Πίτσα: ένοχη ή μήπως όχι ;

Πίτσα: ένοχη ή μήπως όχι ;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Η πίτσα γενικά είναι ένα φαγητό πολύ παρεξηγημένο καθώς στο μυαλό όλων μας έχει ταυτιστεί με πολλά και κακά λιπαρά που το καθιστούν απαγορευτικό όχι μόνο για όσους είναι σε πρόγραμμα διατροφής αλλά και για όσους γενικά προσέχουν.

Όντως όταν επιλέγουμε μονίμως την έτοιμη σπέσιαλ πίτσα είναι λογικό όλα τα παραπάνω να ισχύουν. Όμως, όπως και για τα υπόλοιπα “παχυντικά” φαγητά, έτσι και για την πίτσα, υπάρχει λύση και από ένοχη να μετατραπεί σε ένα υπέροχο και ισορροπημένο γεύμα!

Ας δούμε λοιπόν πως γίνεται αυτό, αρχικά με την συνταγή για τη ζύμη της

ΥΛΙΚΑ
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή και ολικής δική σας επιλογή)
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά, δηλαδή 16 γρ.
  • 400 ml νερό ελαφρώς χλιαρό
  • Προαιρετικά: 1 κοφτή κουταλιά του γλυκού ζάχαρη και 1 αλάτι
  • 2 κ.γ. ελαιόλαδο
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Προσθέτουμε σε ένα μπολ τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε όλο το νερό) ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει σχετικά ομοιόμορφο.

Μόλις το μείγμα σταθεροποιηθεί, πασπαλίζουμε με αλεύρι και ανακατεύουμε εκ νέου μέχρι να μπορούμε να πιάσουμε το μείγμα χωρίς να κολλάει στα χέρια μας. Προσοχή, δεν βάζουμε πολύ αλεύρι γιατί θα σφίξει και δεν το θέλουμε αυτό, βάζουμε όσο χρειάζεται ίσα για να μην κολλάει.

Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο. Αν αρχίσει να κολλάει του ρίχνουμε λίγο αλεύρι. Του δίνουμε σχήμα μπάλας, του ρίχνουμε 2-3 κουταλάκια  ελαιόλαδο, το ζυμώνουμε για λίγο ακόμα και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα για 1 ώρα. Όσο πιο ζεστός είναι ο χώρος τόσο το καλύτερο.

Μετά την 1 ώρα θα έχει φουσκώσει αρκετά. Ζυμώνουμε ξανά το μείγμα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά.Τώρα μπορούμε να το κόψουμε σε 3 κομμάτια και να βάλουμε τα 2 σε ένα τάπερ στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.

Έπειτα απλώνουμε σε 1 μεγάλο φύλλο επάνω τη σάλτσα, κασέρι ή άλλο τυράκι (μπορούμε να επιλέξουμε χαμηλό σε λιπαρά), πράσινη και κόκκινη πιπεριά,φρέσκια ντομάτα, μανιτάρια  και η πίτσα είναι έτοιμη για ψήσιμο!

Η διατροφική αξία

Οι πιπεριές είναι χαμηλές σε θερμίδες ενώ είναι πολύ καλές πηγές βιταμίνης C, καθώς επίσης βιταμίνης Α και Κ.

Ταυτόχρονα είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών και ιχνοστοιχείων μεταξύ των οποίων είναι και το Κάλιο που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Τα μανιτάρια  είναι επίσης πολύ χαμηλά σε θερμίδες (22 θερμίδες ανά 100 γρ), εκτός από καλή πηγή πρωτεΐνης(που είναι ευρέως γνωστό)  είναι πλούσια σε λυσίνη, ένα αμινοξύ που λείπει από τα δημητριακά. Έτσι συνδυάζοντας τη ζύμη της πίτσας με μανιτάρια έχουμε ένα πιάτο με μεγάλη πρωτεϊνική αξία από μόνο του. Από την άλλη μεριά τα μανιτάρια θα μας δώσουν  βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως επίσης και πολλά μέταλλα που χρειαζόμαστε καθημερινά για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Δε θα επεκταθώ άλλο στην διατροφική αξία του συγκεκριμένου φαγητού γιατί έχετε ήδη καταλάβει πως σημασία έχει ο τρόπος που θα παρασκευάσω την πίτσα μου και τα υλικά που θα επιλέξω.

Έτσι η πίτσα από έναν ένοχο πειρασμό  μπορεί κάλλιστα να μετατραπεί σε διατροφικό θησαυρό ιδιαίτερα όταν τη συνδυάσουμε με φρέσκια πολύχρωμη σαλάτα και να αποτελέσει ένα υπέροχο γεύμα για εσάς και την οικογένειά σας!

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts