Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα ευρέως διαδεδομένο και απολαυστικό γλυκάκι σε περιόδους νηστείας και όχι μόνο. Επειδή όμως η κανονική του συνταγή έχει πολλά λιπαρά, έχει και πολλές θερμίδες!
Τι κάνουμε λοιπόν; αφαιρούμε τα λιπαρά!
Κρατάμε τη βασική συνταγή: 4 φλιτζάνια νερό, 3 φλιτζάνια ζάχαρη (εγώ προσωπικά επειδή δεν τον θέλω τόσο γλυκό αφαιρώ το 1 φλιτζάνι ζάχαρη), 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χονδρό, και τώρα έρχονται οι αλλαγές!
Αντί να καβουρδίσουμε το σιμιγδάλι στην κατσαρόλα με το λάδι, το καβουρδίζουμε σε αντικολλητικό σκεύος σκέτο μέχρι να πάρει το χρώμα που θέλουμε ή σε αντικολλητικό χαρτί στο φούρνο στο grill (προσοχή μόνο το χαρτί μην ακουμπήσει στο grill, γιατί αντί για νόστιμο χαλβά, θα έρθει η πυροσβεστική!)
Για λίγη έξτρα τσαχπινιά 2 κ.σ. σταφίδες και 1 κ.σ. αμύγδαλα και φυσικά κανέλα!
Μόνο κ μόνο αφαιρώντας το λάδι από τη συνταγή, κόβουμε περίπου 2500 θερμίδες από το γλυκό ή 112 από κάθε κομμάτι εάν πούμε ότι η δόση βγάζει 20 μερίδες!
Όσον αφορά τη διατροφική του αξία, το σιμιγδάλι είναι μια τροφή με ελάχιστα λιπαρά , ενώ είναι καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, φυτικών ινών και μαγνησίου, ενώ σε μικρότερες ποσότητες έχει κάλιο και ασβέστιο.
Επαγωγικά λοιπον, βλέπουμε για ακόμη μία φορά πως διατροφή, γλυκιά γεύση και θρεπτικότητα μπορούν να συνδυαστούν! Καλά μαγειρέματα λοιπόν!
Συντάκτης Άρθρου
Η Παρασκευή Παλάτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Το 2007 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης και είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ).
Το 2006 πραγματοποίησε την Πρακτική της άσκηση στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου και συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» με αντικείμενο τις Διαταραχές Θρέψης σε Έλληνες Υπερήλικες, τον Προσδιορισμό των Παραγόντων που την Επηρεάζουν και τον σχεδιασμό Διατροφικής Παρέμβασης σε αυτούς. Κατά τη διάρκεια αυτής, ολοκλήρωσε και την την ερευνητική πτυχιακή της εργασία με τίτλο ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΕΡΗΛΙΚΕΣ.
Από το 2003 έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων και ημερίδων σε Ελλάδα αλλά και στο
Εξωτερικό, που αφορούν τη διατροφή τόσο σε φυσιολογικές όσο και παθολογικές καταστάσεις, την παχυσαρκία παιδική και ενηλίκων, τα μεταβολικά νοσήματα, οστεοπόρωση και άλλα.
Από το 2007 εργάστηκε κατά διαστήματα στο ιδιωτικό τομέα πάνω στο αντικείμενο της διατροφής. Από τις αρχές Νοεμβρίου του 2014 έως σήμερα εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας στο Διαιτολογικό Γραφείο που διατηρεί στα Τρίκαλα στην οδό Σωκράτους 10 με Κονδύλη. Από το 2015 αρθρογραφεί κατά διαστήματα σε τοπικές εφημερίδες, περιοδικά αλλά και διαδικτυακά πάνω σε θέματα διατροφής, ενώ από το 2016 συμμετέχει εβδομαδιαίως σε εκπομπή Τοπικού τηλεοπτικού σταθμού.
στοιχεία επικοινωνίας
τηλ. 2431-303010 , 6980816996
Διεύθυνση: Σωκράτους 10 & Κονδύλη, Τρίκαλα Θεσσαλίας email : v_palatou@yahoo.gr