Διατροφή τύπου vegan για απώλεια βάρους και μείωση της ινσουλίνοαντιστασης

Διατροφή τύπου vegan για απώλεια βάρους και μείωση της ινσουλίνοαντιστασης

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία τα κύτταρα του οργανισμού αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν κανονικά στην ορμόνη ινσουλίνη.

Για να αποτρέψει την υπεργλυκαιμία και την αξιοσημείωτη βλάβη οργάνων, το σώμα αναγκάζεται να παράγει περισσότερη ινσουλίνη, οδηγώντας έτσι σε μια κατάσταση που ονομάζεται «υπερινσουλιναιμία».

Η παχυσαρκία είναι η κύρια αιτία για την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η σωματική αδράνεια, το αυξημένο οξειδωτικό στρες και η φλεγμονή.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό του διαβήτη, τις παρουσία πολυκυστικών ωοθηκών, την φυλετική καταγωγή, όπως επίσης διάφορες καταστάσεις υγείας και τη λήψη ορισμένων φαρμάκων.

Τα τελευταία χρόνια, όλα και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η μικροχλωρίδα του εντέρου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία και νόσο.

Η διατροφή είναι ο σημαντικότερος παράγοντας, που σχετίζεται με τη μικροβιακή χλωρίδα, αλλά οι σχέσεις μεταξύ της διατροφής, της μικροβιακής χλωρίδας και της ανθρώπινης υγείας είναι πολύπλοκες.

Οι αυστηρά χορτοφαγικές δίαιτες (βέγκαν), οι οποίες είναι ολοένα και πιο δημοφιλείς, συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία, επειδή παρέχουν υψηλότερες ποσότητες φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, βιταμινών C και Ε, κάλιο, μαγνήσιο και πολλά φυτοχημικά, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συσταστικά, καθώς και περισσότερο ακόρεστα λιπαρά.

Η μικροβιακή χλωρίδα στο έντερο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του βάρους, την ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου και του διαβήτη τύπου 2. Μια φυτική διατροφή έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στη διαχείριση του βάρους και στην πρόληψη και θεραπεία του διαβήτη.

Νέα μελέτη διερεύνησε τη σχέση μεταξύ των αλλαγών στο μικροβιακό περιεχόμενο στο έντερο και τις μεταβολές στο σωματικό βάρος, τη σύσταση του σώματος και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, αλλά χωρίς διαβήτη, που ακολούθησαν δίαιτα vegan χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, είχαν διαφοροποίηση στους πληθυσμούς βακτηριδίων του εντέρου, ειδικά αύξηση στο είδος Faecalibacterium prausnitzii. Αυτές οι αλλαγές στο μικροβίωμα, συσχετίστηκαν με απώλεια βάρους, μείωση της λιπώδους μάζας και του όγκου σπλαχνικού λίπους και αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη και βασίστηκαν σε 148 άτομα, με υπέρβαρο ή παχυσαρκία χωρίς διαβήτη.

Από την μελέτη φάνηκε επίσης ότι η αύξηση του F. prausnitzii πιθανόν να συσχετίζεται με την αύξηση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και με την απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, οι φυτικές ίνες είναι το πιο σημαντικό συστατικό στην βέγκαν διατροφή, που προάγει ένα υγιές μικροβιακό περιεχόμενο στο έντερο. Το Faecalibacterium prausnitzii είναι ένα από τα βακτήρια, που παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, όπως το βουτυρικό οξύ, αποικοδομώντας τα σύνθετα σάκχαρα και το άμυλο των φυτών, τα οποία έχουν ευεργετική επίδραση στο σωματικό βάρος, στην σύνθεση του σώματος και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών είναι η νούμερο ένα διαιτητική σύσταση για ένα υγιές μικροβίωμα, που κατ’ επέκταση επηρεάζει την υγεία ολόκληρου του οργανισμού.

Πηγή

Diabetologia. “Short-term study suggests vegan diet can boost gut microbes related to body weight, body composition and blood sugar control.” ScienceDaily. ScienceDaily, 16 September 2019.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts