Τα χειμερινά φρούτα και λαχανικά, μπορούν πολύ εύκολα να ενσωματωθούν σε ένα σπιτικό κέικ. Δοκιμάστε παραλλαγές με μήλο και κανέλα ή με καρότα και σοκολάτα. Για τους πιο τολμηρούς, τα αποξηραμένα goji berries θα απογειώσουν την γεύση του γλυκού σας, ενώ ταυτόχρονα θα σας χαρίσουν ενέργεια. Μην σας ανησυχήσει το ροζ χρώμα του μείγματος μετά την προσθήκη τους σε αυτό, γιατί η γεύση του θα σας αποζημιώσει.
ΥΛΙΚΑ
- Μια φαρίνα ολικής άλεσης
- 250 γραμμ φυτική μαργαρίνη ή βούτυρο (αν ψάχνετε τρόπους να μειώσετε χοληστερόλη σας)
- 1½ κούπα μαύρη ζάχαρη (μία αν επιλέξετε να προσθέσετε την κουβερτούρα)
- τρία αυγά
- ένα φλιτζάνι ξυνόγαλα ή κεφίρ ή γιαούρτι (προσοχή όχι τύπου στραγγιστό)
- ένα μεγάλο μήλο με τη φλούδα τριμμένο στον τρίφτη ή 3 μέτρια καρότα
- Κανέλα ή 100 γραμμ κουβερτούρας σε σταγόνες (αν επιλέξετε τα να προσθέσετε καρότα)
- μία κούπα αποξηραμένα goji berries τα οποία έχουμε μουλιάσει για 5-10 λεπτά σε μία κούπα χυμό πορτοκαλιού
- μία κούπα τριμμένο καρύδι και αμύγδαλο
- μία κούπα σταφίδες ξανθές και μαύρες.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτετε ένα – ένα τα αυγά.
Προσθέτετε το γιαούρτι και σιγά – σιγά το αλεύρι χαμηλώνοντας την ταχύτητα στο μίξερ.
Προσθέτετε τα αποξηραμένα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς και το χυμό πορτοκάλι.
Αδειάστε το μείγμα στη φόρμα και την βάζετε στο φούρνο. Το ψήνετε για μία ώρα περίπου.
Για να δείτε αν είναι έτοιμο το τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα και αν κατά την αφαίρεση δεν αφήνει υπολείμματα ζύμης τότε είναι έτοιμο να το βγάλετε από το θάλαμο.
Καλή σας απόλαυση!
Συντάκτης Άρθρου
Η Μαρία Τουμπή, εργάζεται σαν διαιτολόγος στο νόμιμο διαιτολογικό της γραφείο στα Μελίσσια Αττικής από το 2006 μέχρι σήμερα. Διατηρεί επίσης, διαιτολογικό γραφείο στην χώρα της Τήνου.
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Κλινική Διατροφή (MMedSci) από το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και κατέχει δίπλωμα ειδίκευσης στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία από το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών του Λονδίνου.
Κατέκτησε με βαθμό «Άριστα» το πιστοποιητικό εξειδίκευσης στην Συμβουλευτική, το Coaching και το Mentoring υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί συστηματικά σεμινάρια με θέμα το θηλασμό και προσφέρει στήριξη σε θηλάζουσες μητέρες.
Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ και επίσης έχει συγγράψει το εκπαιδευτικό υλικό για το μάθημα Διατροφής που πραγματοποιείται στα κέντρα Δια Βίου Μάθησης υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Από τον Μάρτιο του 2017, επιλέχθηκε για να συμμετέχει στην επιτροπή Δια Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου των Διαιτολόγων (EFAD), για τα επόμενα 4 έτη.
Υπήρξε συνιδιοκτήτρια της επιστημονική ομάδας «διατροφή» και του αντίστοιχου site όπου τα τελευταία χρόνια εκτελούσε χρέη αρχισυντάκτριας και υπεύθυνης εκδόσεων των εντύπων αλλά και των ηλεκτρονικών μέσων.
Παράλληλα, το 2017 ίδρυσε την διεπιστημονική ομάδα του The Health Lab και την ομώνυμη ιστοσελίδα www.thehealthlab.gr με σκοπό την παροχή προγραμμάτων ευεξίας στο εργασιακό δυναμικό ιδιωτικών, δημοσίων και κοινωνικών φορέων αλλά και την ενημέρωση του κοινού από πτυχιούχους επιστήμονες υγείας.
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ) και εμφανίζεται συχνά σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί σε γνωστά μέσα.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Maria.toumpi@thehealthlab.gr
Τηλ: 2108037382 / 6947276049
Διεύθυνση: Α. Παπανδρέου 13 – 17, Μελίσσια
Τήνος: Δρόσου Ν. Δρόσου, Χώρα Τήνου, 84200, Χώρα Τήνου