Σπιτικά Σοκολατάκια χωρίς ενοχές

Σπιτικά Σοκολατάκια χωρίς ενοχές

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Στην σημερινή εποχή της αφθονίας και του μαζικού βομβαρδισμού μέσω διαφημίσεων, που στοχεύουν σε παιδικές ηλικίες και περιλαμβάνουν τυποποιημένα σνακ, είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις ένα παιδί μακριά από αυτού του τύπου τις «λιχουδιές».

Ειδικά αν είσαι εργαζόμενη και κάποιοι άλλοι έχουν αναλάβει την φροντίδα του παιδιού σου τις ώρες, που είσαι απούσα, το πιο σίγουρο είναι ότι έχεις χάσει το παιχνίδι, όσο και αν προσπαθείς να πείσεις τον περίγυρο για το μέτρο και την ποιοτική σίτιση.

Άποψη μου είναι να χωράνε όλα σ’ ένα μεσογειακό πρόγραμμα, αρκεί να μην γίνεται κατάχρηση. Τελευταία όλο και πιο συχνά βλέπω μαμάδες να κάνουν μια στροφή στην healthy διατροφή και να ταΐζουν τα παιδάκια τους μονάχα κινόα, φαγόπυρο, κεχρί, σπόρους αμάρανθου και χαρουπάλευρο, θαρρείς και είναι καναρίνια. Δεν λέω μια χαρά τροφές είναι και αυτές, αλλά δεν μπορείς ένα παιδί να το έχεις σε «καραντίνα» συνεχώς.

Στο γραφείο μου έχω έρθει αντιμέτωπη με αρκετά περιστατικά υπερφαγίας, βουλιμίας, ακόμα και νευρικής ανορεξίας σε έφηβους, που τις περισσότερες φορές σαν αιτία του κακού, είχαν το υπερπροστατευτικό οικογενειακό περιβάλλον, το οποίο πρότασσε και στερούσε κάποια αγαθά, που ο γονέας θεωρούσε ως “απαγορευμένα”. Φυσικά, η αυτή συμπεριφορά είχε ως αντίκτυπο όταν τα παιδιά μεγαλώσουν και αποκτούν χαρτζιλίκι ή επισκέπτονται φιλικά σπίτια, να πέφτουν με τα μούτρα σε αυτές τις «απαγορευμένες» τροφές και να τις καταναλώνουν σε απεριόριστη ποσότητα.

Κάτι παρόμοιο που λέτε έπαθα την στιγμή που ο τρίχρονος γιος μου δοκίμασε σοκολάτα! Έμπλεξα και κάθε απόγευμα παραμιλά: “Τσοκολάτα, τσοκολατάκι, μαμά”!

Είναι λίγο δύσκολο, να πείσεις ένα παιδάκι σε αυτή την ηλικία, ότι δεν είναι συνετό αυτά τα πραματάκια, να τρώγονται σε καθημερινή βάση. Φυσικά, εάν υπάρχει αυτός ο διάλογος μεγαλώνοντας θα εκπαιδευτεί και θα μάθει να επιλέγει μόνος του τα υγιεινά τρόφιμα. Μέχρι όμως να γίνει αυτό, προσπάθησε τουλάχιστον να του δίνεις μια μικρή ποσότητα, ακόμα και καθημερινά, αλλά σε καλή ποιότητα. Εξάλλου η σοκολάτα, που η αρχαία ονομασία της είναι theobroma, δηλαδή η τροφή των θεών, είναι σπουδαίο έδεσμα. Αν καταναλωθεί σωστά, μας παρέχει πληθώρα θρεπτικών ουσιών, καλών λιπαρών, αντιοξειδωτικών και κατεχίνων .

Αλλά ποια σοκολάτα; Φυσικά, όχι αυτή του εμπορίου, μιας και είναι γεμάτη ζάχαρη, αλλά η αγνή σοκολάτα, που έχει ως βάση της το βούτυρο κακάο .

Οπότε, αν αντιμετωπίζετε και εσείς μανούλες το ίδιο «πρόβλημα», σας προτείνω να προμηθευτείτε βούτυρο κακάο ψυχρής συμπίεσης, η οποία διατηρεί τα φυσικά θρεπτικά συστατικά του, και να δοκίμασε αυτή την εύκολη συνταγή, που σας παραθέτω, για σπιτικά σοκολατάκια, η οποία θα ξετρελάνει σίγουρα τους μικρούς μας φίλους, αλλά και εσάς!

Το βούτυρο κακάο μπορεί να θεωρηθεί υπετροφή. Είναι γεμάτο ωμέγα 6 και ωμέγα 9 λιπαρά οξέα. Περιέχει κακαόμαζα με πολυφαινόλη (CMP), μία ουσία που αναστέλλει την παραγωγή του αντιγόνου γλοβουλίνη IgE. Το IgE είναι γνωστό ότι επιδεινώνει τα συμπτώματα του άσθματος. Επίσης ερευνητές στην Ιαπωνία αναφέρουν ότι τα CMP προλαμβάνουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και όγκων.

Το κακάο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και ιχνοστοιχεία: μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, χαλκό και μαγγάνιο. Το κακάο ανεβάζει τα ύψη συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών, που επηρεάζουν τα επίπεδα ευεξίας και ανεβάζει τη διάθεση. Προστατεύει τα νευρικά κύτταρα από φθορές.

Συνταγή

  • 30 γρ. (βιολογικό) κακάο σκόνη
  • 85 γρ. ακατέργαστο βούτυρο κακάο
  • 3 κ. σούπας μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • 1 λοβός βανίλιας (προαιρετικό αλλά δίνει πολύ ωραίο άρωμα)

Πώς τη φτιάχνουμε:

  1. Λιώνουμε το βούτυρο κακάο σε μπεν μαρί.
  2. Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε το μέλι, κοσκινίζουμε το κακάο και ανακατεύουμε καλά.
  3. Στο σημείο αυτό δοκιμάζουμε τη γεύση και αν τη θέλουμε πιο γλυκιά προσθέτουμε λίγο μέλι ή σιρόπι σφενδάμου ακόμα.
  4. Προσθέτουμε και τη βανίλια.
  5. Το μίγμα μας σε αυτό το σημείο είναι ρευστό. Απλώνουμε σε ένα δίσκο λαδόχαρτο και είτε βάζουμε κουταλιές από το μίγμα για να φτιάξουμε σοκολατάκια είτε το βάζουμε σε καλούπια σοκολάτας για σοκολατάκια.
  6. Αφήνουμε να σκληρύνει σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο. Σε μισή ώρα είναι έτοιμα για κατανάλωση !!

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts