Το φαγκρί είναι ένα από τα νοστιμότερα ψάρια που μπορούμε να έχουμε στο πιάτο μας. Ανήκει στην οικογένεια των Σπαρίδων όπως και η τσιπούρα. Το σώμα του έχει χρυσοκόκκινο χρώμα, το πτερύγιο της ουράς του είναι σκούρο ροζ με άσπρες άκρες και στα άλλα πτερύγια είναι ανοιχτό ροζ.

Ενδιαφέρον είναι πώς ενώ ξεκινάει την ανάπτυξη του ως θηλυκό, αργότερα τα περισσότερα αλλάζουν σε αρσενικά. Ζει σε βαθιά νερά, το μήκος του μπορεί να φτάσει έως και 1 μέτρο και το βάρος του έως τα 8 με 9 κιλά.

Το φαγκρί αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο δημοφιλή ψάρια και στην Ελλάδα.

Αλιεύεται από την ανοιχτή θάλασσα όμως τα τελευταία χρόνια σημαντική είναι και η συμβολή της εκτροφής του σε ιχθυοκαλλιέργειες. Αν και σε ολόκληρο τον κόσμο η αλίευση του ήταν εκτεταμένη τα προηγούμενα έτη για εμπορικούς σκοπούς αλλά και από ερασιτέχνες, τόσο οι περιορισμοί της εκάστοτε περιοχής όσο και οι ιχθυοκαλλιέργειες φαίνεται να επηρέασαν θετικά την βιολογική αποκατάσταση. Τα τελευταία χρόνια, η International Union for Conservation of Nature αξιολόγησε την κατάσταση διατήρησής του ως «λιγότερο ανησυχητική».1

Στο μαγείρεμα του, σε σούπα ή ψητό έχει υπέροχη γεύση και φυσικά υψηλή διατροφική αξία.

Με μόνο 96 θερμίδες και 17,5 γραμμάρια πρωτεΐνης (στα 100γρ), το φαγκρί ενδείκνυται για δίαιτες μείωσης του σωματικού βάρους αλλά και για τη διατροφική υποστήριξη των αθλητών. Το κρέας του εκτός από υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, αποτελεί εξαιρετική πηγή Ω3 λιπαρών οξέων, και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Β6, τα οποία είναι πολύτιμα για την διατήρηση της υγείας.

Βιβλιογραφία

  1. Russell, B., Pollard, D., Mann, B.Q., Carpenter, K.E., Buxton, C.D. & Liao, W. Pagrus majorThe IUCN Red List of Threatened Species 2014
  2. Τριχοπούλου Αντωνία. Πίνακες σύνθεσης τροφίμων και ελληνικών φαγητών. 3η έκδοση.