Θεραπευτική Άσκηση και Πτώσεις

Θεραπευτική Άσκηση και Πτώσεις

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Ένας ορισμός που έχει δοθεί για την θεραπευτική άσκηση είναι η άσκηση η οποία, μέσω της σωματικής κίνησης προβλέπει στην διόρθωση μιας παθολογίας και στη βελτίωση της λειτουργίας του μυοσκελετικού συστήματος ώστε να διατηρηθεί μία κατάσταση ευεξίας στον άνθρωπο.

Η άσκηση αυτή διαφέρει από ένα γενικό πρόγραμμα άθλησης καθώς εστιάζει σε συγκεκριμένες παθολογίες ή δυσλειτουργίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. π.χ. σε παθολογίες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας ή πάρκινσον το θεραπευτικό πρόγραμμα εστιάζει περισσότερο σε ασκήσεις που αφορούν την ισορροπία και την ελαστικότητα.

Τα θεραπευτικά προγράμματα ποικίλουν από ασκήσεις που εστιάζουν σε μεμονωμένες μυϊκές ομάδες και σημεία του σώματος, καθώς και σε γενικότερες εντονότερες δραστηριότητες που μπορούν να οδηγήσουν ένα ασθενή στην κορύφωση της φυσικής του κατάστασης.

Η θεραπευτική άσκηση επιδιώκει να πετύχει τους επόμενους στόχους:
⦁ Ενεργοποίηση της βάδισης
⦁ Χαλάρωση μυϊκών σπασμών
⦁ Βελτίωση της ελαστικότητας των μυών και της κινητικότητας των αρθρώσεων
⦁ Βελτίωση του κυκλοφορικού και του καρδιοαναπνευστικού συστήματος
⦁ Βελτίωση του συντονισμού και της ισορροπίας
⦁ Βελτίωση της μυϊκής δύναμης και της αντοχής

Η θεραπευτική άσκηση εστιάζει στην αποκατάσταση της παθολογίας του ασθενή με στόχο την βελτίωση της λειτουργικότητας του. Χαρακτηρίζεται από ασκήσεις οι οποίες είναι επιλεγμένες μετά από κλινική αξιολόγηση κατά την οποία εξετάζονται λειτουργικές δοκιμασίες (ελαστικότητα, εύρος κίνησης). Το θεραπευτικό πρόγραμμά διαμορφώνεται με βασικό άξονα τις καθημερινές ανάγκες του ασθενή που είναι συνυφασμένες με την παθολογία την άθληση και την εργασία.

Για τον καθορισμό των κατάλληλων θεραπευτικών ασκήσεων ακολουθείται μια μεθοδολογία η οποία σκοπεύει στην αξιολόγηση της λειτουργικότητας μέσω ειδικών δοκιμασιών όπως χρόνος περπατήματος, ή σήκωμα από την καρέκλα, στήριξη στο ένα πόδι και δοκιμασίες που αξιολογούν την ελαστικότητα των μυών και την κινητικότητα των αρθρώσεων.

Σκοπός της θεραπευτικής άσκησης είναι να επιστρέψει ο ασθενής στις καθημερινές δραστηριότητες και να υιοθετήσει ένα νέο τρόπο ζωής όπου η άσκηση θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι τόσο για την πρόληψη όσο και για τη βελτίωση της γενικότερης  φυσικής κατάστασής του.

Άσκηση & Σύγχρονος τρόπος ζωής.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής χαρακτηρίζεται από έντονους ρυθμούς που προκαλούν άγχος και διαταράσσουν όχι μόνο τις λειτουργίες του σώματος αλλά και την ψυχολογία μας. Το έντονο στρες σε συνδυασμό με τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα και την κακή στάση σώματος εξαιτίας της πολύωρης καθιστής θέσης είναι προδιαθεσικοί παράγοντες για την ανάπτυξη μυοσκελετικών παθολογιών. Η άσκηση ήταν πάντα άμεσα συνδεδεμένη με την ευεξία, την ψυχολογία και τη γενικότερη υγεία του ανθρώπου.

Οι σύγχρονες έρευνες τεκμηριώνουν την επίδρασή της σε παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος (π.χ. οσφυαλγία), όσο και σε άλλες παθολογικές καταστάσεις (καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, οστεοπόρωση, πάρκινσον, Σ.Κ.Π κ.α.).

Otago exercise Program

Τι είναι; Το πρόγραμμα άσκησης Otago είναι ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ενδυνάμωσης και ισορροπίας, σχεδιασμένο από το Πανεπιστήμιο του Otago Medical School της Νέας Ζηλανδίας που δημιουργήθηκε με σκοπό να μειώσει τις πτώσεις. Ερευνητικά, έχει καταγραφτεί ένα κάταγμα σπονδυλικής στήλης κάθε 3’ λεπτά, 1 κάταγμα καρπού κάθε 9’ και ένα κάταγμα ισχίου κάθε 10’ λεπτά. Αν έτος στις ηλικίες 65-80 ετών παρουσιάζονται 33% συχνότητα και αυξάνεται το ποσοστό στο 50% σε ηλικίες άνω των 80 ετών και καθημερινά εισάγονται 500 άτομα στο νοσοκομείο από πτώσεις.

Που εκτελείται;

Στο σπίτι ή σε ομάδα από πιστοποιημένους φυσικοθεραπευτές. Είναι σχεδιασμένο ειδικά για την πρόληψη των πτώσεων και αποτελείται από ασκήσεις ενδυνάμωσης, ισορροπίας, διατάσεις και πλάνο βάδισης. Οι ασκήσεις επιλέγονται ειδικά για τον κάθε συμμετέχοντα και σταδιακά αυξάνεται η δυσκολία τους.

Ερευνητικές αποδείξεις – Αποτελέσματα

Το Otago Exercise Program δοκιμάστηκε σε 4 κλινικές μελέτες, σε 9 πόλεις στην Νέα Ζηλανδία με 1016 συμμετέχοντες ηλικίας 65-97 ετών, και τα αποτελέσματα ήταν μείωση των πτώσεων και ατυχημάτων κατά 35%.

Οι γενικότερες επιδράσεις του προγράμματος ήταν:

Οι ηλικίες από 80 ετών και άνω ευεργετήθηκαν περισσότερο.
Το πρόγραμμα βελτίωσε τη δύναμη και την ισορροπία.
Παρουσιάστηκε βελτίωση στην αυτοπεποίθηση.
Μείωση του κόστους ζωής και υγειονομικής περίθαλψης
Μείωση της κατάθλιψης.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts