Τα οφέλη της γλυκοπατάτας και της πατάτας στην διατροφή μας.

Τα οφέλη της γλυκοπατάτας και της πατάτας στην διατροφή μας.

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Πατάτα:

Η πατάτα  όταν αποθηκεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα χάνει το 50% της βιταμίνης C που περιέχει. Περιέχει αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή , καροτενοειδή κ.α) , τα οποία αποτρέπουν τις ελεύθερες ρίζες από την οξείδωση , δρώντας προστατευτικά στο καρδιαγγειακό σύστημα. Στα αντιοξειδωτικά της πατάτας περιλαμβάνεται:

  1. το χλωρογενικό οξύ .
  2. οι κατεχίνες ( σε μεγαλύτερο ποσοστό βρίσκονται στις μωβ πατάτες).
  3. η λουτεΐνη , πιο γνωστή για τη δράση της στην υγεία των ματιών .
  4. η βιταμίνη C , η οποία όμως μειώνεται αρκετά με το ψήσιμο.

Επιπλέον :

  • Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη . Όμως η ψύξη της μετά το μαγείρεμα , δημιουργεί έναν τύπο αμύλου που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο.
  • Όταν η πατάτα βράζεται με την φλούδα της διατηρεί μεγαλύτερη ποσότητα σε βιταμίνες C , των βιταμινών του συμπλέγματος Β αλλά και του καλίου της απ’ότι σε αντίθετη περίπτωση.

Είναι καλή πηγή:

  • Καλίου
  • Μαγνησίου
  • Φωσφόρου
  • Φυλλικού Οξέος
  •  Ω-6 λιπαρών οξέων
  • Βιταμίνης C
  • Βιταμίνης Κ
  • Βιταμίνης Β6

Διατροφική Αξία :

170g περιέχουν:
– 31,3g υδατάνθρακες
-0,2g λίπη
-3,4g πρωτεΐνης
-3,7g φυτικές ίνες
-131kcal

Γλυκοπατάτες τι κάνουν στον οργανισμό μας ;
Οφέλη :

  • Βελτιώνει την γαστρεντερική υγεία.
  • Έχει αντιοξειδωτική ικανότητα .
  • Βελτιώνει την  υγεία των μαλλιών και δέρματος .
  • Έχει προστατευτική δράση στο διαβήτη .
  • Παίζει ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
  • Προστατεύει την καρδία .
  • Παίζει ρόλο στη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Διατροφική Αξία:

180 Κcal /200g ψητή , έχει 6Κcal λιγότερες από την πατάτα.

Είναι καλή πηγή:

  • Βιταμίνης C
  • Βιταμίνης Ε
  • Καλίου
  • Φωσφόρου

 

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts