Τι είναι η διαταραχή Purging;

Τι είναι η διαταραχή Purging;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Purging Disorder (PD), σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5), είναι μία διατροφική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές κάθαρσης με απουσία όμως υπερφαγικών επεισοδίων, σε άτομα που δεν είναι ελλειποβαρή, με σκοπό τη διαχείριση του σωματικού τους βάρους ή σωματότυπου.

Με τον όρο κάθαρση εννοούμε:

  • Αυτό-προκαλούμενο εμετό ή
  • Κακή χρήση καθαρκτικών ή φαρμάκων (π.χ. διουρητικά, υποκλίσματα) ή
  • Υπερβολική άσκηση ή
  • Νηστεία

Επιπολασμός

Η PD επηρεάζει περίπου το 2,5% των εφήβων κάθε χρόνο, με μεγαλύτερο επιπολασμό στα κορίτσια. Παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη purging disorder αποτελεί ο συνδυασμός αυξημένου Δείκτη Μάζας Σώματος και δίαιτας απώλειας βάρους. Τονίζουμε ότι οι διατροφικές διαταραχές συγκαταλέγονται στις πιο θανατηφόρες ψυχικές ασθένειες και μπορούν να προκαλέσουν τόσο ψυχολογικές όσο και σωματικές βλάβες.

Purging Disorder VS. Νευρική Βουλιμία & Ανορεξία

Η διατροφική διαταραχή PD διαφέρει από τη νευρική βουλιμία και τη νευρική ανορεξία. Σε αντίθεση με τα άτομα που πάσχουν από PD, οι πάσχοντες από νευρική βουλιμία επαναλαμβάνουν υπερφαγικά επεισόδια, ενώ από νευρική ανορεξία είναι άτομα ελλειποβαρή.

Συχνά τίθεται το ερώτημα εάν η purging disorder αποτελεί μία παραλλαγή των ήδη αναγνωρισμένων διατροφικών διαταραχών και δεν αντιπροσωπεύει μια ξεχωριστή. Η απάντση είναι πως η PD αντιπροσωπεύει μια νέα κλινικά διακριτή διατροφική διαταραχή στο DSM-5 και ανήκει στην κατηγορία Other Specified Feeding and Eating Disorder (OSFED).

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της PD είναι κοινά με άλλων διατροφικών διαταραχών, γι’ αυτό και μεμονωμένα δεν αποτελούν κριτήριο διάγνωσης.

Ορισμένα από τα συμπτώματα είναι:

  • Συμπεριφορές κάθαρσης
  • Σημαντική συναισθηματική δυσφορία ή διαταραχή στην κοινωνική, επαγγελματική ή προσωπική ζωή
  • Φόβος για αύξηση του σωματικού βάρους ή εμμονή για απώλεια βάρους
  • Θέματα αυτοεκτίμησης που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το σωματότυπο ή το σωματικό βάρος

Σε περίπτωση υποψίας παρουσίας συμπτωμάτων-συμπεριφορών που θα μπορούσαν να σημαίνουν οποιονδήποτε τύπο διατροφικής διαταραχής μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο αξιολόγησης διατροφικών διαταραχών της NEDA (https://www.nationaleatingdisorders.org/screening-tool).

Προσοχή όμως, μην παραλείψετε να απευθυνθείτε στον ιατρό σας, καθώς η παραπάνω αξιολόγηση δεν αποτελεί διάγνωση.

Επιπτώσεις

Η PD μπορεί να προκαλέσει πόλλες επιπτώσεις στην υγεία, όπως: αίσθημα λιποθυμίας, φθορά των δοντιών, πρήξιμο στο λαιμό, πρήξιμο στο πρόσωπο, αλλαγές διάθεσης, ακανόνιστο καρδιακό παλμό και άλλα καρδιακά προβλήματα, σημάδια στα χέρια, επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη, νεφρική ανεπάρκεια, προβλήματα στην πέψη ή δυσκοιλιότητα, αφυδάτωση, ανισορροπία ηλεκτρολυτών και ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Αναφορικά, ο αυτό-προκαλούμενος εμετός και μόνο ευθύνεται για βλάβες στα δόντια, τον οισοφάγο, το πεπτικό και καρδιαγγειακό σύστημα.

Θεραπεία

Για τη θεραπεία της PD δεν χρησιμοποιείται φαρμακευτική αγωγή. Συνταγογραφούνται φάρμακα μόνο σε περίπτωση παρουσίας άλλων διαταραχών που πιθανώς προκαλούν επιπρόσθετο άγχος ή δυσκολεύουν την αντιμετώπιση της PD.

Οι πάσχοντες με PD θεραπεύεται μέσω ενδονοσοκομειακών εντατικών προγραμμάτων θεραπείας και αποκατάστασης, όταν απαιτείται ιατρική παρακολούθηση ή καθημερινή αξιολόγιση, είτε μέσω θεραπειών ως εξωτερικοί ασθενείς, με συμβουλευτική ψυχοθεραπεία και διατροφή.

Για τα άτομα που πάσχουν από purging disorder στόχος είναι η αποκατάσταση της σχέσης τους με το φαγητό. Το πρώτο βήμα προς τη βελτίωση είναι η αναζήτηση βοήθειας από τον κατάλληλο επαγγελματία-ιατρό.

 

Πηγές

Keel, P. K. (2019). Purging disorder. Current Opinion in Psychiatry, 32(6), 518–524.

Castillo, M., & Weiselberg, E. (2017). Bulimia Nervosa/Purging Disorder. Current Problems in Pediatric and Adolescent Health Care, 47(4), 85–94.

Healthline. (2019). Purging Disorder: What Is It?. Healthline.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts