Ένας γευστικός τρόπος μαγειρέματος του κρέατος. Για αυτούς που θέλουν κάτι διαφορετικό από ένα ψήσιμο στη σχάρα ή στο φούρνο. Ιδανική πρόταση για όσους θέλουν το κάτι παραπάνω από κρέας ψητό.
ΥΛΙΚΑ
- μια μέτρια μπριζόλα (μοσχαρίσια ή χοιρινή)
- 1-2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- Ένα μέτριο ξερό κρεμμύδι
- Ένα κουταλάκι του γλυκού αλεύρι
- Δύο κουταλιές γλυκού μουστάρδα
- Ένα κουταλάκι γλυκού κάπαρη
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Λεμόνι χυμό
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Σε αντικολλητικό σκεύος ψήνετε και από τις δύο πλευρές μία μπριζόλα από μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας. Το βγάζετε και το τοποθετείτε σε ένα πιάτο.
Στο ίδιο σκεύος όπου ψήσατε την μπριζόλα βάζετε ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρά ένα ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι. Κατόπιν προσθέτετε ένα μείγμα που θα ετοιμάσετε με τρεις κουταλιές της σούπας νερό, ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλεύρι, δύο κουταλάκια του γλυκού απαλή μουστάρδα, ένα κουταλάκι του γλυκού κάπαρη, λίγο αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αφήνετε τη σάλτσα να δέσει για λίγο σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς και βάζετε ξανά στο σκεύος την μπριζόλα. Το γυρίζετε και από τις δύο πλευρές και σβήνετε τη φωτιά.
Σερβίρετε αμέσως.
Συνοδεύετε με μία πλούσια σαλάτα της αρεσκείας σας (με φρέσκα ή βραστά λαχανικά), προσθέτοντας 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο & λίγο χυμό λεμονιού.
Μπορείτε να προσθέσετε μία φέτα ψωμί ή 2 φρυγανιές ολικής (ή 2 μικρά παξιμαδάκια ή 1 πατάτα βραστή ή ψητή).
Συντάκτης Άρθρου
Ονομάζομαι Δημήτριος Τζιράρκας και ασκώ το επάγγελμα του Διατροφολόγου – Διαιτολόγου από το 1999. Είμαι απόφοιτος του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης. Τελείωσα την εξειδίκευση μου στην Κλινική Διατροφή στο Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας το 1996 , απέκτησα πολύτιμες γνώσεις, με μεγαλύτερη έμφαση στα Διαβητολογικά περιστατικά και σε Νεφροπαθείς ασθενείς.
Έχω ασχοληθεί με ιδιαίτερη επιτυχία σε χιλιάδες περιστατικά, που περιελάμβαναν από απλή απώλειας βάρους, παθολογικές καταστάσεις (Διαβήτη τύπου ΙΙ και Ι, υπερλιπιδαιμίες, μέχρι την πρόσληψη βάρους σε ελλιποβαρή άτομα, αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών (ψυχογενής ανορεξία, βουλιμία) και την εκπόνηση διατροφικών προγραμμάτων για αθλητές.
Από τα παιδικά μου χρόνια μέχρι και την ηλικία των 19 χρόνων, βίωσα την κατάσταση της παχυσαρκίας σε όλες τις τις μορφές (από απλή παχυσαρκία μέχρι την παθολογική της κατάσταση). Οπότε, είμαι σε θέση να γνωρίζω σαφώς «από πρώτο χέρι», τι ακριβώς βιώνει κάποιος που είναι παχύσαρκος και ακολουθεί κάποιο πρόγραμμα για απώλεια βάρους.
Από το 1999 και εξής διατελώ προϊστάμενος Διαιτολόγος Κέντρου Αδυνατίσματος και Αισθητικής τις πρωινές ώρες.
Από το 2000 έως το 2001 ασχολήθηκα με την εκπαίδευση, σαν καθηγητής στον τομέα της Διατροφής, στα ΙΕΚ Αυγερινοπούλου.
Από το 2009 μέχρι σήμερα, διατηρώ Διαιτολογικό Γραφείο στο Αιγάλεω (έναντι του ποδοσφαιρικού γηπέδου Αιγάλεω).
Είμαι μέλος του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ) και μέλος του εξελεγκτικού συνεδρίου της ίδιας ένωσης για όλη την Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, φροντίζω να επιμορφώνομαι διαρκώς μέσω σεμιναρίων και συνεδρίων, για τα τεκταινόμενα στον χώρο της Διατροφής και της Διαιτολογίας, εμπλουτίζοντας και διευρύνοντας τις γνώσεις μου.