σταφύλια

Τα σταφύλια έχουν μακρά και άφθονη ιστορία.

Ενώ τα σταφύλια έχουν αναπτυχθεί  ​​από τους προϊστορικούς χρόνους, τα στοιχεία δείχνουν ότι καλλιεργήθηκαν στην Ασία ήδη από το 5000 π.Χ.Παράλληλα έπαιξαν ρόλο σε πολλές βιβλικές ιστορίες, οπου αναφέρονται ως «ο καρπός του αμπέλου».Τα σταφύλια απεικονίστηκαν επίσης σε ιερογλυφικά στους αρχαίους αιγυπτιακούς ταφικούς τάφους. Κατά τη διάρκεια των αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών πολιτισμών, τα σταφύλια εκφυλίστηκαν για τη χρήση τους στην οινοποίηση.Φυτεύτηκαν στην Κοιλάδα του Ρήνου στη Γερμανία, μια θέση αξιοσημείωτης παραγωγής κρασιού, τον 2ο αιώνα μ.Χ.Γύρω από αυτό το διάστημα, ήταν ήδη γνωστές περισσότερες από 90 ποικιλίες σταφυλιών.

Αν και τα σταφύλια είναι γνωστό ότι έχουν αναπτυχθεί  ​​σε πολλές ηπείρους – συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και της Βόρειας Αμερικής – τα ταξίδια και η εξερεύνηση (μαζί με μια πολιτισμική αγάπη για αυτό το φρούτο και τα κρασιά του) οδήγησαν στη μεταφορά των ιθαγενών σταφυλιών σε όλο τον κόσμο.Για παράδειγμα, καθώς οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες διερεύνησαν την υδρόγειο, έφεραν μαζί τους τα γόνιμα ευρωπαϊκά σταφύλια.Τα σταφύλια φυτεύτηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες ήδη από τον 17ο αιώνα  όπου το κλίμα και η σχετική απουσία των εντόμων, που τρέφονται με σταφύλια, συνέβαλαν στην υποστήριξη της παραγωγής τους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάνω από το 90% όλων των επιτραπέζιων σταφυλιών που παράγονται στο εμπόριο προέρχονται από την Καλιφόρνια, όπου καλλιεργούνται πάνω από 700.000 στρέμματα σταφυλιών (συμπεριλαμβανομένων των επιτραπέζιων, κρασιού και σταφίδας).Στις αρχές του έτους, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, οι Αμερικανοί καταναλωτές εξαρτώνται από τα εισαγόμενα σταφύλια, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών από χώρες της Νότιας Αμερικής, όπως η Χιλή.Κατά τη διάρκεια του Μαΐου και του Ιουνίου, τα εισαγόμενα σταφύλια του Μεξικού είναι ευρέως διαθέσιμα.Μετά τον Ιούνιο, η παραγωγή σταφυλιών της Καλιφόρνιας αναλαμβάνει την εμπορική αγορά στις ΗΠΑ.

Σε όλο τον κόσμο, περίπου 30.000 τετραγωνικά μίλια γης φυτεύονται με σταφύλια.Η παραγωγή σταφυλιών σε πέντε χώρες – την Ιταλία, την Κίνα, την Ισπανία και τη Γαλλία – αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της συνολικής εμπορικής παραγωγής και περίπου το ένα τρίτο όλων των αμπέλων παγκοσμίως βρίσκονται στις τρεις χώρες της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας. Άλλες σημαντικές χώρες που παράγουν σταφύλια είναι η Τουρκία, η Χιλή, η Αργεντινή, το Ιράν, η Νότια Αφρική και η Αυστραλία.

Διατροφικό προφίλ

Λίγα φρούτα έχουν συγκεντρώσει τόση προσοχή στη βιβλιογραφία της έρευνας για την υγεία, όσο τα σταφύλια, ίσως λόγω της εκπληκτικής θρεπτικής αξία τους. Κάθε χρόνο, φαίνεται ότι ο κατάλογος των θρεπτικών ουσιών  των σταφυλιών, που υποστηρίζουν την καλή υγεία, μεγαλώνει όλο και περισσότερο.

Τα σταφύλια αποτελούν εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα φαινολών και πολυφαινολών. Τα θρεπτικά συστατικά στα σταφύλια μπορεί να διαφέρουν όχι μόνο λόγω των καλλιεργητικών συνθηκών, αλλά και από είδη σε είδη και ποικιλία σε ποικιλία. Τα σταφύλια προσφέρουν επίσης τα βασικά θρεπτικά συστατικά όπως φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, στιλβένια, και καροτενοειδή. Τα φλαβονοειδή σταφυλιού περιλαμβάνουν τις κατεχίνες. Τα φαινολικά οξέα σταφυλιών περιλαμβάνουν το κουμαρικό οξύ και το καφεϊκό οξύ. Τα στιλβένια στα σταφύλια περιλαμβάνουν ρεσβερατρόλη  ένω τα καροτενοειδή περιλαμβάνουν το βήτα-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Τα σταφύλια αποτελούν μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ και χαλκού, καθώς και μια καλή πηγή βιταμίνης Β2.

Εκτός από τα προαναφερθέντα θρεπτικά συστατικά, τα σταφύλια έχουν επίσης αποδειχθεί ότι περιέχουν  την αντιοξειδωτική ορμόνη μελατονίνη, καθώς και τα μοναδικά ολιγοπεπτίδια (μικρά πρωτεϊνικά μόρια) που έχουν αντιβακτηριακές και άλλες ιδιότητες.

Με το συντριπτικό αριθμό  των θρεπτικών συστατικών που εμπεριέχεται στο σταφύλι , δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα σταφύλια έχουν αποδειχθεί ότι παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία συμπεριλαμβανομένου  το καρδιαγγειακό σύστημα, το αναπνευστικό σύστημα, το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και το νευρικό σύστημα. Παράλληλα συμβάλει και στην πρόληψη του καρκίνου και ιδιαίτερα του καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου. Άρθρα που ακολουθούν, θα σας δώσουν μια πιο προσεκτική ματιά για την επίδραση των σταφυλιών στην υγεία.

Βιβλιογραφικές αναφορές

  • Bertelli AA and Das DK. Grapes, wines, resveratrol, and heart health. J Cardiovasc Pharmacol. 2009 Dec;54(6):468-76. 2009.
  • Bertoldi D, Larcher R, Bertamini M et al. Accumulation and Distribution Pattern of Macro- and Microelements and Trace Elements in Vitis vinifera L. cv. Chardonnay Berries. J Agric Food Chem. 2011 Jul 13;59(13):7224-36. Epub 2011 Jun 16. 2011.
  • Boccalandro HE, Gonzalez CV, Wunderlin DA et al. Melatonin levels, determined by LC-ESI-MS/MS, fluctuate during the day/night cycle in Vitis vinifera cv Malbec: evidence of its antioxidant role in fruits. J Pineal Res. 2011 Apr 2. doi: 10.1111/j.1600-079X.2011.00884.x. [Epub ahead of print]. 2011.
  • Chuang CC and McIntosh MK. Potential mechanisms by which polyphenol-rich grapes prevent obesity-mediated inflammation and metabolic diseases. Annu Rev Nutr. 2011 Aug 21;31:155-76. 2011.
  • Crupi P, Coletta A and Antonacci D. Analysis of carotenoids in grapes to predict norisoprenoid varietal aroma of wines from Apulia. J Agric Food Chem. 2010 Sep 8;58(17):9647-56. 2010.
  •  Crupi P, Coletta A, Milella RA et al. Carotenoid and chlorophyll-derived compounds in some wine grapes grown in Apulian region. J Food Sci. 2010 May;75(4):S191-8. 2010.
  •  Dohadwala MM and Vita JA. Grapes and cardiovascular disease. J Nutr. 2009 Sep;139(9):1788S-93S. Epub 2009 Jul 22. Review. 2009.
  • Hollis JH, Houchins JA, Blumberg JB et al. Effects of Concord Grape Juice on Appetite, Diet, Body Weight, Lipid Profile, and Antioxidant Status of Adults. J. Am. Coll. Nutr., Oct 2009; 28: 574 – 582. 2009.
  • Joseph JA, Shukitt-Hale B, and Willis LM. Grape Juice, Berries, and Walnuts Affect Brain Aging and Behavior. The Journal of Nutrition. Bethesda: Sep 2009. Vol. 139, Iss. 9; pp. 1813S-1817S. 2009.
  • Kwon GT, Jung JI, Song HR et al. Piceatannol inhibits migration and invasion of prostate cancer cells: possible mediation by decreased interleukin-6 signaling. J Nutr Biochem. 2011 Apr 14. [Epub ahead of print]. 2011.
  • Lago-Vanzela ES, Da-Silva R, Gomes E et al. Phenolic Composition of the Brazilian Seedless Table Grape Varieties BRS Clara and BRS Morena. J Agric Food Chem. 2011 Jul 11. [Epub ahead of print]. 2011.
  • Lekli I, Ray D and Das DK. Longevity nutrients resveratrol, wines and grapes. Genes Nutr. 2010 Mar;5(1):55-60. Epub 2009 Sep 4. 2010.
  • Liu M, Liu RH, Song BB et al. Antiangiogenetic effects of 4 varieties of grapes in vitro. J Food Sci. 2010 Aug 1;75(6):T99-104. 2010.
  • Lopez-Oliva ME, Agis-Torres A, Goni I et al. Grape antioxidant dietary fibre reduced apoptosis and induced a pro-reducing shift in the glutathione redox state of the rat proximal colonic mucosa. The British Journal of Nutrition. Cambridge: Apr 28, 2010. Vol. 103, Iss. 8; pp. 1110-1117. 2010.
  • Pezzuto JM, Venkatasubramanian V, Hamad M et al. Unraveling the relationship between grapes and health. J Nutr. 2009 Sep;139(9):1783S-7S. Epub 2009 Jul 22. 2009.
  • Radhakrishnan S, Reddivari L, Sclafani R et al. Resveratrol potentiates grape seed extract induced human colon cancer cell apoptosis. Front Biosci (Elite Ed). 2011 Jun 1;3:1509-23. 2011.
  •  Ramprasath VR and Jones PJH. Anti-atherogenic effects of resveratrol. European Journal of Clinical Nutrition. London: Jul 2010. Vol. 64, Iss. 7; pp. 660-668. 2010.
  • van Mierlo LAJ, Zock PL, van der Knaap HCM et al. Grape Polyphenols Do Not Affect Vascular Function in Healthy Men. The Journal of Nutrition. Bethesda: Oct 2010. Vol. 140, Iss. 10; pp. 1769-1773. 2010.
  • Vitalini S, Gardana C, Zanzotto A et al. The presence of melatonin in grapevine (Vitis vinifera L.) berry tissues. J Pineal Res. 2011 Apr 18. doi: 10.1111/j.1600-079X.2011.00893.x. [Epub ahead of print]. 2011.
  • Xia EQ, Deng GF, Guo YJ et al. Biological activities of polyphenols from grapes. Int J Mol Sci. 2010 Feb 4;11(2):622-46. 2010.
  • Zamyatnin AA and Voronina OL. Antimicrobial and other oligopeptides of grapes. Biochemistry (Mosc). 2010 Feb;75(2):214-23. 2010.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

five × 2 =