Η πρότασή μας για σήμερα είναι θρεπτική και χρωματιστή παντζαρόσουπα.
Η παντζαρόσουπα σε συνδυασμό με γιαούρτι και φρυγανισμένο ψωμί είναι ένα ισορροπημένο και γευστικό γεύμα για μικρούς και μεγάλους.
Υλικά για την παντζαρόσουπα
- 3 μέτρια παντζάρια
- 4 μέτριες τομάτες
- ¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένο Κρεμμύδι
- 1κγ ψιλοκομμένο σκόρδο
- 1κγ ψιλοκομμένο τζίντζερ
- λίγο Αποξηραμένο κόκκινο τσίλι
- 1κγ κύμινο
- Αλάτι θαλασσινό
- Μαύρο πιπέρι
- 2-3 φλιτζάνια Σπιτικό Ζωμό κρέατος ή λαχανικών.
- 2 κουταλιές της σούπας Ελαιόλαδο
Παρασκευή
Βράζουμε τα παντζάρια με τη φλούδα μέχρι να μαλακώσουν.
Καθαρίζουμε τα παντζάρια και τα κόβουμε σε τέταρτα.
Κόβουμε τις ντομάτες σε τέταρτα.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε το αποξηραμένο τσίλι, κύμινο, ψιλοκομμένο τζίντζερ και το σκόρδο.
Σωτάρουμε για άλλα 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα καούν.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα μαγειρεύουμε μέχρι τα κρεμμύδια να ροδίσουν.
Προσθέτουμε τα παντζάρια και τις ντομάτες μαζί με 1 φλιτζάνι ζωμό, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.
Αφαιρούμε τη σούπα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Με το ραβδομπλέντερ επεξεργαζόμαστε τη σούπα μέχρι να γίνει πουρές. Σουρώνουμε τη σούπα από το κόσκινο, για να δώσουμε βελούδινη υφή στο τελικό προϊόν.
Μεταφέρουμε τη σουρωμένη σούπα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε άλλο ένα φλιτζάνι του ζωμού μαζί με το αλάτι και το πιπέρι.
Αφήνουμε να βράσει ελαφρώς και η παντζαρόσουπα είναι έτοιμη.
Συντάκτης Άρθρου
Η Μαρία Τουμπή, εργάζεται σαν διαιτολόγος στο νόμιμο διαιτολογικό της γραφείο στα Μελίσσια Αττικής από το 2006 μέχρι σήμερα. Διατηρεί επίσης, διαιτολογικό γραφείο στην χώρα της Τήνου.
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Κλινική Διατροφή (MMedSci) από το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και κατέχει δίπλωμα ειδίκευσης στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία από το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών του Λονδίνου.
Κατέκτησε με βαθμό «Άριστα» το πιστοποιητικό εξειδίκευσης στην Συμβουλευτική, το Coaching και το Mentoring υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί συστηματικά σεμινάρια με θέμα το θηλασμό και προσφέρει στήριξη σε θηλάζουσες μητέρες.
Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ και επίσης έχει συγγράψει το εκπαιδευτικό υλικό για το μάθημα Διατροφής που πραγματοποιείται στα κέντρα Δια Βίου Μάθησης υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Από τον Μάρτιο του 2017, επιλέχθηκε για να συμμετέχει στην επιτροπή Δια Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου των Διαιτολόγων (EFAD), για τα επόμενα 4 έτη.
Υπήρξε συνιδιοκτήτρια της επιστημονική ομάδας «διατροφή» και του αντίστοιχου site όπου τα τελευταία χρόνια εκτελούσε χρέη αρχισυντάκτριας και υπεύθυνης εκδόσεων των εντύπων αλλά και των ηλεκτρονικών μέσων.
Παράλληλα, το 2017 ίδρυσε την διεπιστημονική ομάδα του The Health Lab και την ομώνυμη ιστοσελίδα www.thehealthlab.gr με σκοπό την παροχή προγραμμάτων ευεξίας στο εργασιακό δυναμικό ιδιωτικών, δημοσίων και κοινωνικών φορέων αλλά και την ενημέρωση του κοινού από πτυχιούχους επιστήμονες υγείας.
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ) και εμφανίζεται συχνά σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί σε γνωστά μέσα.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Maria.toumpi@thehealthlab.gr
Τηλ: 2108037382 / 6947276049
Διεύθυνση: Α. Παπανδρέου 13 – 17, Μελίσσια
Τήνος: Δρόσου Ν. Δρόσου, Χώρα Τήνου, 84200, Χώρα Τήνου