Τι χαρακτηριστικά έχει ένας καλός γυμναστής; Τι τον ξεχωρίζει από τους άλλους; Το σημαντικότερο λάθος που κάνει ένας αρχάριος και δεν πετυχαίνει αυτό που θέλει είναι ότι δεν εμπιστεύεται το σώμα του στους κατάλληλους ανθρώπους.
Καλές οι διαδικτυακές συμβουλές αλλά δεν πρόκειται να σε βοηθήσουν όπως θα το κάνει ένας καλός γυμναστής. Γιατί στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει επιλέξει σαν δουλειά το αντικείμενο που αγαπάει. Δυστυχώς αυτό δεν σημαίνει πως όλοι όσοι επαγγέλλονται γυμναστές είναι σε θέση να σε βοηθήσουν. Όταν θες να γυμναστείς λοιπόν να μην εμπιστεύεσαι το σώμα σου σε ανθρώπους με βάση μόνο την εξωτερική τους εμφάνιση ή τις επιδόσεις τους στα social.
Ωραία τα μούσκουλα, τα μακριά πόδια, τα six-pack, οι selfie, οι followers και τα like, τα #grind #workhardplayhard αλλά στην πραγματικότητα ένα είναι το ζητούμενο από τον άνθρωπο που σε γυμνάζει. Να ξέρει την δουλειά του.
Πως όμως εσύ ένας αρχάριος που γνωρίζεις ελάχιστα έως καθόλου το αντικείμενο θα καταλάβεις αν αυτός που έχεις απέναντι σου τιμάει τον ιδρώτα σου;
Ότι θα σε γυμνάσει σωστά και αποτελεσματικά και όχι στην τύχη; Πάμε να δούμε λοιπόν μερικά σημαντικά σημεία που ξεχωρίζουν έναν καλό γυμναστή.
Πρώτον:φροντίζει για την ασφάλεια σου.
Θα φροντίσει να αξιολογήσει την φυσική κατάσταση σου και τις δυνατότητες σου. Σε καμία περίπτωση δεν θα ρισκάρει την σωματική ακεραιότητα ενός ασκούμενου του. Οι ασκήσεις στις οποίες θα σε υποβάλλει θα αντιστοιχούν στις ικανότητες σου. Ίσως κάποιες να σου φανούν βαρετές στην αρχή, αλλά το πιστεύεις ή όχι τα μικρά και βαρετά είναι αυτά που θα προετοιμάσουν το σώμα σου και θα το φέρουν στο επίπεδο που χρειάζεται για να προχωρήσεις σε πιο απαιτητικά προγράμματα. Καλή η λειτουργική προπόνηση, εντυπωσιακό το crossfit αλλά αν δεν έχεις την προπονητική βάση για την επιβάρυνση που θα κληθείς να αντιμετωπίσεις σίγουρα θα τραυματιστείς. Εμπιστεύσου λοιπόν τον γυμναστή σου και μην βιάζεσαι να κάνεις την εντυπωσιακή άσκηση που είδες στο instagram. Θα φτάσεις και εκεί. Προέχει η ασφάλεια σου.
Δεύτερον: σέβεται την αρχή της επιβάρυνσης.
Η αύξηση της έντασης και του όγκου της προπόνησης σου θα πρέπει να είναι προοδευτική και η προπόνηση να είναι αποτελεσματική αλλά όχι εξοντωτική. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να πονάς κατά την εκτέλεση του προγράμματος. Σε καμία περίπτωση δεν θα σε βρει η επόμενη μέρα ανήμπορο να περπατήσεις ή να χρησιμοποιήσεις την τουαλέτα. Αυτό συνέβη ήδη μια φορά όταν προσπάθησες μόνος σου. Τώρα όμως δεν κάνεις του κεφαλιού σου, αλλά ακολουθείς επαγγελματική και επιστημονική (ή τουλάχιστον τέτοια θα έπρεπε να είναι) καθοδήγηση. Δεν θα πρέπει λοιπόν ο καθυστερημένος μυϊκός πόνος που θα νιώσεις την επομένη της προπόνησης σου να σε αποτρέψει από το να ακολουθήσεις την καθημερινότητα σου.
Τρίτον: ο γυμναστής σου γνωρίζει την σωστή τεχνική εκτέλεση των ασκήσεων που σε βάζει να κάνεις.
Μην σου κακοφαίνεται που σε διορθώνει. Ο μυϊκός κάματος κατά την άσκηση, ορισμένες φορές μπορεί να οδηγήσει σε τεχνικά λάθη στην εκτέλεση των ασκήσεων. Έτσι ενώ εσύ νομίζεις ότι κάνεις την άσκηση σωστά να την εκτελείς λανθασμένα και να εκτίθεσαι σε κίνδυνο τραυματισμού. Είναι σημαντικό λοιπόν να ελέγχει τις κινήσεις σου και να σε διορθώνει όταν χρειαστεί και όχι να παίζει με το κινητό του την ώρα που εσύ κάνεις προπόνηση.
Τέταρτον: ο γυμναστής που σέβεται τον εαυτό του, δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλο του και είναι απόλυτα καταρτισμένος σχετικά με την δουλειά του.
Εάν δεν γνωρίζει πως λέγεται κάποιο σημείο του σώματος σου πως είσαι έτοιμος να του το εμπιστευτείς; ‘Ένας καλός γυμναστής πάντα προθυμοποιείται να μοιραστεί μαζί σου τις γνώσεις του και να σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα το σώμα σου, τους μηχανισμούς του και τι συμβαίνει σε αυτό κατά την διάρκεια της άσκησης. Το να βάζεις κάποιον να κάνει καθίσματα, κάμψεις και κοιλιακούς είναι εύκολο. Το να γνωρίζεις όμως τι πρέπει να κάνει, με ποιόν τρόπο, με ποια προπονητική δοσολογία και το κυριότερο ΓΙΑΤΙ το κάνει είναι το σημείο κλειδί.
Πέμπτο: είναι ειλικρινής απέναντι σου.
Είναι ευγενικός, σου μιλάει με σεβασμό αλλά δεν σε παραμυθιάζει ούτε σε κοροϊδεύει. Σου μιλάει ρεαλιστικά, σου εξηγεί που βρίσκεσαι και σε βοηθάει να θέσεις στόχους και να τους πετύχεις. Μικρούς στην αρχή, μεγαλύτερους στην συνέχεια. Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα. Αν γυμναστείς επί μια βδομάδα, μην τρέξεις στον καθρέφτη. Δεν θα δεις αλλαγή στο σώμα σου. Αν γυμναστείς επί ένα μήνα, μάλλον ούτε και τότε. Αν γυμναστείς για έναν ολόκληρο χρόνο όμως τότε θα δεις αλλαγή στην ζωή σου. Η βελτίωση που θες να δεις θα έρθει μέσω της συνέπειας. Και τότε δεν θα την δεις αλλά κυρίως θα την αισθανθείς και αυτό θα είναι το καλύτερο.