Ικαριακή διατροφή και μακροζωία

Ικαριακή διατροφή και μακροζωία

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Ο όρος “μπλε ζώνες» επινοήθηκε για πρώτη φορά από τον ερευνητή Dan Buettner, συνεργάτη του National Geographic και δημοσιογράφο, κατά τη διάρκεια ενός διερευνητικού έργου που ηγήθηκε το 2004. Μετά από μια αποστολή στην Οκινάουα της Ιαπωνίας το 2000 για να διερευνήσει τη μακροζωία εκεί, ξεκίνησε να μελετά και άλλες περιοχές του κόσμου με φερόμενη υψηλή μακροζωία.

Το National Geographic, ο Buettner και η ομάδα επιστημόνων και δημογράφων του, ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο αναζητώντας κοινότητες όπου οι άνθρωποι όχι μόνο ζούσαν περισσότερο αλλά και απολάμβαναν υψηλή ποιότητα ζωής στα γηρατειά τους.

Αφού ανέλυσαν δημογραφικά δεδομένα και πήραν συνεντεύξεις με πολλούς αιωνόβιους, εντόπισαν πέντε περιοχές που ξεχώριζαν για την εξαιρετική μακροζωία και ζωτικότητά τους. Μία από αυτές, ήταν και η Ικαρία. Το μικρό αυτό νησί του Αιγαίου, με την βραχώδη γεωμορφολογία και τους αυθεντικούς κατοίκους, ενέπνευσε τους επιστήμονες να μελετήσουν τον τρόπο ζωής τους και να ανακαλύψουν το λόγο που ζουν άνω των 90 ετών.

Σήμερα, οι Ικαριώτες είναι σχεδόν εντελώς απαλλαγμένοι από άνοια και μερικές από τις χρόνιες ασθένειες που μαστίζουν τους Αμερικανούς. Ένας στους τρεις φτάνει και τα 90 έτη. Αυτό εξηγείται με έναν συνδυασμό παραγόντων όπως είναι η γεωγραφία, ο πολιτισμός, η διατροφή, ο τρόπος ζωής. Οι Ικαριώτες απολαμβάνουν δυνατό κόκκινο κρασί, κυρίως δικής τους παραγωγής, συνοδευόμενο με προϊόντα του κήπου τους, φίλους, και χαλαρούς ρυθμούς ζωής που αγνοούν τα ρολόγια. Ο καθαρός αέρας και το τραχύ έδαφος, τους τραβούν έξω σε έναν δραστήριο τρόπο ζωής.

Άσκηση

Από το παρελθόν οι Ικαριώτες ήταν εξαιρετικά δραστήριοι. Οι μακροβιότεροι Ικαριώτες έτειναν να είναι φτωχοί άνθρωποι που ζούσαν στα υψίπεδα του νησιού. Ασκούνταν κάνοντας κήπους, φυτεύοντας τα δικά τους προϊόντα, εκτρέφοντας τα δικά τους ζώα. Περπατούσαν για να επισκεφτούν γείτονες, να παρευρεθούν σε κοινωνικές εκδηλώσεις, να κάνουν δικές τους εργασίες στην αυλή.

Ακολουθώντας τη μεσογειακή διατροφή

Οι Ικαριώτες καταναλώνουν πληθώρα φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, οσπρίων, πράσινων φασολιών, πατάτας και ελαιόλαδου, το οποίο ρέει άφθονο στο τραπέζι.

Τα βραστικά

Τα αφεψήματα με βότανα ή όπως συνηθίζουμε να λέμε οι καριώτες, «τα βραστικά» είναι αγαπημένη συνήθεια, κυρίως τα βράδια του χειμώνα συντροφιά με την οικογένεια και φίλους και έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αντιοξειδωτική δράση. Τα τσάγια από άγριο δεντρολίβανο, φασκόμηλο, χαμομήλι και ρίγανη δρουν επίσης ως διουρητικό, το οποίο μπορεί να κρατήσει υπό έλεγχο την αρτηριακή πίεση απαλλάσσοντας το σώμα από την περίσσεια νατρίου και νερού.

Μεσημεριανή σιέστα

Ο μεσημεριανός ύπνος γύρω στα 20-30 λεπτά σπάνια λείπει από τους Ικαριώτες. Οι άνθρωποι που κοιμούνται τακτικά έχουν έως και 35% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις. Πιθανό να οφείλεται στο ότι ο μεσημεριανός ύπνος μειώνει τις ορμόνες του στρες ή ηρεμεί την καρδιά.

Κοινωνική ζωή

Οι ικαριώτες είχαν και έχουν σαν προτεραιότητα τους την οικογένεια και τους φίλους, γι αυτό και πολύ συχνά διοργανώνουν οικογενειακά τραπέζια. Οι κοινωνικές επαφές έχει αποδειχθεί ότι ωφελούν τη συνολική υγεία και τη μακροζωία.

Κατσικίσιο γάλα  

Τα ζώα που συνηθίζουν να εκτρέφουν οι ικαριώτες είναι οι κατσίκες, γιατί τρέφονται με χόρτα. Αυτό το γάλα κατανάλωναν και με αυτό παρήγαγαν τυρί και γιαούρτι. Παρέχει κάλιο και την ορμόνη τρυπτοφάνη που ανακουφίζει από το στρες. Είναι επίσης υποαλλεργικό και συνήθως μπορεί να γίνει ανεκτό από άτομα που έχουν ελαφράς μορφής δυσανεξία στη λακτόζη.

Ακολούθησε αυτές τις κοινές πρακτικές και κάνε και συ το βήμα προς την αιωνιότητα!

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts