Ιδανική συνταγή για να φτιάξεις τάρτα με τα υπόλοιπα τρόφιμα από το χθεσινό τραπέζι, όπως πουρέ γλυκοπατάτας που περίσσεψε, ποικιλία τυριών και ήδη βραστό μπρόκολο!

Υλικά για την τάρτα

Για τη ζύμη

  • 2 μεγάλες γλυκοπατάτες (περίπου 1 κιλό)
  • 500 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • μυρωδικά της επιλογής σου
  • 3 κ.σούπας ελαιόλαδο
  • μία πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση

  • 1 κεφάλι από μπρόκολο, σε μικρότερα μπουκετάκια
  • 500 γρ. από λευκό μαλακό τυρί της επιλογής σου
    (ανθότυρο, αλειφώδες τυρί ή αντίστοιχο μείγμα με τυρί φέτα)
  • 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • αποξηραμένος δυόσμος κατά βούληση
  • μαύρο πιπέρι κατά βούληση
  • Λίγο τριμμένο κίτρινο τυρί για το τελείωμα

Παρασκευή

Σε μία κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει, ζεμάτισε το μπρόκολο για 5-7 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος των μπουκέτων. Θέλεις να βγει τραγανό και al dente, καθώς θα ψηθεί και μέσα στο φούρνο. Άσε στην άκρη να κρυώσει, και εν τω μεταξύ ετοίμασε τη ζύμη σου. Βράσε τις γλυκοπατάτες μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, για να φτιάξεις ένα πουρέ. Ανάμειξε τον πουρέ σου με αλεύρι ολικής άλεσης, το ελαιόλαδο και τα μυρωδικά, ζύμωσε για 10 λεπτά και πρόσθεσε επιπλέον αλεύρι εάν η υγρασία του πουρέ σου το κρίνει απαραίτητο, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια σου. Άσε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσεις τη γέμιση.

Στο μείγμα τυριού που θα επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις πρόσθεσε τα αυγά και τα μυρωδικά και στη συνέχεια το μπρόκολο τεμαχισμένο ανάλογα με τα γούστα σου.

Άπλωσε τη ζύμη σου σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί (35*29 εκ) και πρόσθεσε τη γέμιση. Ψήσε στον αέρα στους 180°C για περίπου 50 λεπτά, πασπάλισε με το κίτρινο τυρί και ψήσε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να δεις την ροδοκοκκινισμένη κρούστα που θέλεις! Άσε την πίτα να σταθεί 15’ πριν κόψεις και σερβίρεις με δροσερή πράσινη σαλάτα.  Καλή απόλαυση!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

1 × 4 =