Οι δίαιτες χαμηλής γλουτένης μπορεί να σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Οι δίαιτες χαμηλής γλουτένης μπορεί να σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Μια διατροφή χωρίς γλουτένη θεωρείται από πολλούς συνώνυμο της υγιεινής διατροφής, ενώ τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη αποτελούν must για όσους θέλουν να προσέχουν την διατροφή τους.

Ωστόσο, για τους περισσότερους από εμάς, που δεν πάσχουμε από κοιλιοκάκη ή μη- κοιλιοκακική ευαισθησία στην γλουτένη, τέτοιου είδους διατροφές μάλλον είναι επιβαρυντικές, όχι μόνο για την τσέπη μας, αλλά και για την υγεία μας, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η μείωση της κατανάλωσης γλουτένης προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία.

Η γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι, δίνει ελαστικότητα στο ψωμί και σε άλλα ψημένα προϊόντα κατά τη διάρκεια του ψησίματος και υφή στα τελικά προϊόντα. Ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού δεν μπορεί να ανεχθεί τη γλουτένη λόγω κοιλιοκάκης ή ευαισθησίας στη γλουτένη και για αυτούς η δίαιτα ελέυθερη γλουτένης αποτελεί μοναδική θεραπεία και είναι άκρως σημαντική για την καλή υγεία και την προστασία από επιπλοκές.

Η κατανάλωση περισσότερης γλουτένης μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στις Επιστημονικές Συνεδρίες Επιδημιολογίας και Πρόληψης / Τρόπου Ζωής και Καρδιομεταβολικής Υγείας του Αμερικανικού Καρδιολογικού Κέντρου. (American Heart Association’s Epidemiology and Prevention / Lifestyle and Cardiometabolic Health 2017 Scientific Sessions.)

Στην μελέτη φάνηκε ότι οι δίαιτες με υψηλότερη περιεκτικότητα σε γλουτένη συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έτρωγαν λιγότερη γλουτένη τείνουν να τρώνε και λιγότερες φυτικές ίνες από δημητριακά, οι οποίες αποτελούν έναν γνωστό προστατευτικό παράγοντα για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη έχουν συχνά λιγότερες διαιτητικές ίνες και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, καθιστώντας τα λιγότερο θρεπτικά. Τα άτομα χωρίς κοιλιοκάκη μπορούν να επανεξετάσουν τον περιορισμό της πρόσληψης γλουτένης για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών, ειδικά για τον διαβήτη . 

Σε αυτή τη μακροπρόθεσμη μελέτη παρατήρησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν μέση πρόσληψη γλουτένης κάτω από 12 γραμμάρια την ημέρα. Σε αυτό το εύρος, όσοι έτρωγαν περισσότερη γλουτένη είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια των τριάντα ετών παρακολούθησης. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έτρωγαν λιγότερη γλουτένη τείνουν επίσης να τρώνε λιγότερες ίνες δημητριακών, έναν γνωστό προστατευτικό παράγοντα για την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2.

Μετά από περαιτέρω καταγραφή του ενδεχόμενου αποτελέσματος των φυτικών ινών των δημητριακών, τα άτομα με 20% μεγαλύτερη κατανάλωση γλουτένης είχαν κατά 13% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με εκείνα με τη χαμηλότερη ημερήσια κατανάλωση γλουτένης (περίπου λιγότερα από 4 γραμμάρια).

Οι ερευνητές εκτιμούν την ημερήσια πρόσληψη γλουτένης σε 199.794 συμμετέχοντες σε τρεις μακροπρόθεσμες μελέτες υγείας – 69.276 από τη μελέτη υγείας των νοσηλευτριών (NHS), 88.610 από τη μελέτη NHSII (NHSII) και 41.908 από τη μελέτη παρακολούθησης των επαγγελματιών υγείας HPFS) – από ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων που συμπληρώνουν οι συμμετέχοντες κάθε δύο με τέσσερα χρόνια. Η μέση ημερήσια πρόσληψη γλουτένης σε γραμμάρια ήταν 5,8 g / d στην NHS, 6,8 g / d στην NHSII και 7,1 g / d στην HPFS και σημαντικές διατροφικές πηγές γλουτένης ήταν ζυμαρικά, δημητριακά, πίτσα, muffins, pretzels και ψωμί.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, η οποία περιελάμβανε 4,24 εκατομμύρια ανθρωποέτη παρακολούθησης από το 1984-1990 έως το 2010-2013, επιβεβαιώθηκαν 15.947 περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν την κατανάλωση γλουτένης και η μελέτη ήταν παρατηρητική, συνεπώς τα ευρήματα απαιτούν επιβεβαίωση και από άλλες έρευνες. Επίσης, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες έλαβαν μέρος στη μελέτη πρώτου η διατροφή χωρίς γλουτένη να γίνει δημοφιλής, επομένως δεν υπάρχουν στοιχεία από τους απέχοντες της γλουτένης.

Συνεπώς, η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής με δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελεί ασπίδα κατά της εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη και δεν θα πρέπει να παρασυρώμαστε από διατροφικές μόδες τις εποχής.

Πηγή:

Lebwohl, M.D., Frank Hu, M.D., Ph.D., Laura Sampson, Lauren Dougherty, Walter Willett, M.D., Dr.P.H., Andrew Chan, M.D., M.P.H., and Qi Sun, M.D., Sc.D.Low gluten diets may be associated with higher risk of type 2 diabetes American Heart Association Meeting Report Presentation 11

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts