Σαρδέλες γεμιστές με πάστα σκόρδου – μυρωδικών

Σαρδέλες γεμιστές με πάστα σκόρδου – μυρωδικών

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Οι σαρδέλες. Ένα ψάρι όλο υγεία, Μεσόγειο και νοστιμιά.

Υλικά για 4 μερίδες

  • 800g σαρδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
  • 4 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 3 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κουταλάκι ξύδι από λευκό κρασί
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 λεμόνι σε φέτες

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις σαρδέλες πετώντας τα κεφάλια, τις ανοίγουνε με μυτερό μαχαίρι και αφαιρούμε το κεντρικό κόκαλο. Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τα φιλέτα του ψαριού. Δημιουργούμε πάστα αναμιγνύοντας  το σκόρδο, τη φρυγανιά, το λάδι, το ξίδι, το μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι και γεμίζουμε τις φιλεταρισμένες σαρδέλες.

Γαρνίρουμε με τις φέτες λεμονιού και ψήνουμε τις σαρδέλες σε δυνατό φούρνο για 10 λεπτά

Σχόλιο:

Η σαρδέλα, όπως και ο σολωμός, η ρέγγα, το σκουμπρί, ο τόνος, η πέστροφα, ο γάβρος, ανήκει στα παχιά, λιπαρά, ψάρια. Τα ψάρια αυτά έχουν λίπος στην σάρκα τους, η οποία περιέχει επίσης και υψηλότερα ποσά βιταμίνης του συμπλέγματος Β απ’ ότι των άσπρων ψαριών. Η σάρκα τους περιέχει επίσης σημαντικά ποσά βιταμίνης Α και βιταμίνης D.

Γενικά τα ψάρια θεωρούνται μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι, σε αντίθεση με το κρέας, τα ψάρια έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, ενώ το λίπος του είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ευεργετικά για την υγεία πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου, κυρίως ω-3.

Ποικίλες πληθυσμιακές μελέτες έχουν δείξει τις ευεργετικές επιδράσεις των διαιτητικών ω-3 λιπαρών οξέων στην πρόληψη και ρύθμιση πολλών ασθενειών του Δυτικού πολιτισμού όπως στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, ανωμαλίες του ανοσοποιητικού συστήματος, καρκίνο του μαστού, προστάτη κτλ.

Η συχνή κατανάλωση ψαριών, ακόμη και μικρών ποσοτήτων, συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Επίσης, έχει δειχθεί από πολυάριθμες μελέτες η ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης ω-3 λιπαρών οξέων στην μείωση των τριγλυκεριδίων και την αύξηση της HDL χοληστερόλης.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts