Το ποπ κορν είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα σνακ του κόσμου. Μπορεί να είναι είτε ένα υγιεινό σνακ ή μια θερμιδική βόμβα αν παρασκευαστεί με μεγάλες ποσότητες λίπους, ζάχαρης και αλάτι, και αυτό εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωσή του.
Το ποπ κορν είναι ένας ειδικός τύπος καλαμποκιού που “σκάει” όταν εκτίθεται σε θερμότητα. Στο κέντρο του κάθε κόκκου υπάρχει μια μικρή ποσότητα νερού, που διαστέλλεται όταν θερμαίνεται και τελικά προκαλεί την έκρηξη του κόκκου.
Το ποπ κορν ανακαλύφθηκε στο Νέο Μεξικό πριν από 5.000 χρόνια και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής επειδή είναι πολύ φθηνή τροφή. Είναι από την φύση του ένα προϊόν ολικής αλέσεως ιδιαίτερα πλούσιο σε πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά.
Πολλές μελέτες συνδέουν την κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως μειωμένη φλεγμονή και μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.
100 γραμμάρια ποπ-κορν περιέχουν:
- Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη): 7% του RDI.
- Η βιταμίνη Β3 (νιασίνη): 12% του RDI.
- Η βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη): 8% του RDI.
- Σιδήρου: 18% του RDI.
- Μαγνήσιο: 36% του RDI.
- Φώσφορος: 36% του RDI.
- Κάλιο: 9% του RDI.
- Ψευδάργυρος: 21% του RDI.
- Χαλκός: 13% του RDI.
- Μαγγάνιο: 56% του RDI.
- 387 θερμίδες, 13 γραμμάρια πρωτεΐνης, 78 γραμμάρια υδατάνθρακες και 5 γραμμάρια λίπους.
- 15 γραμμάρια φυτικών ινών, μια από τις καλύτερες πηγές φυτικών ινών
Μια μελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο του Scranton (1) έδειξε ότι ποπ κορν περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες πολυφαινολών, που συνδέονται με διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, βελτιωμένη υγεία του πεπτικού συστήματος και μειωμένο κίνδυνο πολλών ασθενειών, του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του προστάτη και του καρκίνου του μαστού.
Το ποπ κορν έχει πολύ υψηλή περιεκτικότατα σε φυτικές ίνες και πιθανόν να είναι η καλύτερη πηγή τους για “μικρά και μεγάλα” παιδιά που δεν αγαπάνε τα “μαύρα’ προϊόντα. Σύμφωνα με την έρευνα, φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών όπως η καρδιοπάθεια, η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2 και μπορεί επίσης να βοηθήσει με την απώλεια βάρους και την προώθηση της υγεία του πεπτικού συστήματος.
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών είναι 25 γραμμάρια για τις γυναίκες και 38 γραμμάρια για τους άνδρες. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε πολύ λιγότερο από αυτό. 35 γραμμάρια ποπ κορν μια μικρή μερίδα περιέχει 5 γραμμάρια φυτικών ινών, που καλύπτει το 20% των καθημερινών απαιτήσεων με σχετικά λίγες θερμίδες.
Η χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα και η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι τα χαρακτηριστικά ενός σνακ “φιλικό” στην απώλεια βάρους με αυξημένη αίσθηση κορεσμού.
Με 31 θερμίδες ανά φλιτζάνι, το ποπ κορν περιέχει πολύ λιγότερες θερμίδες από ότι πολλά δημοφιλή τρόφιμα σνακ.
Άλλη μελέτη συνέκρινε το αίσθημα της πληρότητας μετά κατανάλωση ποπ κορν ή πατατάκια. Διαπίστωσαν ότι 15 θερμίδες του ποπ κορν είχαν τον ίδιο κορεσμό με 150 θερμίδες πατατάκια (2). Ακόμα κι αν είναι πολύ πιο χορταστικό από πολλά άλλα τρόφιμα και σνακ, μπορεί ακόμα να οδηγήσει σε αύξηση βάρους αν υπερκαταναλώνεται.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Το ποπ κορν πολύ συχνά ενισχύεται θερμιδικά με ζάχαρη, καραμέλα, σοκολάτα, τεχνητές γεύσεις, βούτυρο ή ακόμα χειρότερα με μαργαρίνη και μπορεί να περιέχει πολύ αλάτι.
Επίσης, πολύ βολικό και πιο δημοφιλείς τείνει να είναι το προ-συσκευασμένο ποπ κορν των μικροκυμάτων.
Οι περισσότερες τσάντες μικροκυμάτων επενδεδυμένες με μια χημική ουσία που ονομάζεται υπερφθορο-οκτανοϊκό οξύς (PFOA), το οποίο έχει συσχετιστεί με μια πολλά προβλήματα υγείας., όπως διάσπαση προσοχής (ADHD), χαμηλό βάρος γέννησης και προβλήματα του θυρεοειδούς κτλ.
Το ποπ κορν μπορεί επίσης να περιέχει διακετύλιο, η οποία είναι μια χημική ουσία που βρίσκεται σε τεχνητό άρωμα βουτύρου που μας σπάει την μύτη στο σινεμά. Αν και δεν έχει σαφώς προσδιοριστεί ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό, μελέτες σε ζώα συνεχίζουν να δείχνουν ότι η εισπνοή διακετύλιου μπορεί να βλάψει τους αεραγωγούς και να προκαλέσει ασθένειες των πνευμόνων. Επίσης τα περισσότερα ποπ κορν του εμπορίου και των μικροκυμάτων έχουν υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα έλαια, τα οποία περιέχουν επιβλαβή trans λιπαρά, που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και άλλες σοβαρές ασθένειες.
Ποπ κορν γίνεται που γίνεται στο σπίτι σε μια κατσορολίτσα ή σε μια συσκευή air-popper είναι οι πιο υγιεινές επιλογές.
ΥΛΙΚΑ για σπιτικό ποπ κορν:
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
- 1/2 πυρήνες ποπ κορν.
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού φυσικό αλάτι
- πάπρικα, ρίγανη, πιπέρι, τριμμένος βιολογικός κύβος ή διατροφική μαγιά, κακάο, κανέλλα, στέβια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Τοποθετήστε το λάδι και το ποπκορν σε μια μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι.
- Ζεσταίνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά με σκεπασμένο το καπάκι για περίπου 3 λεπτά ή μέχρι να σταματήσουν να ακούγονται εκρήξεις.
- Αφαιρέστε από το μάτι, προσθέστε τα μυρωδικά, ανακατέψτε και σερβίρετε
Πηγές:
- http://www.scranton.edu/news/articles/2012/03/popcorn-study.shtml
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22978828
Συντάκτης Άρθρου
Ονομάζομαι Κυριακή Απέργη είμαι Διαιτολόγος Διατροφολόγος και προσφέρω διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο μου στο Μαρούσι Αττικής.
Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1988. Σπούδασα στην πρώτη μου επιλογή στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής από όπου και αποφοίτησα το 2010 με βαθμό “8”.
Ο τομέας της διατροφής και της υγείας ήταν και είναι σκοπός της ζωής μου και εξακολουθεί να με απασχολεί θερμά.
Πραγματοποίησα την πτυχιακή μου εργασία στην “κοιλιοκάκη” με θέμα: “Διατροφική αξιολόγηση πασχόντων από κοιλιοκάκη: Σχεδιασμός μελέτης αξιολόγησης” η οποία βαθμολογήθηκε με άριστα 9 (πτυχιακή), ενώ παράλληλα ολοκλήρωσα την κλινική πρακτική άσκηση στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία “Αττικό” και “Αλεξάνδρα”.
Το 2013 εξειδικεύτηκα στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών και ολοκλήρωσα με επιτυχία την μεταπτυχιακή εκπαίδευση του Master Practitioner Programme in Eating Disorders and Obesity στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ)υπό την εποπτεία του NCFED της Μεγάλης Βρετανίας και αναγνωρισμένο από το Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων – British Psychological Society – BPS .
Παρακολούθησα σαν πρακτική περιστατικά διατροφικών διαταραχών στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»).
Συνεχίζω και ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα διατροφής και ψυχολογίας ακολουθώντας συνεχείς εκπαιδεύσεις και προγράμματα κατάρτισης.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης παρακολουθώ σεμινάρια της ESPEN (LLL) για την διατροφή και τα σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια life coaching και Focus in Solution Therapy.
Το 2015 ολοκλήρωσα τα κλινικά σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Συμμετέχω σαν ομιλήτρια σε ποικίλες δράσεις διατροφικής εκπαίδευσης.
Αποτελώ εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ στο κομμάτι της νευρικής ανορεξίας.
Αρθρογραφώ σε ηλεκτρονικά site και περιοδικά, στο δικό μου kiriakiapergi@blogspot.gr και πραγματοποιώ ομιλίες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Έχω συμμετάσχει στην συγγραφή βιβλίων διατροφής και ψυχολογίας.
Είμαι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, του συλλόγου Κλινικών Διαιτολόγων ESPEN και GrESPEN και της ΕΔΔΕ και επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας keadd.
Παρακολουθώ όλες τις τρέχουσες εξελίξεις με σεμινάρια και συμμετοχή σε συνέδρια πάνω σε θέματα διατροφής, κλινικής διατροφής, παχυσαρκίας και διατροφικών διαταραχών και διατροφογενετικής.
Από τον Σεπτέμβριο του 2016 παρακολουθώ το διετές πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με θέμα: «Παχυσαρκία και σακχαρώδης διαβήτης».
Το 2017 ολοκλήρωσα το πρόγραμμα life coaching του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θέλοντας να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη επικοινωνία και προσέγγιση του πάσχοντος ανθρώπου.
Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τον σύγχρονο και jazz χορό, ενώ είμαι κάτοχος Bronze Jazz πτυχίου χορού.
«Κάθε γεύμα είναι μια καινούργια ευκαιρία για να βελτιώσεις την σχέση σου με την τροφή και να θρέψεις το σώμα σου.”
Πληροφορίες:
e-mail: kiapergi@gmail.com
www.kiriakiapergi.gr
Τ: +306987121394