Ωκυτοκίνη-Ποια η επίδραση της  στην παχυσαρκία;

Ωκυτοκίνη-Ποια η επίδραση της στην παχυσαρκία;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Η ωκυτοκίνη αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ορμόνες της γαλουχίας και ενισχύει τη σχέση μητέρας και μωρού. Παράλληλα η έκκρισή της συμβάλλει στις συσπάσεις της μήτρας της μητέρας και την επαναφορά της στο αρχικό της μέγεθος. Την ώρα του θηλασμού τα επίπεδα της ωκυτοκίνης είναι στις υψηλότερες τιμές τους τόσο στη μητέρα όσο και στο μωρό.

Είναι όμως, πλέον αποδεδειγμένο ότι η δράση της είναι ευρύτερη, όπως στις ερωτικές και κοινωνικές σχέσεις, στον αυτισμό καθώς και στην σχέση ενός ατόμου με το φαγητό (Ανορεξία- παχυσαρκία ).

Στην παχυσαρκία η ωκυτοκίνη φαίνεται να παίζει έναν ενδιαφέροντα ρόλο. Η χρόνια έλλειψη ωκυτοκίνης φαίνεται να συνδέεται με την αρχή της νόσου. Αυτό επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από διάφορες έρευνες που διεξήχθησαν.
Πιο συγκεκριμένα ή ωκυτοκίνη (ΟΤ), είναι ένα εννεαπεπτίδιο που συντίθεται τόσο κεντρικά όσο και περιφερειακά. Εντός του κεντρικού νευρικού συστήματος, το γονίδιο ΟΤ εκφράζεται σε νευρώνες του υποθαλάμου καθώς και σε πυρήνες. Εκφράζεται σε διάφορους ιστούς, συμπεριλαμβανομένων και του λιπώδης ιστού. Συνεπώς ή ΟΤ έχει εμπλακεί σε αρκετές κεντρικές και περιφερικές διεργασίες.

Μεταξύ αυτών, φάνηκε να επηρεάζει σημαντικά, μέσω έγχυσης ορμόνης ΟΤ σε αρουραίους, στη μείωση πρόσληψης τροφής .Είναι ενδιαφέρον ότι, σε ασθενείς με το σύνδρομο Prader-Willi, η οποία χαρακτηρίζεται από ακραία υπερφαγία και που οδηγεί σε νοσογόνο παχυσαρκία, παρατηρήθηκε μειωμένο αριθμό ΟΤ. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η ΟΤ μπορεί να εμπλέκεται στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Έτσι, αποδείχθηκε, ότι τα ποντίκια με ανεπάρκεια σε ωκυτοκίνη, εμφάνισαν έναρξη της παχυσαρκίας παρά την κανονική λήψη τροφής. Τέλος, η κεντρική έγχυση ΟΤ απέδειξε να προκαλεί απώλεια σωματικού βάρους σε παχύσαρκα ποντίκια που προκαλείται από μεγάλη πρόσληψη τροφής.

Παρόλο τα ευεργετικά αποτελέσματα που φαίνεται να έχει η χορήγηση ωκυτοκίνης, οι μηχανισμοί αυτοί που φέρουν όλα αυτά τα αποτελέσματα δεν έχουν μέχρι σήμερα γίνει κατανοητοί. Σίγουρα θα χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση για να αποδειχθεί η σημασία της συγκεκριμένης ορμόνης σε άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts