Zyactinase και Ακτινίδιο: Ποια είναι τα οφέλη τους στο Γαστρεντερικό Σύστημα;

Zyactinase και Ακτινίδιο: Ποια είναι τα οφέλη τους στο Γαστρεντερικό Σύστημα;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon2 min read
Spread the love

Τα ακτινίδια συγκαταλέγονται στα φρούτα και είναι πλούσια σε ποικίλα θρεπτικά συστατικά.

Παράλληλα προσφέρουν διάφορα οφέλη στο Γαστρεντερικό Σύστημα και πολλές φορές χρησιμοποιούνται ως μέσο θεραπείας σε μια σειρά από νοσήματα, όπως η Λειτουργική Δυσκοιλιότητα και το IBS-C. Η επιστημονική ονομασία του ακτινιδίου είναι Actinidia Deliciosa.

 

Διατροφική αξία του ακτινιδίου

Ένα κανονικό ακτινίδιο 76 γραμμαρίων περιέχει:

Θερμίδες: 46 Kcal

Υδατάνθρακες: 11,1 γρ. εκ των οποίων Σάκχαρα: 6,8 γρ.

Πρωτεΐνη:  0,86 γρ.

Λίπη: 0,395 γρ. εκ των οποίων Πολυακόρεστα: 0,218 γρ.

Διαιτητικές Ίνες: 2,28 γρ.

Νερό: 63,1 γρ.

Νάτριο: 2,280 mg

Κάλιο: 237,120 mg

Ασβέστιο: 25,840 mg

Σίδηρο: 0,236 mg

Επίσης το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε Vit A και Vit C,[1] δύο βιταμίνες οι οποίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Ποια είναι όμως τα οφέλη του ακτινιδίου;

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα στον γενικό πληθυσμό και φαίνεται να επηρεάζει περίπου το 1/3 όλων των ανθρώπων,[2] και ακόμη περισσότερο τα άτομα τα οποία πάσχουν από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Πιστεύεται ότι η δυσκοιλιότητα επηρεάζει πάνω από το ½ των πασχόντων με ΣΕΕ.[3] Δεδομένης της χρόνιας φύσης των συμπτωμάτων του ΣΕΕ, οι ασθενείς συχνά αναζητούν αποτελεσματικές και ταυτόχρονα «φυσικές» θεραπείες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μακροπρόθεσμα, με ασφάλεια και να δώσουν λύση στο πρόβλημά τους.

Το ταπεινό ακτινίδιο μπορεί να αντιπροσωπεύει μια τέτοια θεραπεία, με αυξανόμενα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η τακτική κατανάλωση του ανακουφίζει τη δυσκοιλιότητα στο ΣΕΕ. Διάφορες μελέτες έχουν εξετάσει τα οφέλη του ακτινιδίου είτε χρησιμοποιώντας ολόκληρα ακτινίδια είτε εκχυλίσματα ακτινιδίων σε μορφή συμπληρώματος (συνήθως κάψουλες). Πληθώρα μελετών σε πληθυσμούς με και εκτός ΣΕΕ, έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση ακτινιδίων βελτιώνει την αφόδευση.[4-7] Μια μελέτη συνέκρινε τα αποτελέσματα της κατανάλωσης 2 πράσινων ακτινιδίων ανά ημέρα με 7,5 γρ. ψύλλιο για 4 εβδομάδες σε άτομα με IBS-C, Λειτουργική δυσκοιλιότητα και σε υγιείς συμμετέχοντες. Σε αυτή τη μελέτη, η παρέμβαση με τα ακτινίδια αύξησε τη συχνότητα της κίνησης του εντέρου, μείωσε την καταπόνηση και βελτίωσε την ποιότητα ζωής στα άτομα με IBS-C ή Λειτουργική δυσκοιλιότητα.[5]

Όσον αφορά τα συμπληρώματα ακτινιδίων, το δραστικό συστατικό σε αυτά τα συμπληρώματα είναι συνήθως το ένζυμο ακτινάση, γνωστό στο εμπόριο ως Zyactinase®. Διάφορες μελέτες που χρησιμοποίησαν αυτά τα συμπληρώματα είτε σε ασθενείς με ΣΕΕ τύπου δυσκοιλιότητας είτε σε ασθενείς με Λειτουργική δυσκοιλιότητα παρατήρησαν ότι οι πάσχοντες πέραν από την βελτίωση που είχαν στην κινητικότητα του εντέρου, τον πόνο και την αφόδευση, είχαν επίσης σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους.[8,9]

Εν συνεχεία, όσον αφορά τον μηχανισμό δράσης του ακτινιδίου, το ινώδες συστατικό του και το ένζυμο της ακτινάσης, μπορεί να εξηγήσει όλα τα οφέλη αυτού του καρπού καθώς και την καθαρτική του δράση. Θεωρείται ότι οι ίνες στα ακτινίδια μπορεί να έχουν ιδιαίτερα υψηλή ικανότητα συγκράτησης νερού (μεγαλύτερη από αυτή των άλλων φρούτων). Αυτό μπορεί να διευκολύνει τη διόγκωση των κοπράνων και τη βελτιωμένη χαλάρωση. Επίσης, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε ίνες το ακτινίδιο συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργεία του εντέρου απομακρύνοντας τις τοξίνες από το έντερο, κάτι το οποίο βοηθά στη πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Τέλος, η ακτινάση μπορεί να ενισχύσει την κινητικότητα του παχέος εντέρου, προωθώντας έτσι τη χαλάρωση.[10]

Συμπερασματικά οι κλινικές οδηγίες για την διαχείριση του ΣΕΕ δεν αναφέρουν το ακτινίδιο, ωστόσο, η τακτική κατανάλωση ακτινιδίων φαίνεται να είναι μια ασφαλής, αποτελεσματική, χαμηλού κόστους παρέμβαση για τη διαχείριση της δυσκοιλιότητας και του ΣΕΕ. Μία μερίδα ακτινιδίου (2 μικρά) είναι επίσης χαμηλή σε FODMAPs, οπότε πρέπει να είναι καλά ανεκτή σε πληθυσμούς με ΣΕΕ. Τα συμπληρώματα ακτινιδίων μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύουν μια χρήσιμη θεραπεία για τη διαχείριση της δυσκοιλιότητας και του ΣΕΕ τύπου δυσκοιλιότητας. Τα συμπληρώματα ακτινιδίων ξεπερνούν ζητήματα εποχικότητας και προτιμήσεων γεύσης που μπορεί να αποτρέψουν ορισμένους ασθενείς από το να συμπεριλάβουν ολόκληρα τα φρούτα στη διατροφή τους. Ωστόσο, το κόστος και η διαθεσιμότητα ενδέχεται να αποτρέψουν ορισμένους ασθενείς από τη λήψη αυτών των συμπληρωμάτων.

  

Βιβλιογραφία

  1. FoodData Central [Internet]. gov [cited 7 September 2020]. Available from: https://fdc.nal.usda.gov/download-datasets.html
  2. Bharucha A, Pemberton J, Locke G. American Gastroenterological Association Technical Review on Constipation. Gastroenterology 2013;144:218-238.
  3. Hungin A, Whorwell P, Tack J, Mearin F. The prevalence, patterns and impact of irritable bowel syndrome: an international survey of 40 000 subjects. Alimentary Pharmacology And Therapeutics 2003;17:643-650.
  4. Chang CC, Lin YT, Lu YT, et al. Kiwifruit improves bowel function in patients with irritable bowel syndrome with constipation. Asia Pac J Clin Nutr 2010;19:451-7.
  5. Barbara G, Fukudo S, Drummond L, et al. Tu1644 – Green Kiwifruit Compared to Psyllium for the Relief of Constipation and Improving Digestive Comfort in Patients with Functional Constipation and Constipation Predominant Irritable Bowel Syndrome — Analysis of Three International Trial Centres. Gastroenterology 2018;154:S-979-S-980.
  6. Rush EC, Patel M, Plank LD, et al. Kiwifruit promotes laxation in the elderly. Asia Pac J Clin Nutr 2002;11:164-8.
  7. Chan AO, Leung G, Tong T, et al. Increasing dietary fiber intake in terms of kiwifruit improves constipation in Chinese patients. World J Gastroenterol 2007;13:4771-5.
  8. UQ eSpace [Internet]. Espace.library.uq.edu.au. 2020 [cited 7 September 2020]. Available from: https://espace.library.uq.edu.au/view/UQ:416754
  9. Weir I, Shu Q, Wei N, et al. Efficacy of actinidin-containing kiwifruit extract Zyactinase on constipation: a randomised double-blinded placebo-controlled clinical trial. Asia Pac J Clin Nutr 2018;27:564-571.
  10. Kaur L, Rutherfurd SM, Moughan PJ, et al. Actinidin enhances protein digestion in the small intestine as assessed using an in vitro digestion model. J Agric Food Chem 2010;58:5074-80.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts