Ψάρια και Θαλασσινά

Ψάρια και Θαλασσινά

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι κύρια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, όμοιας με αυτής του κρέατος, μόνο που περιέχουν μικρότερο ποσοστό κορεσμένου λίπους. Περιέχουν βιταμίνη D, ψευδάργυρο, σελήνιο, σίδηρο, ενώ η περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα λιπαρά είναι χαμηλή.

Τα λιπαρά ψάρια ειδικά, είναι πλούσια σε πολυακόρεστα ω-3 λιπαρά, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και πιθανώς στην πρόληψη άλλων χρόνιων νοσημάτων, όπως η οστεοπόρωση και η άνοια.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν:
Τα ψάρια, π.χ., σαρδέλα, μαρίδα, γόπα, γαύρος, ροφός, μπακαλιάρος, γαλέος, τόνος, λαβράκι, τσιπούρα.
Τα θαλασσινά (μαλάκια, οστρακοειδή), π.χ., καλαμάρι, σουπιά, χταπόδι, γαρίδα, μύδια, στρείδια.

Χρήσιμα tips

• Να προτιμάτε τα μικρά λιπαρά ψάρια (γαύρο, σαρδέλα, γόπα), καθώς έχουν υψηλή διατροφική αξία. Τα πιο λιπαρά ψάρια είναι ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί και η σαρδέλα.
• Να επιλέγετε ψάρια και θαλασσινά εποχιακά και της περιοχής σας, όπου είναι δυνατό.
• Είναι καλύτερο να προτιμάτε τα φρέσκα ψάρια, αλλά αν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορείτε να διαλέξετε και κατεψυγμένα.
• Μην επιλέγετε τα παστά ψάρια, καθώς περιέχουν μεγάλη ποσότητα σε αλάτι.
• Να προτιμάτε το μαγείρεμα στην κατσαρόλα ή το ψήσιμο στο φούρνο και όχι το τηγάνισμα.
• Να συνοδεύετε τα ψάρια και τα θαλασσινά με λαχανικά, π.χ., ψαρόσουπα, σουπιές με σπανάκι.

Και κάτι ακόμα…

1. Τα μικρά ψάρια που καταναλώνονται με το κόκαλο, όπως η σαρδέλα, ο γαύρος και η αθερίνα είναι πλούσια σε ασβέστιο και φώσφορο, μέταλλα απαραίτητα για τα οστά.
2. Tips για τα οστρακοειδή (μύδια, στρείδια, κυδώνια): μην καταναλώνετε όσα οστρακοειδή έχουν σπασμένο ή ραγισμένο κέλυφος.
3. Τα κάθε είδος ψαριών και θαλασσινών έχει διαφορετική περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα.
4. Να επιλέγετε 2-3 μερίδες ποικιλίας ψαριών και θαλασσινών την εβδομάδα.
5. Οι μισές μερίδες να αποτελούνται από λιπαρά ψάρια (π.χ., σαρδέλα, γαύρο, κολιό, ζαργάνα), καθώς η περιεκτικότητά τους σε ω-3 λιπαρά είναι υψηλή.

Ποια είναι όμως η διατροφική αξία των ψαριών;

Αντί για το κορεσμένο λίπος, τα ψάρια περιέχουν τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα, στα οποία οφείλουν την υψηλή τους διατροφική αξία. Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα λιπαρά που προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, μειώνουν τα τριγλυκερίδια, τις αρρυθμίες, προστατεύουν από τη νόσο του Alzheimer και ενισχύουν τη νοητική λειτουργία. Τα καλά λιπαρά οξέα των ψαριών ενισχύουν την απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών, (A,D,E,K) από τα συνοδευτικά τρόφιμα, όπως τα λαχανικά. Επίσης, τα ψάρια είναι καλή πηγή βιταμινών Β, που βοηθούν στην ενίσχυση του νευρικού μας συστήματος και στην υγεία του εγκεφάλου.

Συμπερασματικά, είναι σημαντική η εβδομαδιαία πρόσληψη ψαριών, καθώς συνεισφέρουν θετικά στην υγεία με την πρόληψη αλλά και την αποφυγή διάφορων ασθενειών.

ΠΗΓΕΣ:
http://www.diatrofikoiodigoi.gr

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts