Οι σαρδέλες. Ένα ψάρι όλο υγεία, Μεσόγειο και νοστιμιά.
Υλικά για 4 μερίδες
- 800g σαρδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
- 2 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
- 4 κουταλιές της σούπας λάδι
- 3 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 κουταλάκι ξύδι από λευκό κρασί
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 λεμόνι σε φέτες
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις σαρδέλες πετώντας τα κεφάλια, τις ανοίγουνε με μυτερό μαχαίρι και αφαιρούμε το κεντρικό κόκαλο. Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τα φιλέτα του ψαριού. Δημιουργούμε πάστα αναμιγνύοντας το σκόρδο, τη φρυγανιά, το λάδι, το ξίδι, το μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι και γεμίζουμε τις φιλεταρισμένες σαρδέλες.
Γαρνίρουμε με τις φέτες λεμονιού και ψήνουμε τις σαρδέλες σε δυνατό φούρνο για 10 λεπτά
Σχόλιο:
Η σαρδέλα, όπως και ο σολωμός, η ρέγγα, το σκουμπρί, ο τόνος, η πέστροφα, ο γάβρος, ανήκει στα παχιά, λιπαρά, ψάρια. Τα ψάρια αυτά έχουν λίπος στην σάρκα τους, η οποία περιέχει επίσης και υψηλότερα ποσά βιταμίνης του συμπλέγματος Β απ’ ότι των άσπρων ψαριών. Η σάρκα τους περιέχει επίσης σημαντικά ποσά βιταμίνης Α και βιταμίνης D.
Γενικά τα ψάρια θεωρούνται μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι, σε αντίθεση με το κρέας, τα ψάρια έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, ενώ το λίπος του είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ευεργετικά για την υγεία πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου, κυρίως ω-3.
Ποικίλες πληθυσμιακές μελέτες έχουν δείξει τις ευεργετικές επιδράσεις των διαιτητικών ω-3 λιπαρών οξέων στην πρόληψη και ρύθμιση πολλών ασθενειών του Δυτικού πολιτισμού όπως στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, ανωμαλίες του ανοσοποιητικού συστήματος, καρκίνο του μαστού, προστάτη κτλ.
Η συχνή κατανάλωση ψαριών, ακόμη και μικρών ποσοτήτων, συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Επίσης, έχει δειχθεί από πολυάριθμες μελέτες η ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης ω-3 λιπαρών οξέων στην μείωση των τριγλυκεριδίων και την αύξηση της HDL χοληστερόλης.
Συντάκτης Άρθρου
Η Μαρία Τουμπή, εργάζεται σαν διαιτολόγος στο νόμιμο διαιτολογικό της γραφείο στα Μελίσσια Αττικής από το 2006 μέχρι σήμερα. Διατηρεί επίσης, διαιτολογικό γραφείο στην χώρα της Τήνου.
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Κλινική Διατροφή (MMedSci) από το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και κατέχει δίπλωμα ειδίκευσης στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία από το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών του Λονδίνου.
Κατέκτησε με βαθμό «Άριστα» το πιστοποιητικό εξειδίκευσης στην Συμβουλευτική, το Coaching και το Mentoring υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί συστηματικά σεμινάρια με θέμα το θηλασμό και προσφέρει στήριξη σε θηλάζουσες μητέρες.
Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ και επίσης έχει συγγράψει το εκπαιδευτικό υλικό για το μάθημα Διατροφής που πραγματοποιείται στα κέντρα Δια Βίου Μάθησης υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Από τον Μάρτιο του 2017, επιλέχθηκε για να συμμετέχει στην επιτροπή Δια Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου των Διαιτολόγων (EFAD), για τα επόμενα 4 έτη.
Υπήρξε συνιδιοκτήτρια της επιστημονική ομάδας «διατροφή» και του αντίστοιχου site όπου τα τελευταία χρόνια εκτελούσε χρέη αρχισυντάκτριας και υπεύθυνης εκδόσεων των εντύπων αλλά και των ηλεκτρονικών μέσων.
Παράλληλα, το 2017 ίδρυσε την διεπιστημονική ομάδα του The Health Lab και την ομώνυμη ιστοσελίδα www.thehealthlab.gr με σκοπό την παροχή προγραμμάτων ευεξίας στο εργασιακό δυναμικό ιδιωτικών, δημοσίων και κοινωνικών φορέων αλλά και την ενημέρωση του κοινού από πτυχιούχους επιστήμονες υγείας.
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ) και εμφανίζεται συχνά σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί σε γνωστά μέσα.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Maria.toumpi@thehealthlab.gr
Τηλ: 2108037382 / 6947276049
Διεύθυνση: Α. Παπανδρέου 13 – 17, Μελίσσια
Τήνος: Δρόσου Ν. Δρόσου, Χώρα Τήνου, 84200, Χώρα Τήνου