Γαστρεντερίτιδα και καλοκαίρι. Τι κάνουμε;

Γαστρεντερίτιδα και καλοκαίρι. Τι κάνουμε;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Η γαστρεντερίτιδα ή οξύ λοιμώδες σύνδρομο του βλεννογόνου του στομάχου και του εντέρου, χαρακτηρίζεται από διαρροϊκά επεισόδιά, έμετο, κοιλιακές κράμπες και ήπιο πυρετό. Πιο σπάνια παρατηρούνται απώλεια όρεξης, στομαχικές διαταραχές, πόνος στα άκρα και πονοκέφαλος.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως έως και μία ημέρα μετά τη μόλυνση, διαρκούν συνήθως λιγότερο από μία εβδομάδα, αλλά μερικές φορές μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο και να προκαλέσουν μέχρι και αφυδάτωση. Η γαστρεντερίτιδα συνήθως προκαλείται από κάποιο βακτήριο ή ιό, επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών, αλλά είναι ιδιαίτερα συχνή στα μικρά παιδιά. Οι περισσότερες περιπτώσεις στα παιδιά προκαλούνται από έναν ιό που ονομάζεται ροταϊός, ενώ στους ενήλικες κύριες αιτίες αποτελούν οι εντεροιοί όπως ο νοροϊός και η τροφική δηλητηρίαση από διάφορα βακτήρια όπως η Salmonella, η Shigella, η Escherichia coli (E. Coli), η Yersinia enterocolitica και άλλα παθογόνα βακτήρια.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται το καλοκαίρι ευνοούν τον πολλαπλασιασμό λοιμογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα, και κατ’ επέκταση τις τροφικές δηλητηριάσεις. Γι’ αυτό τον λόγο οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί!

Ποιες είναι όμως οι πιο επικίνδυνες συνήθεις που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων;

  1. Η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων (π.χ. ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων).
  2. Ο χειρισμός των τροφίμων χωρίς να έχουμε πλύνει πρώτα τα χέρια μας καθώς τα μικρόβια που ενδεχομένως υπάρχουν στα χέρια μπορούν να μεταφερθούν στα τρόφιμα και να τα επιμολύνουν.
  3. Το πλύσιμο του κρέατος, του κοτόπουλου ή της γαλοπούλας πριν το μαγείρεμα καθώς το πλύσιμο ωμών κρεάτων, πουλερικών και αυγών μπορεί να προκαλέσει διασπορά μικροβίων στο νεροχύτη, στον πάγκο εργασίας και σε άλλες επιφάνειες της κουζίνας. Με αυτό τον τρόπο, ενδεχομένως να μολυνθούν και άλλα τρόφιμα, όπως οι σαλάτες ή/και τα φρούτα.
  4. Το ξεφλούδισμα των φρούτων και των λαχανικών χωρίς προηγουμένως να έχουν πλυθεί καθώς ο φλοιός των φρούτων και των λαχανικών μπορεί να φιλοξενεί μικρόβια, τα οποία είναι εύκολο να μεταφερθούν στο εσωτερικό τους όταν τα ξεφλουδίζουμε.
  5. Η τοποθέτηση του μαγειρεμένου κρέατος σε σκεύος όπου βρισκόταν ωμό κρέας διότι οι μικροοργανισμοί του ωμού κρέατος μπορούν να μεταφερθούν στο μαγειρεμένο.
  6. Το μη επαρκές μαγείρεμα του φαγητού, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κρέας, πουλερικά, θαλασσινά και αυγά διότι τα τρόφιμα αυτά φιλοξενούν μικροοργανισμούς μη φιλικούς για το ανθρώπινο γαστρεντερικό σύστημα. Τα παραπάνω τρόφιμα είναι ασφαλές μόνο όταν έχουν υποστεί τέτοια θερμική επεξεργασία (μαγείρεμα), ώστε να καταστρέφονται τα παθογόνα μικρόβια για τον άνθρωπο.
  7. Η κατανάλωση ωμών ζυμαρικών και άλλων τροφίμων που περιέχουν ωμά αυγά και αλεύρι γιατί το αλεύρι και τα ωμά αυγά περιέχουν παθογόνα βακτήρια όπως η Escherichia coli (E. Coli), η Salmonella και άλλα παθογόνα.
  8. Η δοκιμή της γεύσης ενός τρόφιμου με στόχο να ελεγχθεί αν είναι κατάλληλο προς κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερίτιδα καθώς οι τροφιμογενείς παθογόνοι μικροοργανισμοί και κατ’ επέκταση τα τροφογενή νοσήματα δε γίνονται αντιληπτά με τη γεύση, την όσφρηση ή την όραση.
  9. Η απόψυξη ή το μαρινάρισμα των τροφίμων σε θερμοκρασία δωματίου καθώς οι παθογόνοι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται ταχύτατα σε αυτές τις θερμοκρασίες.
  10. Η παραμονή του μαγειρεμένου φαγητού σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για πολλή ώρα, πριν την τοποθέτησή του στο ψυγείο διότι τα μικρόβια μπορούν να αναπτυχθούν αρκετά γρήγορα σε ευπαθή τρόφιμα αν αυτά παραμείνουν εκτός ψυγείου για 2 ή/και περισσότερες ώρες.

Τι πρέπει να κάνουμε όμως σε περίπτωση που νοσήσουμε από γαστρεντερίτιδα;

Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της νόσου αλλά και την πρόληψη της αφυδάτωσης από αυτή είναι αρκετά σημαντική η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού. Συνεπώς απαιτείται μεγαλύτερη κατανάλωση υγρών από το συνηθισμένο, σε ποσότητες που θα αγγίζουν τα 2-3 λίτρα ανά ημέρα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, για την αντικατάσταση των υγρών που χάνονται από τον έμετο και τις διαρροϊκές κενώσεις. Κάποιες απλές πρακτικές για την πρόληψη της αφυδάτωσης και την αντιμετώπιση της νόσου, εκτός από την μεγαλύτερη κατανάλωση νερού είναι:

  • Η κατανάλωση σούπας και χυμών φρούτων, αν αυτά τα τρόφιμα είναι καλά ανεκτά.
  • Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων και σχετικά απλών φαγητών, όπως σούπες, ρύζι, ζυμαρικά ψωμί και φρυγανιές.
  • Ο εμπλουτισμός του νερού με σκευάσματα ηλεκτρολυτών από τα φαρμακεία, για την αποκατάσταση της διαταραχής της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας του σώματος που δημιουργείται από τα συμπτώματα.
  • Η χρήση αντιεμετικών μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων για την αντιμετώπιση των εμέτων (μετοκλοπραμίδη) και των διαρροϊκών κενώσεων (λοπεραμίδη), και πάντα μετά από επικοινωνία με τον προσωπικό ιατρό.
  • Η καλή ξεκούραση και παραμονή στο σπίτι για τουλάχιστον 48 ώρες μετά το πέρας των συμπτωμάτων.

Για την αντιμετώπιση των εμέτων στα παιδιά η αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι διαφορετική:

  1. Αρχικά θα πρέπει να σταματήσει η χορήγηση υγρών αλλά και σίτισης για τουλάχιστον 2 ώρες μετά το τελευταίο επεισόδιο. Ο λόγος είναι διότι ο στόμαχος είναι ερεθισμένος και κάθε φορά που γίνεται πρόσληψη υγρών, αυτός τα αποβάλει.
  2. Μετά την παρέλευση των 2 ωρών θα πρέπει να δοθεί 1 κ. γλυκού νερό κάθε 10 λεπτά, έπειτα κάθε 5 λεπτά και τέλος κάθε 2 λεπτά ανά μία ώρα.
  3. Έπειτα από 3-5 ώρες και εφόσον δεν έχει προκύψει επεισόδιο εμέτου, θα πρέπει να ληφθεί 1 γουλιά νερό χωρίς καλαμάκι ή μπιμπερό. Επίσης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σκεύασμα ηλεκτρολυτών μαζί με το νερό.
  4. Τέλος, μετά από 10 ώρες χωρίς επεισόδια εμέτων μπορεί να ξεκινήσει πάλι η σίτιση με ελαφριές τροφές.

Συμπερασματικά, για την πρόληψη της γαστρεντερίτιδας θα πρέπει να γίνεται σωστή χρήση σκευασμάτων, πλύσιμο χεριών, μαγείρεμα αλλά και πλύσιμο και τροφίμων. Ενώ σε περίπτωση νόσησης, μεγάλη έμφαση θα πρέπει να δίνεται στην επαρκή ενυδάτωση τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών.

Πηγές

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts