του Master Practitioner Programme in Eating Disorders and Obesity στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ)υπό την εποπτεία του NCFED της Μεγάλης Βρετανίας και αναγνωρισμένο από το Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων – British Psychological Society – BPS .
Παρακολούθησα σαν πρακτική περιστατικά διατροφικών διαταραχών στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»).
Συνεχίζω και ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα διατροφής και ψυχολογίας ακολουθώντας συνεχείς εκπαιδεύσεις και προγράμματα κατάρτισης.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης παρακολουθώ σεμινάρια της ESPEN (LLL) για την διατροφή και τα σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια life coaching και Focus in Solution Therapy.
Το 2015 ολοκλήρωσα τα κλινικά σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Συμμετέχω σαν ομιλήτρια σε ποικίλες δράσεις διατροφικής εκπαίδευσης.
Αποτελώ εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ στο κομμάτι της νευρικής ανορεξίας.
Αρθρογραφώ σε ηλεκτρονικά site και περιοδικά, στο δικό μου kiriakiapergi@blogspot.gr και πραγματοποιώ ομιλίες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Έχω συμμετάσχει στην συγγραφή βιβλίων διατροφής και ψυχολογίας.
Είμαι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, του συλλόγου Κλινικών Διαιτολόγων ESPEN και GrESPEN και της ΕΔΔΕ και επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας keadd.
Παρακολουθώ όλες τις τρέχουσες εξελίξεις με σεμινάρια και συμμετοχή σε συνέδρια πάνω σε θέματα διατροφής, κλινικής διατροφής, παχυσαρκίας και διατροφικών διαταραχών και διατροφογενετικής.
Από τον Σεπτέμβριο του 2016 παρακολουθώ το διετές πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με θέμα: «Παχυσαρκία και σακχαρώδης διαβήτης».
Το 2017 ολοκλήρωσα το πρόγραμμα life coaching του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θέλοντας να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη επικοινωνία και προσέγγιση του πάσχοντος ανθρώπου.
Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τον σύγχρονο και jazz χορό, ενώ είμαι κάτοχος Bronze Jazz πτυχίου χορού.
«Κάθε γεύμα είναι μια καινούργια ευκαιρία για να βελτιώσεις την σχέση σου με την τροφή και να θρέψεις το σώμα σου.”
Πληροφορίες:
e-mail: kiapergi@gmail.com
www.kiriakiapergi.gr
Τ: +306987121394