Μια νόστιμη, εναλλακτική συνταγή για κοτόπουλο από την Νίκη Αθανοσοπούλου
Υλικά:
- 1 στήθος κοτόπουλο και 1 μπούτι κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 κομμάτι (περ. 2 εκ.) φρέσκο τζίντζερ
- 1 σκελίδα σκόρδο (λιωμένη)
- 2-3 φέτες μπέικον (κομμένο μικρά κομματάκια)
- 4-5 σύκα αποξηραμένα (κομμένα 5-6 φορές)
- κονιάκ ή κρασί γλυκό (τύπου νάμα)
- 1 κ.γ. μέλι
- Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά
- χυμό από ένα λεμόνι
- σουσάμι ελαφρώς καβουρδισμένο
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ποτήρι το σύκο με την κουταλιά μέλι και προσθέτουμε κονιάκ μέχρι να σκεπαστούν τα σύκα.
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και προς το τέλος προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ.
Τσιγαρίζουμε και το κοτόπουλο μέχρι να ασπρίσει παντού.
Τσιγαρίζουμε το μπέικον καλά και προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τα υπόλοιπα τσιγαρισμένα (κοτόπουλο και κρεμμύδια).
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και πάπρικα και αφού πιει τα πολλά υγρά σβήνουμε με το κρασί με τα σύκα.
Χαμηλώνουμε την κουζίνα και κλείνουμε το καπάκι τελείως.
Μαγειρεύουμε για 30 λεπτά περίπου. Κανονικά δεν θα χρειαστεί κανένα άλλο υγρό μέχρι να γίνει, αν προσθέσουμε νερό χάνει από την νοστιμιά του, είναι προτιμότερο να χαμηλώσουμε κι άλλο τη φωτιά ώστε να φτάσει το ζουμάκι του φαγητού παρά να προσθέσουμε νερό.
Όταν έχει γίνει και έχει μείνει με το ζουμάκι του, σβήνουμε με το χυμό λεμονιού. Δοκιμάζουμε γιατί κάποιες φορές μπορεί να θέλει περισσότερο λεμόνι, θέλουμε η γεύση να είναι ισορροπημένη (όχι πολύ ξινό όχι πολύ γλυκό).
Ρίχνουμε και το καβουρδισμένο σουσάμι και αφήνουμε άλλα 5′.
Το φαγάκι μας είναι έτοιμο!
Συνοδεύεται πολύ ωραία με ρύζι μπασμάτι.
Συντάκτης Άρθρου
Η Μαρία Τουμπή, εργάζεται σαν διαιτολόγος στο νόμιμο διαιτολογικό της γραφείο στα Μελίσσια Αττικής από το 2006 μέχρι σήμερα. Διατηρεί επίσης, διαιτολογικό γραφείο στην χώρα της Τήνου.
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Κλινική Διατροφή (MMedSci) από το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και κατέχει δίπλωμα ειδίκευσης στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία από το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών του Λονδίνου.
Κατέκτησε με βαθμό «Άριστα» το πιστοποιητικό εξειδίκευσης στην Συμβουλευτική, το Coaching και το Mentoring υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί συστηματικά σεμινάρια με θέμα το θηλασμό και προσφέρει στήριξη σε θηλάζουσες μητέρες.
Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ και επίσης έχει συγγράψει το εκπαιδευτικό υλικό για το μάθημα Διατροφής που πραγματοποιείται στα κέντρα Δια Βίου Μάθησης υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Από τον Μάρτιο του 2017, επιλέχθηκε για να συμμετέχει στην επιτροπή Δια Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου των Διαιτολόγων (EFAD), για τα επόμενα 4 έτη.
Υπήρξε συνιδιοκτήτρια της επιστημονική ομάδας «διατροφή» και του αντίστοιχου site όπου τα τελευταία χρόνια εκτελούσε χρέη αρχισυντάκτριας και υπεύθυνης εκδόσεων των εντύπων αλλά και των ηλεκτρονικών μέσων.
Παράλληλα, το 2017 ίδρυσε την διεπιστημονική ομάδα του The Health Lab και την ομώνυμη ιστοσελίδα www.thehealthlab.gr με σκοπό την παροχή προγραμμάτων ευεξίας στο εργασιακό δυναμικό ιδιωτικών, δημοσίων και κοινωνικών φορέων αλλά και την ενημέρωση του κοινού από πτυχιούχους επιστήμονες υγείας.
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ) και εμφανίζεται συχνά σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί σε γνωστά μέσα.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Maria.toumpi@thehealthlab.gr
Τηλ: 2108037382 / 6947276049
Διεύθυνση: Α. Παπανδρέου 13 – 17, Μελίσσια
Τήνος: Δρόσου Ν. Δρόσου, Χώρα Τήνου, 84200, Χώρα Τήνου