Υλικά
- 1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε μπουκιές
- 1 κιλό αρακά κατεψυγμένο
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
- 2-3 καρότα σε ροδέλες
- 2 κουταλιά σούπας άνηθος (προαιρετικά)
- 1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε κύβους
- 4 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
- 1 μικρό κουτάκι ντοματοπολτό
- 1 φλιτζανάκι κόκκινο κρασί
- Αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Σοτάρουμε το μοσχάρι μέχρι να κοκκινίσει από όλες τις μεριές. Βάζουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε με το μοσχάρι μέχρι να μαραθεί και προσθέτουμε το κρασί. Αφού εξατμιστεί το κρασί, βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες, την πατάτα, τα καρότα, το σκόρδο, τον ντοματοπολτό, τον αρακά, τον άνηθο και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε για λίγο σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό. Χαμηλώνουμε την φωτιά και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και το κρέας.
Τι να προσέξετε…αφήστε τα λαχανικά μαζί με τον αρακά να βγάλουν όλα τα υγρά τους και μετά να δείτε αν χρειάζεται νερό για να μην αραιώσει πολύ το φαγητό και να χάσει την γεύση του.
Χριστιάνα Παπαλουκά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Αρχ. Μακαρίου Γ’ 190, Λακατάμια Τηλ.:22254595, Κιν.: 99784333
Συντάκτης Άρθρου
Η Χριστιάνα Παπαλουκά σπούδασε στο Τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Ιδρύματος Κρήτης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της εκπόνησε την πτυχιακή της εργασία με θέμα «Χρήση συμπληρωμάτων διατροφής: Καταγραφή σε αθλήτριες πετοσφαίρισης Ά Εθνικής κατηγορίας», ενώ απέκτησε κλινική εμπειρία στα τμήματα Διαιτολογίας των νοσοκομείων «Σωτηρία» και «Ερυθρός Σταυρός» στην Αθήνα. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της εκπαιδεύτηκε πάνω στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία στην παιδική ηλικία από το National Centre for Eating Disorders της Αγγλίας. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα επιστημονικών συνεδρίων και ημερίδων με θέματα διατροφής, άσκησης, ψυχολογίας και υγείας και ενημερώνεται συνεχώς για τις νέες εξελίξεις στον τομέα της Διαιτολογίας και της υγείας.
Δραστηριοποιείται στον τομέα της Διατροφής και Διαιτολογίας από το 2009. Διατηρεί ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο (Feel Good) και διεξάγει ομιλίες σε διάφορους χώρους όπως νηπιαγωγεία, σχολεία, γυμναστήρια κ.α., ενώ αρθρογραφεί σε διάφορα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα. Επίσης, συνεργάζεται με την γυναικολογική-μαιευτική κλινική «ΙΣΙΣ» όπου παρέχει υπηρεσίες διατροφής προγεννητικά, περιγεννητικά και μεταγεννητικά. Είναι ενεργό μέλος του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου.