Η αλήθεια είναι ότι το καρπούζι έχει πολλές φορές ενοχοποιηθεί πως πρόκειται για ένα τρόφιμο με πολλές θερμίδες και σάκχαρα. Είναι όμως αυτή η πραγματική αλήθεια;
Είναι όντως το καρπούζι ένα τρόφιμο που θα πρέπει να αποφεύγουν όσοι θέλουν να μειώσουν το βάρος τους ή όσοι προσέχουν ιδιαίτερα τη καθημερινή τους διατροφή; Παρακάτω ακολουθεί ένας συγκριτικός πίνακας με το ενεργειακό περιεχόμενο και τα θρεπτικά συστατικά δυο καλοκαιρινών φρούτων, των κερασιών και του καρπουζιού.
Συστατικά ανά 100γρ προϊόντος
|
Κεράσια |
Καρπούζι |
|
|
|
Ενέργεια (kcal) |
32 |
32 |
Πρωτεΐνες (g) |
0,40 |
0,62 |
Υδατάνθρακες (g)
Εκ των οποίων απλά σάκχαρα |
7,69
4,5 |
7,18
6,68 |
Λίπη (g) |
0,30 |
0,43 |
Ινες (g) |
1,11 |
0,50 |
Νερό (g) |
91,4 |
91,5 |
Βιταμίνη Α (A-RE) |
77 |
37,0 |
Βιταμίνη C (mg) |
1677 |
9,60 |
Φυλλικό Οξύ (μg) |
14 |
2,20 |
Ασβέστιο (mg) |
12 |
8 |
Χαλκός (mg) |
0,09 |
0,03 |
Mαγνήσιο (mg) |
18 |
11 |
Κάλιο (mg) |
146 |
116 |
Σελήνιο (μg) |
0,6 |
0,1 |
Νάτριο (mg) |
7 |
2 |
Βιταμίνη Β1 (mg) |
0,02 |
0,08 |
Βιταμίνη Β6 (mg) |
0,01 |
0,14 |
Συμπερασματικά, και τα δυο φρούτα περιέχουν την ίδια περιεκτικότητα σε νερό και θερμίδες. Ωστόσο, τα κεράσια είναι πολύ πιο πλούσια σε βιταμίνη Α, C και φυλλικό οξύ. Αντίθετα, το καρπούζι είναι πιο πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1 και Β6) ενώ είναι φτωχότερο σε νάτριο συγκριτικά με τα κεράσια.
Συντάκτης Άρθρου
Είμαι η Ελισάβετ και από τα δεκατρία μου, που θυμάμαι τον εαυτό μου ήθελα να γίνω διατροφολόγος. Πίστευα και πιστεύω ακόμα ότι η διατροφή είναι μια δεξιότητα που μαθαίνεται μέσα από κάποιους κανόνες και μέσα από καθημερινή εφαρμογή. Για να καταφέρω να κάνω την επιθυμία μου πραγματικότητα, αποφοίτησα από το τμήμα Διατροφής του ΑΤΕΙΘ το 2006 και τον αμέσως επόμενο χρόνο έγινα δεκτή στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τίτλο «Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφή». Παράλληλα είχα ξεκινήσει να παρακολουθώ περιστατικά και να ετοιμάζω τον προσωπικό μου επαγγελματικό χώρο. Μόλις ολοκλήρωσα τον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών αποφάσισα ότι η γνώση που είχα λάβει ως τότε δεν ήταν αρκετή και έτσι το 2012 ξεκίνησα το διδακτορικό μου στο Τμήμα Υγείας της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης σχετικά με τη θρέψη της μητέρας και την διατροφική πρόσληψη του πρόωρου νεογνού.
Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από το παιδί, τις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας, τον τρόπο σίτισης στην νεογνική και βρεφική ηλικία καθώς και τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν όλα αυτά στην εικόνα σώματος που διαμορφώνουμε για τον εαυτό μας. Σε αυτό το τελευταίο με βοήθησε πολύ η εκπαίδευση στο ΚΕΑΔΔ (2015) όπου συνειδητοποίησα πόσο η ίδια μας η συμπεριφορά είναι ικανή να μας «εκτροχιάσει» από το σώμα που θέλουμε και μπορούμε να έχουμε.
Πλέον, με αρκετή εμπειρία στις «αποσκευές» μου μπορώ να καταλάβω τι χρειάζεται ο καθένας (είτε είναι παιδί, έφηβος, ενήλικας, αθλητής, υπερήλικας) από τη καθημερινή του διατροφή. Στόχος μου είναι να βρω σε συνεργασία με τον καθένα ξεχωριστά τρόπους και εναλλακτικές ώστε να καταφέρει και να διατηρήσει για την υπόλοιπη του ζωή τόσο το σώμα όσο και την ευεξία και την υγεία που μπορεί να έχει.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Λαχανοκήπων 13 -Χαλάστρα, Θεσσαλονίκης (Όπισθεν Δημαρχείου)
Τηλέφωνα:6973857965 / 2310792732
elisavet@parlapani.gr
https://www.postros.gr