Μουσακάς χωρίς τηγάνισμα 

Μουσακάς χωρίς τηγάνισμα 

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Ο μουσακάς είναι ένα παραδοσιακό φαγητό και οι περισσότεροι τον αποφεύγουν σε ένα πρόγραμμα διατροφής. Ωστόσο μικρές αλλαγές στην κλασσική συνταγή, μπορούν να κάνουν τον μουσακά μία εξαιρετική επιλογή για όσους προσέχουν!

Αν και δεν ήμουν ποτέ λάτρης του μουσακά, όταν έφαγα αυτή την διαφορετική εκδοχή του, μπορώ να πω πως με κέρδισε! Μαγειρεμένος βέβαια και από μία εξαιρετική μαγείρισσα, δε θα μπορούσα να μην της δώσω τα εύσημα για την συνταγή που μας παραχώρησε η Κυβέλη. 

Υλικά 

Για την μπεσαμέλ
  • 7 κουταλιές της σούπας αλεύρι 
  • 7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 
  • 1 λίτρο γάλα light 
  • Μοσχοκάρυδο 
  • Λίγο κίτρινο τυρί τριμμένο με χαμηλά λιπαρά 
Για την γέμιση 
  • 500γρ κιμάς άπαχος 
  • 5 μεγάλα μανιτάρια λευκά τριμμένα 
  • 1 καρότο τριμμένο 
  • 1 πιπεριά φλωρίνης σε ροδέλες 
  • 1 κρεμμύδι μεσαίο τριμμένο 
  • 2 ντομάτες μεσαίες στο μούλτι 
  • 5 κλωνάρια μαϊντανός ψιλοκομμένος 
  • Βασιλικός ψιλοκομμένος 
  • 2 σκελίδες σκόρδο 
  • 1 δαφνόφυλλο 
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά 
  • Αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο 
  • 5 πατάτες  
  • 2 μελιτζάνες μεγάλες φλάσκες

Οδηγίες

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε στην μέση. Τις βράζουμε ελάχιστα (μαζί με ένα δαφνόφυλλο, κουρκουμά και λίγο αλάτι)μέχρι να μπαίνει το πιρούνι μέσα στην πατάτα, τις κόβουμε σε ροδέλες και τις απλώνουμε σε ένα ταψί.

Πλένουμε τις μελιτζάνες, τους κόβουμε το κοτσάνι και την μυτούλα και τις τρυπάμε καλά καλά με ένα πιρούνι, τις βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 3-4 λεπτά, τις κόβουμε σε ροδέλες και τις απλώνουμε στο ταψί μαζί με τις πατάτες 

Σε μία κατσαρόλα, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, προσθέτουμε τον κιμά, την πολτοποιημένη ντομάτα, τα μανιτάρια, το καρότο, την πιπεριά, τον μαϊντανό, τον βασιλικό και μαγειρεύουμε τον κιμά μέχρι να ροδίσει 

Απλώνουμε το μίγμα με τον κιμά και τα λαχανικά πάνω από τις πατάτες και τις μελιτζάνες. 

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε  το γάλα, το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το μοσχοκάρυδο και το τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Στη συνέχεια ρίχνουμε την μπεσαμέλ πάνω από το ταψί. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για  1 ώρα στους 180ο , μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ και να εξατμιστούν τα υγρά του μουσακά. 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts