Πατάτα:
Η πατάτα όταν αποθηκεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα χάνει το 50% της βιταμίνης C που περιέχει. Περιέχει αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή , καροτενοειδή κ.α) , τα οποία αποτρέπουν τις ελεύθερες ρίζες από την οξείδωση , δρώντας προστατευτικά στο καρδιαγγειακό σύστημα. Στα αντιοξειδωτικά της πατάτας περιλαμβάνεται:
- το χλωρογενικό οξύ .
- οι κατεχίνες ( σε μεγαλύτερο ποσοστό βρίσκονται στις μωβ πατάτες).
- η λουτεΐνη , πιο γνωστή για τη δράση της στην υγεία των ματιών .
- η βιταμίνη C , η οποία όμως μειώνεται αρκετά με το ψήσιμο.
Επιπλέον :
- Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη . Όμως η ψύξη της μετά το μαγείρεμα , δημιουργεί έναν τύπο αμύλου που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο.
- Όταν η πατάτα βράζεται με την φλούδα της διατηρεί μεγαλύτερη ποσότητα σε βιταμίνες C , των βιταμινών του συμπλέγματος Β αλλά και του καλίου της απ’ότι σε αντίθετη περίπτωση.
Είναι καλή πηγή:
- Καλίου
- Μαγνησίου
- Φωσφόρου
- Φυλλικού Οξέος
- Ω-6 λιπαρών οξέων
- Βιταμίνης C
- Βιταμίνης Κ
- Βιταμίνης Β6
Διατροφική Αξία :
170g περιέχουν:
– 31,3g υδατάνθρακες
-0,2g λίπη
-3,4g πρωτεΐνης
-3,7g φυτικές ίνες
-131kcal
Γλυκοπατάτες τι κάνουν στον οργανισμό μας ;
Οφέλη :
- Βελτιώνει την γαστρεντερική υγεία.
- Έχει αντιοξειδωτική ικανότητα .
- Βελτιώνει την υγεία των μαλλιών και δέρματος .
- Έχει προστατευτική δράση στο διαβήτη .
- Παίζει ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
- Προστατεύει την καρδία .
- Παίζει ρόλο στη διαχείριση του σωματικού βάρους.
Διατροφική Αξία:
180 Κcal /200g ψητή , έχει 6Κcal λιγότερες από την πατάτα.
Είναι καλή πηγή:
- Βιταμίνης C
- Βιταμίνης Ε
- Καλίου
- Φωσφόρου