Διατροφή και κορονοϊός: μόνο αλήθειες

Διατροφή και κορονοϊός: μόνο αλήθειες

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Η επιδημία του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα στην μετακίνηση, η διακοπή λειτουργίας των χώρων άσκησης, έχουν φέρει σημαντικές αλλαγές στο τρόπο ζωής αλλά και στο τρόπο σκέψης των ανθρώπων.

Ο φόβος και η αβεβαιότητα για την νόσο και τις συνέπειές της, πολλές φορές οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα και ακραίες εκτιμήσεις.

Το πρώτο και το σημαντικότερο έχει να κάνει με την προσπάθεια να ενισχύσουν με κάθε τρόπο την φυσική άμυνα του οργανισμού και να αποτρέψουν την όποια μόλυνση από αυτόν. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ένα πολύπλοκο σύνολο ιστών, οργάνων και βιοχημικών λειτουργιών που σαν στόχο έχει την αποτροπή εισόδου μικροβίων και ιών αλλά και αν αυτό συμβεί, την εξουδετέρωσή τους εσωτερικά.

Δυστυχώς κανένα συγκεκριμένο φαγητό ή συμπλήρωμα δεν θα σας αποτρέψει να μολυνθείτε από τον COVID-19.

Η ορθή πρακτική υγιεινής και η αποφυγή έκθεσης στον ιό, παραμένουν το καλύτερα μέσα αποφυγής της μόλυνσης.

Στην όλη διαδικασία λειτουργίας του ανοσοποιητικού εμπλέκονται ένα σύνολο συστατικών που τα λαμβάνουμε μέσα από τη διατροφή μας.

Ενδεικτικά αναφέρω χαλκό, φυλλικό οξύ, σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες A, B6, B12, C και D. Κανένα όμως συστατικό (αποδεδειγμένα) δεν υπερέχει έναντι των άλλων και δεν παρουσιάζει μια τέτοια δραστικότητα που να μπορούμε να διατυπώσουμε το κυριολεκτικό ισχυρισμό ότι αναβαθμίζει την λειτουργία του πάνω από το κανονικό και πέρα από κάποια όρια. Είναι λάθος λοιπόν η λογική της πρόσληψης κάποιων θρεπτικών συστατικών σε megaδόσεις μιας και αυτή η υπερδοσολογία μερικές φορές έχει τις δικές της αρνητικές συνέπειες.

Το κλειδί σε κάθε περίπτωση είναι η ποιοτική και επαρκής διατροφή με ποικιλία τροφίμων με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εφικτή η καθημερινή κάλυψη των θρεπτικών συστατικών.

Και εδώ πάλι η Μεσογειακή Διατροφή δείχνει τα θετικά της χαρακτηριστικά.

Μεγάλη ποικιλία τροφών, έμφαση στα νωπά τρόφιμα, πολλά φρούτα και λαχανικά, όλα αυτά μαζί με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της (αυξημένη κατανάλωση ελαιόλαδου και μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος) δίνουν ένα διατροφικό πρότυπο που παρουσιάζει (εφόσον εφαρμόζεται χωρίς υπερβολές και υπερβάσεις στη ποσότητα), εξασφαλίζει σχετικά εύκολα επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά.

Πάντα θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ακόμα και αν μια δραστική ουσία (ακόμα και από αυτές που εμπλέκονται στο ανοσοποιητικό) είναι σε αφθονία δεν αρκεί να αποδώσει στο τρόφιμο το χαρακτηρισμό σαν υπερτροφή.

Αρκετοί στρέφονται στα συμπληρώματα διατροφής, που όμως είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομα τους, συμπλήρωμα στην διατροφή μας.

Είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο, να καλυφθούν οι απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά αποκλειστικά και μόνο από αυτά. Ακόμα και αν η δραστική ουσία που περιέχουν εμπλέκεται στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις τέτοιες που να μπορέσουν να τεκμηριώσουν τη όποια θεραπευτική τους ιδιότητα.

Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι το συνολικό ύψος των θερμιδικών απαιτήσεων μας, κάθε μέρα, είναι σε συνάρτηση με τα προσωπικά μας χαρακτηριστικά (βάρος, ύψος, φύλλο, ηλικία, κατάσταση υγείας αλλά και κλιματικές συνθήκες) και ανάλογο με την φυσική μας δραστηριότητα.

Η τροποποίηση της καθημερινότητάς μας και ο αναπόφευκτος περιορισμός των μετακινήσεών μας σημαίνει και μείωση της απαιτούμενης θερμιδικής πρόσληψης η οποία όμως δεν μπορεί να πέσει κάτω από ένα επίπεδο γιατί αυτό σημαίνει ταυτόχρονα και μείωση των υπόλοιπων περιεχόμενων θρεπτικών συστατικών.

Για παράδειγμα κόβοντας στη μέση τη μερίδα του φαγητού μειώνουμε στη μέση και τις θερμίδες αλλά και τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά που τα χρειαζόμαστε όμως σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο για να διασφαλίσουμε τη καλή λειτουργία του οργανισμού μας

Ας μην ξεχάσουμε και κάτι άλλο ακόμα. Την φυσική δραστηριότητα.

Μπορούμε ακόμα και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, να ασκηθούμε και να διατηρήσουμε ένα καλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, τηρώντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις. Με κίνηση σε εξωτερικούς χώρους σε απόσταση από άλλους ασκούμενους, ασκούμενοι με όργανα γυμναστικής στο μπαλκόνι ή σε αυλές αλλά και με απλό περπάτημα σε ανοικτές διαδρομές πάντα τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα και προφυλάξεις όπως έχουν οριστεί από τους ειδικούς. Ας μην ξεχνάμε ότι η ίδια η άσκηση είναι ευεργετική για την καλή λειτουργία του οργανισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts